Najdugovječniji trener lige napravio je ozbiljan klub

Blog 20. pro 202121:05 > 21:07
GuliverImages

Završila je prva polusezona jedne od najatraktivnijih lige Europe – Bundeslige.

Sport Klub je od ove sezone ponovno u vaše domove donosio utakmice iz Njemačke, i moramo reći da smo uživali, vjerujemo zajedno s vama. Velik broj hrvatskih igrača u Bundesligi je dodatno povećalo naše zanimanje za tu ligu, svjetske klase poput Lewandowskog i Haalanda, te mnoštvo nestvarno dobrih mladih igrača koji će godinama harati svjetskim nogometom.

Kako to obično biva nakon zavšenog jednog dijela sezone, treba podvući crtu i proglasiti pobjednike i gubitnike, najbolje igrače, najbolje hrvatske igrače, ali i trenutke koji su obilježili prvi dio sezone.

POBJEDNICI

Bayern

Jasno je kao dan da je Bayern najbolja njemačka ekipa. Bayern je jedna od najboljih ekipa u Europi i shodno tome je odradio zaista fantastičnu polusezonu pod novim trenerom Julianom Nagelsmannom. Do prije mjesec dana nije se činilo da će Bavarci Novu Godinu dočekati sa čak devet bodova prednosti pred Borussijom Dortmund. Bili su tu određeni problemi s ozljedama, situacija s mozgom ekipe Joshuom Kimmichom te naravno prilagodba velikih Bayernovih zvijezda na Nagelsmanna. Međutim, bavarski stroj je uspio nekako iščupati pobjedu u Der Klassikeru, nakon toga upisao još tri pobjede i iskoristio Borussijin očekivani pad nakon sredrapajućeg poraza u najvećem derbiju. Bayern će osvojiti naslov, to već i vrapci na grani znaju, ali ono što fascinira je kako iz utakmice u utakmicu napreduju i teško nam je to reći, ali napete borbe za naslov prvaka neće biti.

Freiburg

Momčad Christiana Streicha je prvi dio sezone završila na nevjerojatnom trećem mjestu! Vjerujem da većina površnih pratitelja Bundeslige ne bi znala reći jednog igrača iz te ekipe, a oni su ispred svih velikih ekipa i prvi pratitelj dva giganta Bundeslige. Tempo, tempo i samo tempo je nogomet kakav želi najdugovječniji trener u Bundesligi i čovjek koji je od Freiburga napravio ozbiljan klub koji bi s jako malim budžetom mogao napraviti senzaciju i možda izboriti Ligu prvaka sljedeće sezone.

Marcel Kusch/picture-alliance/dpa/AP Images

Hoffenheim i Union Berlin

Kao trećeg pobjednika moramo nagraditi dvije ekipe. Hoffenheim našeg Andreja Kramarića koji je završio peti, te fantastični Union Berlin koji je s jednim od najmanjih budžeta lige na šestom mjestu zajedno s Eintrachtom. Hoffenheim ove sezone izgleda jako dobro s potentnom mladom momčadi i s talentiranim trenerom Sebastianom Hoennesom koji je nakon izazovne prve sezone u drugoj uspio izvući najviše što može od svakog igrača.

Union iliti ‘Sindikalisti’ su momčad koja već drugu sezonu igra puno bolje od svojih očekivanja. Velika većina stručnjaka je smatrala da ne mogu ponoviti prošlu sezonu kada su završili sedmi, ali oni su na dobrom putu da upravo to učine.

GUBITNICI

U ovoj kategoriji imamo tri ekipe koje su zaista razočarale u ovoj polusezoni.

Wolsburg

Wolsburg je prošle sezone izborio Ligu prvaka, u ovu je krenuo savršeno, četiri utakmice i četiri pobjede, ali onda kao da je sve stalo. Nakon tog fantastičnog početka ‘Vukovi’ su se potpuno ispuhali te su u sljedećih 13 kola osvojili samo osam bodova! Očito im je igranje na dva kolosjeka bio dvosjekli mač, Liga prvaka im je samo otežala igru u Bundesligi te su oni zaista najveći gubitnici jer su 2021. godinu završili na 13. mjestu.

Gladbach

Tik iza njih je Borussia Moenchengladbach. Momčad Adija Huttera je solidno ušla u sezonu, igrali blizu svojih realnih mogućnosti, ali onda je uslijedila kriza šokantnih razmjera zbog koje su završili na 14. mjestu. U posljednjih pet kola upisali su četiri poraza i jedan remi uz čak 18 primljenih golova. Ekipa koja je ‘osramotila’ Bayern u Kupu pobijedivši ih 5:0, samo mjesec dana nakon je bila ta koja je osramoćena kada im je Freiburg utrpao šest komada na Borussia Parku. Adi Hutter je izdržao polusezonu na klupi, ali nismo sigurno da će dočekati sljedeće kolo. Međutim, zaključak je da su igrači ti koji su apsolutno podbacili, pa je moguće da trener ni neće biti smijenjen.

Leipzig

Leipzig je momčad koja je na početku sezone bila smatrana čak i za prvog konkurenta Bayernu ispred Borussije. Međutim, Bavarci su im ‘ukrali’ trenera i dva ključna igrača te je uz ozljedu Olma i očito nesnalaženje Jessiea Marscha na klupi Leipzig dobrano razočarao. Nalaze se tek na 10. mjestu i točku na i loše polusezone je stavila Arminia koja ih je pobijedila u Leipzigu u posljednjem kolu. Novi trener Domenico Tedesco će imati pune ruke posla, ali dobra stvar za Bikove je da su samo šest bodova od mjesta koja vode u Ligu prvaka i nekako se nadamo i vjerujemo da će se u sljedećoj godini probuditi i zaigrati nogomet kakav znaju.

GuliverImages
NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

Neuništivi Robert Lewandowski je prvo ime Bundeslige bez obzira na nekoliko ozbiljnih kandidata koji su prijetili. Kada postignete 19 pogodaka i pritom srušite rekord Gerda Mullera po broju postignutih pogodaka u kalendarskoj godini onda je zaista sve jasno. Lewa je stroj za golove koji iz utakmice u utakmicu pokazuje da je i dalje najbolji napadač svijeta i da neće tako skoro pasti s trona.

Čovjek koji pretendira na prijestolje je naravno Erling Braut Haaland koji je zabio 13 pogodaka ove sezone, ali u samo 11 utakmica čime jei dalje na nestvarnom prosjeku. Haalndu jeovo gotovo sigurno posljednja sezona u Borussiji i sigurno će htjeti postići što više pogodaka nego prijeđe u nekog europskog velikana.

Češki napadač Patrick Schick je odigrao također fantastičnu polusezonu postigavši 16 golova pokazavši da napokon počinje pokazivati da je jedan od najboljih napadača Europe.

Uz ovu trojicu golgetera apsolutno treba istaknuti dobrog duha njemačkog nogometa Thomasa Mullera koji je briljira sa pet pogodaka i čak 13 podijeljenih asistencija. Uz njega moramo spomenuti i Nkunkua iz Leipziga te nepoderivog Modestea iz Koelna koji je postigao 11 golova odličnoj polusezoni Koelna.

Za kraj smo ostavili ‘wunderkinde’ u Bundesligi.

Tri imena su se posebno istaknula. Florian Wirtz s pet pogodaka i osam asistencija je 18-godišnjak koji će predvoditi Bundesligu, ali i njemačku reprezentaciju u sljedećih desetak godina.

Ništa manje dobar je bio Jude Bellingham u svojoj drugoj sezoni u BVB-u. Polivalentni vezni igrač koji dominira terenom kao rijetko koji mladi igrač je još jedan eksponat u Borussijinoj svlačionici na kojem će zaraditi minimalno 100 milijuna eura.

REUTERS/Wolfgang Rattay Via Guliver

Naravno tu je i Bayernov Jamal Musiala koji je pokazao da je s 18 godina spreman igrati ozbiljnu ulogu u jednom od najvećih europskih klubova.

Iza nas je zaista odlična polusezona u Bundesligi, nadamo se da ste uživali i da ćete nastaviti pratiti jednu od najatraktivnijih liga Europe na Sport Klub televiziji.