SKener: Trenerski potpis se napokon vidi u Petrinoj igri

Blog 14. svi 202113:40 > 13:41
AP Photo/Gregorio Borgia

Najbolja hrvatska tenisačica Petra Martić zasjala je punim sjajem u 'vječnom gradu'.

Prvo polufinale jednog Masters 1000 turnira za Petru u 31. godini i to nakon katastrofalnog niza od pet poraza je apsolutno veliko iznenađenje. Petra voli zemlju, na ovoj podlozi je ostvarila do Rima najveći rezultat u karijeri – četvrtfinale Roland Garrosa u sjajnoj 2019. godini u kojoj je zaigrala i osminu finala na još dva Grand Slama.

Do Rima, Martić je izgledala neprepoznatljivo. Jedino je na Phillip Island Trophyu spojila dvije pobjede, a ovih pet poraza zaredom prije Rima je doživjela od igračica koje su lošije rangirane od nje. Nešto nije štimalo, nije bilo samopouzdanja u njenoj igri, nije bilo pozitivnog stava i činilo se da nova suradnja legendarne Talijanke Francesce Schiavone i ne funkcionira. Međutim, u Rimu se dogodio pravi spoj i Petra je proigrala. Treba biti iskren i reći da ju je i ždrijeb pomazio, jer na putu do polufinala nije igrala protiv nijedne top 30 tenisačice, ali donedavno je Martić od igračica tog ranga redovito gubila.

Sve izgleda dobro u Rimu

Danas je u četvrtfinalu protiv ‘vruće’ Jessice Pegule izgledala kao Petra iz 2019. godine. Puna samopouzdanja, taktički savršeno potkovana što i je jedan od njenih najjačih aduta. Dobro je znala kada napasti svojim teškim forhendom, bekend slajsom je anulirala teške loptice s Pegulinog reketa i činilo se da cijelo vrijeme ima kontrolu nad susretom. Nevjerojatno je što nekoliko pobjeda napravi od tenisačice koja je do prije tjedan dana izgledala izgubljeno i potpuno van forme. Petra uvijek mora biti ovako ‘našpanata’ kao danas, stiskati šaku nakon odličnog forhenda za 15:0, a ne biti ravnodušna i ponašati se kao da je netko tjera da bude na terenu – što se često zna vidjeti u njenim mečevima. Napokon se vidjelo tko joj je trenerica, očito je Schiavone uspjela Petri usaditi nešto svog borbenog duha koji ju je doveo do senzacionalnog osvajanja Roland Garrosa 2010. godine.

Petra mora ovako stalno, dovoljno je iskusna i inteligentna igračica da na velikim turnirima bude ozbiljna prijetnja najboljim igračicama svijeta. Rimska bajka još uvijek nije gotova, ni blizu. Petra je već napravila najbolji rezultat karijere na Mastersima, ali s ovakvim stavom i Francescom Schiavone u svom kutu sve je moguće…