Analiza protivnika – CSKA nije samo Nikola Vlašić

Foto: Epsilon/Getty Images

Dinamo večeras od 18:55 sati gostuje u Moskvi kod CSKA, a čini se kako bi rezultat te utakmice mogao odrediti smjer ambicija ova dva kluba u Europskoj ligi.

U igri CSKA se sve vrti oko Nikole Vlašića – koliko smo samo puta čuli tu rečenicu ovih dana.

Ipak, nije to baš tako, iako nema dileme da je Nikola glavni i najbolji igrač ne samo CSKA, nego u ovom trenutku cijele ruske lige.

Dinamo se svejedno ne smije samo orijentirati na Vlašića jer ima osim njega tu nekoliko sjajnih pojedinaca.

CSKA je vrlo kvalitetna momčad u napadačkom dijelu, iako su to večinom mladi igrači. Uostalom, CSKA je vrlo mlada momčad, u kojoj je Vlašić s 23 godine jedan od najiskusnijih.

Adolfo Gaich je mladi 21-godišnji Argentinac od kojeg prijeti velika opasnost, radi se o velikom talentu kojeg je CSKA na početku ove sezone doveo iz papinog kluba San Lorenza.

U napadu je još jedan mladić, polivalentni 22-godišnji Nigerijac Chidera Ejuke, kojeg je CSKA doveo iz nizozemskog Heerenvena, i to nakon što je ovaj u 25 nastupa postigao 10 golova. Za CSKA je već zabio dva pogotka u samo sedam nastupa.

Vjeruju u Moskvi kako bi upravo Ejuke mogao biti nova velika zvijezda ovog kluba, nakon odlaska Vlašića.

Povezano

Ne smijemo zaboraviti desnog beka Fernandesa, koji je uz Vlašića vjerojatno i najbolji igrač CSKA, te standardni član ruske reprezentacije.

Ipak, koliko god efenzivni i srednji dio bio opasan, velikog potencijala, toliko problema imaju u fazi obrane gdje karizmatični trener Viktor Gončarenko još nije detektirao probleme do kraja.

I tu je Dinamova velika prilika…

Trener Moskovljana u posljednje vrijeme u obrani najviše vjeruje Islanđaninu Magnussonu i mladom Diveevu, ali nijedan od njih još ne ulijeva sigurnost i tu je velika prilika za Gavru i Petka. Dosta tromo djeluje ta obrana, neuigrano, uostalom često u ruskom prvenstvu primaju pogotke od slabijih protivnika.

Epsilon, Getty Images Sport

Na vratima je rekorder CSKA u domaćim i europskim nastupima, legendarni Igor Akinfejev. Ipak, bez obzira koliki kultni status ima Akinfejev to je vratar koji često zna imati velike greške, ali treba reći i briljatne obrane.

Kod Dinama je Mario Gavranović u sjajnoj formi ove sezone, a i Bruno Petković sve bolje igra (za očekivati je da obojica krenu), dojam je kako će napadači “modrih” gotovo sigurno zabiti barem jedan nesigurnoj obrani današnjih domaćina.

Dinamo ako bude čvrst i kompaktan u fazi obrane te suzbije prostor oko Vlašića, odradit će veliki posao, a prilike će se otvoriti u napadu.

Još jednom, CSKA nije samo Vlašić, ali u igri Moskovljana se sve vrti oko njega. Valjda neće imati svoj dan, iako u posljednje vrijeme takvih je vrlo malo.

Dojam je, Dinamo može do tri boda, u to nema sumnje…