Kovačeva 2019.? Trofeji ili status malog trenera

Getty Images/Pool

Hrvatski trener Niko Kovač prošao je put od raja do pakla u Bayernu, a trenutno se nalazi u čistilištu. I sve to za samo jednu polusezonu u bavarskom velikanu

Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images

Niko Kovač je nakon sjajnih rezultata u Eintrachtu preuzeo klupu najvećeg njemačkog kluba Bayern Munchena i nakon početne euforije brzo shvatio koliko ga posla čeka. Pritisak kada vodite jedan od najvećih klubova svijeta ili neki “manji” klub je jednako kao da kartate s društvom po piće ili kad kartate u Las Vegasu za nagradu od milijun dolara. Možda nije najbolja analogija, ali uistinu su pritisak i očekivanja na klupi bavarskog velikana puno veći nego na klupi Eintrachta. 

Brzo je to Niko Kovač shvatio po preuzimanju Bayerna, ali treba reći da se Kovač dosta dobro nosio sa kritikama s obzirom da se radi o vrlo temperamentoj osobi. 

Getty Images/Alexander Hassenstein

Bayern je u početku igrao sjajno i ostvario uvjerljive pobjede, a mnogi su opet pomislili kako će se klub iz Munchena prošetati do naslova prvaka. Redom su padali Hoffenheim, Stuttgart, Leverkusen, Schalke, Benfica i onda je došao taj “mali” Augsburg koji je uzeo bod, alarm se oglasio tjedan poslije nakon uvjerljivog poraza od Herthe (0:2). Tada su počele prve veće kritike, pričalo se kako je svlačionica okrenula leđa Kovaču, a sve je to eruptiralo nakon sljedećeg poraza od Borussije Monchengladbach (0:3). Navodno je James Rodriguez rekao kako Kovač nije dovoljno dobar trener za Bayern uz rečenicu “Nije ti ovo Eintracht”. Pričalo se kako i veterani “Robbery” (Ribery i Robben) su okrenuli leđa hrvatskom treneru, javljali su se bivši nogometaši koji su osim po Kovaču “pljuvali” i po upravi munchenskog kluba. Kovač je sve te napade izdržao i nije se dao izbaciti iz takta, a uprava je cijelo vrijeme mu “čuvala leđa”. Nakon toga je došao i incident s Mullerovom ženom koja je prozvala Kovača na društvenim mrežama zbog kasnog ubacivanja njezinog supruga u igru, na kraju se morala ispričavati osobno hrvatskom treneru.

Alexander Hassenstein, Getty Images Sport

Cijeli kaos je bio oko “FC Hollywooda”, a Niko je već bio otpisan. Ipak, Kovač je još jednom pokazao karakter pobjednika i borca, koji ga je krasio i kao igrača. Zaredale su se pobjede sve do Borussije Dortmund koja je uoči međusobnog ogleda bila na šest bodova prednosti. U toj utakmici Bayern je dominirao i vodio dva puta, ali sjajna momčad iz Dortmunda je preokrenula utakmicu i došla do pobjede. Nakon tog poraza mediji su ponovno otpisivali Kovača, a posebno su ismijavali njegovu izjavu nakon susreta kako je “Bayern odigrao jednu od najboljih utakmica pod njegovim vodstvom”. Nakon toga uslijedio je remi protiv Fortune (3:3) i to nakon vodstva od 3:1 i tada je uslijedio najveći pritisak. U svlačionicu Bayerna su ušli Hoeness i Rummenigge, a svi su mislili kako je to konačni kraj Kovača. Ipak, Bayern je još jednom potvrdio o kakvom se klubu radi, velikanu koji ne mijenja trenera nakon što stvari krenu po zlu. Svjesni su svi bili loše situacije, ali čvrsto su stali uz Kovača, a Niko je izjavljivao kako se neće nikada predati i da je cijeli život borac. Od tog trenutka neki novi Bayern se pojavljivao na terenu, igrači su pokazivali veliko htijenje, a rezultati su ponovno bili sjajni (šest pobjeda i remi s Ajaxom koji je bio dovoljan za prvo mjesto u Ligi prvaka). Kovač je kupio mir u svlačionici uoči zimske pauze, a atmosfera je ponovno sjajna. Čak je i najproblematičniji nogometaš James Rodriguez promijenio “ploču” rekavši kako je s trenerom u dobrom odnosu (iako svi znamo da to nije istina).

Što nas očekuje u drugom dijelu sezone teško je reći, ali ono što je sigurno gledat ćemo i dalje Niku Kovača na klupi bavarskog velikana. Još jedna stvar je sigurna, neće biti dosadno oko munchenskog kluba, a očigledno je ova sezona jedna od najuzbudljivijih u posljednjih 10 godina. Ako Niko Kovač misli postati veliki strateg, onda treba osvojti naslov.