Na putu prema dolje

y Martin Rose/Bongarts/Getty Images

Hrvatska nogometna reprezentacija do 21 godine završila je nastup na Europskom prvenstvu sa samo jednim osvojenim bodom iz tri utakmice, a upravo jedan od igrača koji je najviše kritiziran na ovom prvenstvu je Alen Halilović.

(Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)

ČUDO OD IGRAČA

“Hrvatski Messi” – tako su svojevremeno tepali Alenu Haliloviću još dok je bio u Dinamu i oduševljavao svojim potezima na hrvatskim travnjacima. Ipak, nakon odlaska iz Dinama, Halilović je postao kao Halleyjev komet, pojavljuje se svakih 75 godina. Naravno, šalimo se, ali uistinu bljeskove još uvijek mladog nogometaša, nakon odlaska iz Dinama, možemo izbrojati na prste jedne ruke.

Puno se očekivalo od Halilovića koji je uistinu svojim stilom nogometa podsjećao na Lionela Messija, ali usporedbe s jednim od najvećih nogometaša svih vremena uvijek su bili pokušaji glorificiranja, prije svega medija. Svojim ponašanjem na terenu posljednjih godina Halilović je ostavljao dojam pretencioznog lika, a o njegovoj sebičnosti prema suigračima bi se mogla napisati disertacija. 

U početku to nije izgledalo tako, Halilović se u Dinamu nametnuo već kao 16-godišnjak, a debitirao je u najvećem derbiju hrvatskog nogometa protiv Hajduka. Halilović je ušao u igru umjesto problematičnog Brazilca Sammira i postao najmlađi igrač u povijesti koji je debitirao za Dinamo (16 godina i 101 dan). 

Samo jedanaest dana poslije u utakmici protiv Slaven Belupa zabio je pogodak i srušio novi rekord, postavši najmlađi strijelac u povijesti HNL-a. Brojne rekorde te sezone srušio je Halilović, a jedan od njih bio je i u europskim okvirima. Postao je najmlađi nogometaš koji je nastupio u Ligi prvaka (utakmica Dinamo-PSG 24. rujna 2012. godine). 

Alex Broadway/Getty Images

BALKANSKI MESSI

Veliki potencijal mladog nogometaša nije mogao proći nezamijećeno i već 2014. godine sa samo 18 godina Halilović prelazi u Barcelonu za 2,2 milijuna eura i potpisuje petogodišnji ugovor s katalonskim gigantom.

U Barceloni se nije uspio nametnuti, iako su i tamo pojedini mediji skloni hiperboliziranju u njemu prepoznali “balkanskog Messija”.

Nakon što je u drugoj momčadi Barcelone imao neke zapaženije nastupe priključio se treninzima A momčadi, a tamo je mogao napokon upoznati uzora Lionela Messija. Ipak, nije se Halilović dugo zadržao s A momčadi, zapravo u cijeloj svojoj karijeri za Barcelonu je skupio samo jedan nastup za najbolju momčad i to protiv Elchea u Kupu kralja. Ušao je u igru u 62. minuti kod rezultata 4:0 za Blaugranu.

Nakon toga uslijedila je posudba u Sporting Gijon gdje je također Halilović imao neke svjetle trenutke, ali opet je to bilo daleko ispod očekivanja od tako velikog potencijala. Unatoč tome možemo reći da je do danas, od odlaska iz Dinama, upravo u Gijonu pružao najbolje partije, a ukupno je u 36 nastupa postigao 3 pogotka.

Getty Images/Oliver Hardt

PUT PREMA DOLJE

Uslijedio je nakon toga transfer u HSV za 5,5 milijuna eura, a i danas žale u njemačkom klubu zbog te akvizicije.

Iz Hamburga je otišao na novu posudbu ponovno u Španjolsku, ovaj puta na Kanare u Las Palmas. Tamo je ponovno na trenutke pokazivao svoj veliki potencijal, ali nažalost samo na trenutke. 

#related-news_0

Poslije te avanture potpisao je ugovor kao slobodan igrač s Milanom, a sada je na posudbi u belgijskom klubu Standard Liege. Namjerno smo preletjeli ove posljednje klubove u kojima je igrao Halilović jer uistinu nije bilo ničega vrijednog spomena. 

#related-news_0

Srdjan Stevanovic/Getty Images

NAJMLAĐI DEBITANT U VATRENIMA

Sada napokon dolazimo do dijela Halilovića u hrvatskom dresu. U vrijeme njegove najveće popularnosti, kada ga se još smatralo nebrušenim dijamantom, spominjala se mogućnost da Halilović prihvati igranje za Bosnu i Hercegovinu (otac Sejad je Bošnjak iz Doboja). Dugo se spominjala ta mogućnost, jedno vrijeme se Halilović nije izjašnjavao za koju će reprezentaciju nastupiti, da bi ipak nakon određenih pritisaka iz kluba, a i medijskih, Alen odabrao reprezentaciju Hrvatske.

Debitirao je za A reprezentaciju u prijateljskom dvoboju protiv Portugala 2013. godine i sa 16 godina postao najmlađi igrač koji je ikada nastupio za “Vatrene”. 

Iako se očekivalo kako će dosad postati standardni reprezentativac seniora, od toga nije bilo ništa. Halilović je nakon lošijih nastupa u klubovima totalno pao u drugi plan, a njegove bljeskove smo tek vidjeli u mlađim kategorijama. 

Posljednjih dana se ponovno počelo pričati o Haliloviću i najjačoj generaciji u-21 reprezentacije Hrvatske u povijesti. Očekivanja su nakon napokon izborenog EURA bila velika, a neki su išli toliko daleko da su spominjali kako će “mini Vatreni” ponoviti uspjeh seniora iz Rusije. 

Upravo je Halilović kao kapetan predvodnik ove generacije, iako treba reći da igrački ispred njega trenutno ima nekoliko igrača (Brekalo, Vlašić).

Mnogi su se uoči prvenstva pitali odakle opet ovaj Halilović, jel počeo napokon opravdavati svoj potencijal?

Naravno, kada ste u Standardu niste pod lupom javnosti, već su slabiji pratitelji nogometa i zaboravili na Halilovića, te je ovo bila prava prilika da pokaže kako je nogometno sazrio.

Nažalost, dojam je da Halilović još uvijek nije nogometno sazrio, zapravo da budem potpuno iskren, dojam je kako nije napredovao niti milimetra od onih dana u Dinamu. U njegovoj igri se nije ništa promijenilo.

I dalje kada dobije loptu previše je drži u svojim nogama, a njegovi pokušaji solo akcija su uglavnom osuđeni na propast. Dojma smo da je premekan u duelima, lako gubi lopte kada naiđe na čvršćeg protivnika. Tome svemu možemo pridodati i sebičnost koja ga također već godinama krasi, a o njegovom defanzivnom dijelu igre ne treba trošiti riječi.

Znam da zvučim prestrogo u ovim analizama, ali usitinu sam dosta pratio njegovu karijeru i takav je nažalost dojam već duže vrijeme.

Paolo Bruno / Stringer

Na ovom prvenstvu se uklopio u sivilo reprezentacije (čast iznimkama kojih je bilo), a njegov nastup u prvom kolu protiv Rumunjske je u jednu ruku bio zoran prikaz njegovih igara u psoljednjih nekoliko sezona. 

Prema naprijed je bio nemoćan, a u defanzivnom dijelu igre preko njegove strane je curilo kao iz najpropusnije slavine.

Nakon tog “briljantnog” nastupa progledao je i izbornik Nenad Gračan koji kao da je ostao iznenađen što ne može Halilović odgovoriti na defanzivne zadatke protiv Rumunjske, pa mu je u iduće dvije utakmice dao samo četiri minute na terenu.

Dok ja ovo pišem Hrvatska je već napustila San Marino i krenula doma, a bio je to još jedan razočaravajući nastup naših mladih nogometaša, bez obzira što izbornik želi sve uljepšati.

#related-news_0

A što se tiče Halilovića nadamo se da će napokon shvatiti i detektirati probleme u svom razvoju jer – Nikad nije kasno da se postane bolji nego što si bio jučer.