Navijač Redsa na El Clasicu: A kako stoji Everton!?

Blog 20. svi 202210:53 > 10:53
Action Images via Reuters/Carl Recine via Guliver

Moj prvi El Clasico! Da, napokon se mogu pohvaliti da sam bio na sudaru Reala i Barcelone! Možda ne onom kojem sam zamišljao, ali eto i košarkaški se računa.

Volim navijačke priče, zato mi je pomalo žao bilo što je na tribinama beogradske Arene bilo možda tek 1000 pristalica Barcelone, a još i puno manje onih kojima je Kraljevski klub u srcu.
Atmosferu su opet u pojedinim trenucima podizali navijači Olympiacosa, koje eto nije napustio entuzijazam ni nakon poraza od Efesa. Malo je bilo onih koji nisu dizali mobitele kako bi snimili ‘luđake’ iz Grčke koji bez povoda kreću navijati za vrijeme španjolskog derbija.
I dok eto tako imate El Clasico na parketu, lude Grke na tribini, imam jedan ‘problem’. Igra se Premier liga. Veliki sam navijač Liverpoola, ali Redsi u četvrtak navečer ipak nisu igrali.
No, igrao je gradski rival Everton. I znam, uvijek ćemo reći da rivalima želimo sve najgore. Nisam ni ja daleko od toga, no priznajem, nisu mi toliko mrski kao oni crveni rivala iz grada 50-ak kilometara udaljenog od Liverpoola.
I zato nekako nisam želio Everton u drugoj ligi. Zato sam s nestrpljenjem dok se na parketu igrao El Clasico, imao uključenu aplikaciju SofaScore da mi javlja rezultate s tri engleske utakmice igrane u četvrtak navečer.
Stiže prvi push, stiže drugi push, Crystal Palace na poluvremenu na Goodisonu ima 2:0. Burnley vodi kod Aston Ville 1:0, pa sve vodi tome da će u zadnjem kolu ova dva kluba s Leedsom voditi žestoku borbu za ostanak.
I dok Real lagano na parketu Stark Arene okreće Barcelonu padaju golovi za 1:2 na Goodisonu te onaj za 1:1 na Villa Parku. Minute prolaze, s kolegom Rokom raspravljam kako je velika vjerojatnost da El Clasico ode u produžetak, a istovremeno čekam push o vijestima iz Liverpoola. Booom, nema signala, internet je loš, mobitel ne refresha rezultat. Na Goodisonu je oko 80. minute slobodna procjena.
Uh, ulovili smo signal, stiže da je rezultat 2:2, a uskoro i da su Karamele potpuno okrenule rezultat. I konačno Everton je ostao prvoligaš.
Yes, imat ćemo i Merseyside derbi sljedeće sezone. Ne bi mi Premier liga bilo to bez gradskog derbija Liverpoola.
“Moramo čuvati derbi, svi mi koji volimo nogomet. Derbi predstavlja tradiciju i povijest, a to je teško imati. Generacije su stvarale vječnu povijesti, a mi imamo obavezu da poštujemo jedni druge i čuvamo to. Da se prihvati poraz na najnormalniji način”, rekao je prije neki dan o derbiju Partizana i Crvene zvezde legendarni Dragan Stojković Piksi.
Ne bi me čudilo da mi se obije u glavu što sam želio da Everton ostane u glavi, jer ipak na kraju ove sezone gubimo specijalista za Merseyside derbi Divocka Origija, no u doba kada je Liverpool ovako moćan želim gradskog rivala u ligi, da im nabijamo rogove. Jer to je čar derbija…

E, da je riječ o onim crvenima iz 50-ak kilometara udaljenog nam Manchestera. Tu ipak nema milosrđa, neka izgube sve. Uh, onih 9:0, pamtit će se još dugo vremena…