Od amatera do svjetskog prvaka u samo godinu dana

Al Bello Getty Images

Ovo nije priča o upornosti jednog sportaša, ovo nije priča o snazi volje. Ovo je nešto sasvim drugačije. Malo ću parafrizirat slavnu pjesmu irskog banda The Pogues i nazvati ovu priču "Fairytale of Rob Cross".

Ako imalo pratite pikado morali ste čuti za najuspješnijeg pikadistu svih vremena Phila Taylora. Taj šesnaerostruki svjetski prvak se umirovio nakon poraza 2018. godine u finalu Svjetskog prvensta. A porazio ga je upravo junak naše priče – Rob Cross. Njegova priča podsjeća na neki hollywoodski film, ne baš poput Forrest Gumpa, ali ima brojne elemente recimo Rockyja.

Cross je u samo godinu dana došao od amaterskog igrača pikada do svjetskog prvaka. Pitate se kako? Evo priče.

ČOVJEK KOJI JE ŽELIO ODUSTATI

Cross je po zanimanju bio električar i do 2017. godine živio je gotovo isključivo od tog posla. U slobodno vrijeme igrao je pikado po barovima i redovito dobivao puno iskusnije igrače od sebe. Mnogi su mu već tada govorili da ima potencijal za oprobat se i u profesionalnim vodama, ali Rob je uvijek odgovarao:
Ma, nema tu kruha…”.

Povezano

Ipak, jedna osoba je vjerovala u njega kad i on sam nije, a to je bio njegov ujak Robert Abott. Jednog dana u rano ujutro ujak je došao po Roba koji je još ležao u krevetu i rekao mu: 

Idemo u Norwich na kvalifikacije za UK Open. Ne zanimaju me nikakva opravdanja“. 

Rob je bio u šoku što vidi svog ujaka na vratima, ali odlučio je poći s njim. I tako su se odvezli 230 kilometara u Norwich na kvalifikacije za UK. 

Tamo je Cross izgubio od svjetskog prvaka i velikana pikada Michaela van Gerwena rezultatom 9:5, a kako je Cross priznao, u tom meču je Nizozemac (Van Gerwen) igrao bez greške, dok je on znao da može puno bolje.

Tada je Cross prvi puta shvatio da može živjeti od pikada i odlučio je dati otkaz na poslu, ostavio je torbu s alatom i uzeo torbicu sa strelicama.

Još mu je samo ostalo uvjeriti svoju suprugu da je to pravi put, a to je bio najteži zadatak. Rob je imao ženu i troje djece, a ostati bez posla u to vrijeme je bilo izuzetno riskantno. Ipak, supruga se na kraju složila, on je odlučio riskirati i nije požalio.

Odmah je na manjim turnirima bilježio dobre rezultate, igrao je sve bolje, ali ono što je uslijedilo nije baš nitko očekivao pa ni sam Cross.

Naomi Baker, Getty Images Sport

OD ANONIMCA DO NAJBOLJEG NA SVIJETU U JEDNOJ GODINI

Svoju prvu profesionalnu godinu Cross je završio osvojivši naslov svjetskog prvaka i to na kakav način.

U polufinalu je pobijedio nizozemsku legendu Michaela van Gerwena, a u finalu je šokirao cijeli svijet pobijedivši Phila Taylora. Svi su očekivali kako će to biti bajkoviti oproštaj najvećeg svih vremena “Power” Phila, ali dogodila se jedna druga bajka, ona od  “Voltage” Roba.

U tom finalu Cross je slavio sa 7:2 uz čak 11 maksimuma. Jednostavno Taylor nije imao nikakve šanse protiv raspoloženog sunarodnjaka čija priča spada uistinu u rubriku vjerovali ili ne.

Ovo je ostvarenje snova i više od toga. Nisam vjerovao u ovo iskreno, ali dogodilo se. Prije samo godinu dana bio sam u jako teškoj situaciji, borio se s financijskim poteškoćama, a sada sam na vrhu svijeta“, rekao je Cross.

Danas je Rob Cross četvrti na svijetu, a tek mu je 29 godina.

Bajka se nastavlja…