SKener: Mamićev Dinamo može iznenaditi Europu

Blog 25. velj 202123:13 > 23:32
Zoran Mamić
Szilard Koszticsak/MTI via AP

Puno lakše od očekivanog Dinamo je izbacio Krasnodar i plasirao se u osminu finala Europske lige.

Sve je već praktički bilo riješeno nakon 90 minuta u Rusiji. Krasnodar je darivao Modre i sebi iskopao rupu iz koje se jednostavno nisu mogli izvući.

Da je Dinamo ozbiljna europska momčad pokazao je uzvrat na Maksimiru u kojem Rusi nisu napravili nijednu pravu šansu. Sve pohvale idu momcima u plavom s obzirom da je njihov protivnik jedna od napadački potentnijih momčadi u Rusiji. Međutim, večeras su bili potpuno nemoćni i to je nešto što navijačima Dinama daje vjeru da bi ovo mogla biti najbolja europska sezona u dugo godina.

O briljantnoj igri Brune Petkovića neću previpe pisati, sve je pokazao na terenu u ove dvije utakmice. Apsolutno je dominirao, dobivao veliku većinu duela protiv snažnih stopera Krasnodara, zabijao, asistirao i još puno toga. Odmah do Petkovića je neuništivi kapetan Arijan Ademi koji igra sve bolje s godinama. Mislav Oršić je dokazana kvaliteta i taj Dinamov trojac predvodi Modre. Zajedno sa vrhunskim vratarom, vrlo sigurnom obranom i ‘motorima’ u veznoj liniji Dinamo bi mogao napraviti ozbiljan posao ove sezone u Europskoj ligi.

Treba pohvaliti i Zorana Mamića koji je još jednom pokazao da je vrlo kvalitetan trener koji kada ne misli na ‘nenogometne’ stvari može biti ozbiljan nogometni um. Dinamu neće biti lako u nastavku sezone, Osijek ozbiljno prijeti u prvenstvu, a apetiti su sigurno narasli nakon rutinskog prolaza protiv jednog ozbiljnog protivnika.

Glavni cilj je i dalje naravno osvajanje prvenstva, pogotovo sada kada napokon imaju ozbiljnog konkurenta s bivšim trenerom na klupi. Braća Mamić si ne bi mogla oprostiti da im ‘odbjegli sin’ Nenad Bjelica uzme titulu u sezoni kada Dinamo briljira u Europi (bar je zasada tako).

Tri primljena gola u osam utakmica Europske lige je zaista briljantan uspjeh i pokazatelj da se Dinamo nikoga ne treba bojati. Sigurno da bi u sutrašnjem ždrijebu valjalo izbjeći engleske velikane poput Manchester Uniteda, Tottenhama, Arsenala te naravno odličnog Milana. Protiv njih će Dinamu trebati dosta sreće i ako odigraju ovako dobro kao do sada u Europi. Međutim, svi ostali protivnici su uz bok Modrima, ako ne i slabiji. Kao neki najbolji izbor se nameću Molde, Young Boys, Granada i možda Dinamo Kijev.

Vidjet ćemo kojeg protivnika će kuglice donijeti, ovaj Dinamo jako podsjeća na onaj prije dvije godine kada se zaista nesretno ispalo od Benfice u osmini finala. Kostur momčadi je ostao isti, skupili su dovoljno europskog iskustva kroz protekle tri sezone i to bi mogao biti presudan kotačić za veliki rezultat ove sezone.

Tko zna, uz malo sreće Dinamo bi mogao biti najveće iznenađenje Europske lige i napraviti vrhunski rezultat koji bi mogao odjeknuti u nogometnom svijetu…