'Slučajno' su okrenuli ploču, baš u vrijeme finala…

sportklub

Novinar i komentator Sport Kluba, Neven Cvijanović osvrnuo se na završni čini zadarskog Adria Toura.

Stajao sam u studiju pokraj Đoleta i Gorana, te razmišljao trebam li reći što zaista mislim o toj burleski u završnici zadarskog turnira. Razmišljao sam o kući koju predstavljam, mislio sam da joj mogu nanijeti štetu krenem li u obračun i odlučio sam ostati poprilično neutralan te zadržati mišljenje za sebe. Prekršio sam jedino pravilo kojeg se nastojim držati, nisam ispoštovao svoj osjećaj. Pogriješio sam, trebao sam reći što mislim!

Nije isto ako reagiraš odmah, istog trenutka u studiju ili dan kasnije. Ovakvu pogrešku nikad više neću ponoviti i, ako ništa drugo, ovim ću putem pokušati umanjiti štetu. Dakle, kao što znate, nemam dlake na jeziku. Ovo je moja kolumna, ili je pročitajte ili nemojte. Mislite kako vam drago. Ja nisam u vašoj glavi, ali niti je itko od vas u mojoj.

Nisam pobornik teorija zavjere. Ne volim priče o vanzemaljcima koji nas, navodno, posjećuju, ne mislim da Elvis prodaje burek u Zenici, niti da je Tito bio ruski špijun. Vjerujem da koronavirus postoji i da, za neke ljude, može biti po život opasan. Nisam liječnik, ne pitajte me o tome. Ne petljam se tamo gdje mi nije mjesto. Ne znam je li ovaj virus uzgojen u kineskom laboratoriju ili se radi o bolesti povezanoj s novom internetskom mrežom. Svatko ima svoju teoriju, svi se samo prave da nešto o tome znaju. Niti ja ništa ne znam, krhko je znanje.

Kako god bilo, nekako mi je prilično čudno da je Grigor Dimitrov objavio da je pozitivan na koronavirus samo nekoliko minuta prije nego je trebao početi završni susret. Također, čudno mi je da je nekoliko dana bio u Zadru, navodno imao temperaturu i osjećao se vrlo loše, a niti jednom rječju nije zatražio liječničku pomoć. Svo to vrijeme sudjelovao je u raznim akcijama organizatora turnira, a na svim slikama izgleda vedro, veselo i prilično dobroga zdravlja. Još jednom napominjem da nisam pobornik teorija zavjere, ali nešto ovdje prilično smrdi.

Zašto je bugarski tenisač baš uoči finala odlučio objaviti da je pozitivan na koronavirus? Imao je dovoljno vremena suočiti nas s tom činjenicom i dan ranije, kad je odletio u Monaco i, navodno, izravno otišao testirati se. Također, ne ‘smrdi’ li vam činjenica da je u Beogradu bio potpuno zdrav, a dva tjedna kasnije izađu njegove snimke u kojima partija po glavnom gradu Srbije. Kako se samo sve zgodno poklopilo, kakva slučajnost.

sport klub

Ne znam o čemu se tu radi i kome to treba. Dok pišem ove redove ne znam niti je li Novak Đoković pozitivan na koronavirus, ali ne bih se začudio da jest. Svatko tko u ovoj situaciji digne glavu iz pijeska, odmah mu je odrube. Svatko tko ne misli jednako kao ‘mainstream’ većina, biva brutalno kažnjen. Novak Đoković je jedan od utjecajnih sportaša koji misle svojom glavom. Njegov glas daleko odjekuje i ako nije ‘na liniji’ treba ga zatomiti svim mogućim sredstvima. Također, ideja sloge naših naroda malo komu je draga. Zgodno je podmetnuti koronavirus na turniru kojeg najbolji igrač svijeta, a k tomu još i Srbin, organizira u Hrvatskoj!

I, na kraju, rasčerečite me, popljujte me uzduž i poprijeko, recite mi da sam strani plaćenik i budaletina, ali posljednje što bi Novak trebao napraviti jest otkazati banjalučki turnir. Treba ga održati na bilo koji način. Možda ne u obliku u kojem je planirao, ali neka barem bude rekreativni turnir mira. Sad vam to izgleda smiješno, ali ova priča ovdje ne prestaje. Veliki igrači trude se rasturiti ideju mira I sloge. Ne odgovara im da se s tribina u jednom hrvaskom gradu jednako kliče i Srbima i Hrvatima. Možda sam ja zaista Ilija Čvorović, ali ako to mislite, onda ste vi naivni kao i njegova Danica. Tko god je zaustavio turnir u Zadru znao je što čini, a koronavirus tamo nije buknuo slučajno. Danas sam čitao u raznim novinama i gledao na raznim televizijama komentare i izvještaje u kojima svi pljuju po Adria Touru. Bravo, kapa dolje, svaka vam čast! Neću više, vjerujte bolje je da ovdje zašutim. Samo jedna rečenica na kraju. Sramite se svi vi koji dan kasnije okrećete ploču!