Čekamo zlato! Rukometni "vremeplov" Hrvatske na EURU

Martin Rose, Getty Images

Uskoro počinje Europsko rukometno prvenstvo, a mi vam donosimo pregled nastupa Hrvatske od samostalnosti do danas na tom natjecanju.

Ove godine Europsko rukometno prvenstvo po prvi puta će ugostiti čak 24 reprezentacije, a naša reprezentacija ide s nikad manje očekivanja.

“Kauboji” su i dalje u vrlo jakom sastavu, ali dojam je da domaća javnost nema prevelika očekivanja, uostalom nismo uvršteni u uži krug favorita, što je prethodnih godina uglavnom bio slučaj. 

Hrvatska je u skupini sa Srbijom, Bjelorusijom i Crnom Gorom, dvije najbolje reprezentacije proći će dalje pa će se formirati nova skupina od šest momčadi koje će kasnije dati po dva polufinalista.

Ipak, bez obzira na nešto skromnija očekivanja, od naših rukometaša se uvijek očekuje medalja, tako je i ovaj put.

Mi smo se odlučili prisjetiti nekih ranijih Europskih prvenstava na kojima je Hrvatska uglavnom ostvarivala jako dobre rezultate (na posljednjih šest europskih prvenstava uvijek smo bili minimalno u polufinalu), ali nikada nismo otišli do kraja.

Martin Rose / Staff

Bili smo i svjetski prvaci, olimpijski pobjednici (dva puta), ali na EURU nismo nikada osvojili zlatno odličje.

Evo kako je naš put na Europskim prvenstvima do sada prolazio. 

Na prvom Euru 1994. godine Hrvatska je odmah došla do brončane medalje. Domaćin je bio za nas sretni Portugal (poslije smo u toj državi postali i svjetski prvaci), a Hrvatska je u borbi za broncu pobijedila jaku Dansku 24-23. Zlato je uzela tada gotovo nepobjediva Švedska koja je u finalu savladala Rusiju.

Najbliže naslovu prvaka Europe bili smo 2008. u Norveškoj te 2010. u Austriji i oba puta izgubili smo. U Norveškoj je u finalu Danska bila prejaka, slavili su sa 24:20. I tada je bilo dosta burnih reakcija na suđenje sudačkog dvojca iz Španjolske.

Dvije godine kasnije igrali smo u Austriji finale protiv “noćne more” Francuza koji su tada slavili sa 25:21. Nakon toga je današnji izbornik Lino Červar otišao s klupe, ali kao što vidimo vratio se.

Jörg Schüler/Getty Images

Hrvatska i Francuska bile su dvije najjače rukometne sile na svijete. S jedne strane bili su majstori poput Balića, Štrleka, Vorija, a s druge strane Francuzi sa Dinartom, Narcisseom, Omeyerom i Karabatićem.

Sljedeća medalja došla je 2012. godine u Srbiji. I opet je bila brončanog sjaja. Tijekom turnira “Kauboji” su igrali sjajan rukomet, na putu do medalje rušili su Island, Sloveniju, Norvešku, Francusku, no u polufinalu su nas zaustavili Srbi, uz treba reći, obilatu pomoć sudaca. Za broncu smo pobijedili Španjolsku i bila je to pretposljednja naša medalja s EP-a.

2014. godine ista ta Španjolska pobijedila nas je u borbi za treće mjesto 30-29, a zlato je dominantno uzela Francuska koja je u finalu ponizila domaćina Dansku 41-32. 

Martin Rose/Bongarts/Getty Images

U Poljskoj smo osvojili još jednu brončanu medalju, a to prvenstvo ćemo najviše pamtiti po nevjerojatnom rezultatskom podvigu “Kauboja” protiv domaćina Poljske.

Hrvatskoj je bila potrebna ogromna pobjeda od čak deset razlike, a na kraju su hrvatski rukometaši slavili sa čak 37:23 i napravila čudo nad čudima.

U polufinalu smo izgubili od Španjolske, a u borbi za broncu “srušili” smo Norvešku.

DAKLE OD SAMOSTALNOSTI HRVATSKA JE U 11 NASTUPA IGRALA 7 PUTA POLUFINALE I 2 PUTA FINALE, A OSVOJILI SMO 2 SREBRA I 2 BRONCE.