Lud k’o šlapa

Australian Open 11. velj 202116:14 > 16:38
Hector Vivas/Getty Images

Nicka Kyrgiosa možete voljeti ili mrziti, ali jedno mu se mora priznati - na njegov spomen ne možete ostati ravnodušni

Jučerašnji spektakl u pet setova između Nicka Kyrgiosa i Uga Humberta na Autsralian Openu pokazao je zašto se toliko piše o ‘zločestom dečku’ svjetskog tenisa. Opće je poznato da su mišljenja o njemu opredijeljena, poznato je i da je to tenisač vanserijskog talenta, ali minimalne volje za radom. Kada to sve zbrojimo, dobijemo jedno tenisača koji vrlo vjerojatno nikad neće osvojiti Grand Slam, ali će gotovo svaki put kad izađe na teren publiku dovoditi do ludila.

U spomenutom dvoboju drugog kola protiv talentiranog Francuza, Nick je u četvrtom setu bio suočen s dvije meč lopte. Obje je spasio na sebi svojstven način i kada se vratio u meč publika na njegovoj omiljenoj John Cain Areni je eruptirala. Takvo navijanje se do prije nekoliko godina vidjelo samo na ‘starim’ Davis Cup mečevima kada su gostujuće reprezentacije bile pod nevjerojatnim pritiskom domaće publike.

Bradley Kanaris / Stringer

Treba biti pošten i reći da su Australci jučer i pretjerali s nekorektnim navijanjem na promašaj prvog servisa Humberta, ali ne mogu ih kriviti jer si nisu jednostavno mogli pomoći. Oni su van sebe kada njihov ljubimac Kyrgios igra na domaćem tlu.

Ponovno je bio na rubu ludila

Ni ovaj dvoboj nije prošao bez njegovih eskapada, u četvrtom setu je u nekoliko navrata poludio na glavnu sutkinju Marijanu Veljović zbog toga što se aparat na mreži po njemu nepotrebno oglasio i signalizirao ‘nec’. Psovao je, govorio je sutkinji ‘bro’ što je zaista neprikladno ponašanje, ali se nošen nevjerojatnom podrškom publike uspio primiriti i napraviti veliki preokret te slaviti u pet setova.

Kyrgios je i prije ovog dvoboja punio novinske stupce, ponovno su mu usta bila puna Novaka Đokovića. Tupio je o tome kako Novak za njega ne može biti u razgovoru za najboljeg svih vremena kada ni njega nije pobijedio ( Kyrgios ima 2:0 protiv Đokovića u međusobnim dvobojima). Đoković je odgovorio na po tko zna koje Kyrgiosovo prozivanje rečenicom: ‘Cijenim ga kao igrača, ali kao osobu ne’!

Većina će se više-manje složiti s tom konstatacijom prvog tenisača svijeta. Nitko, zaista nitko ne može osporiti rijetko viđen talent Nicka Kyrgiosa. To je tenisač koji ima svaki udarac u svom repertoaru, može igrati ultra napadački tenis, a jednako je dobar i u defanzivi iz kojeg u tili čas prelazi u napad nekim vrhunskim potezom.

Međutim, u glavi mu nešto ne štima.

Nebrojeno puta je rekao da tenis nije njegova prva ljubav, već košarka. Rekao je da tenis igra samo zato jer je dovoljno dobar da i bez mukotrpnog rada zaradi za život. Neloša retorika moramo priznati, ali svaki ljubitelj tenisa će zavapiti – pa zašto ne može bar nekoliko godina živjeti sportski i probati doći do najviših visina…Ne, on to ne može i gotovo sigurno nikad neće moći.

U međuvremenu ćemo uživati u njegovim spektakularnim mečevima u Australiji pred publikom koja ga naprosto obožava. Vjerojatno ćemo se i dalje zgražati u mnogim mečevima kada mu se neće dati igrati i kada neće iza njega biti njegove najdraže publike te će živjeti na teniskom rubu dok mu to njegovo krhko tijelo dopusti.

Nick će u trećem kolu Australian Opena igrati protiv 3. Igrača svijeta Dominica Thiema na svojoj najdražoj John Cain Areni. Meč koji bi na svakom drugom Grand Slamu bio igran na glavnom stadionu, ovdje se igra na tek trećem po veličini i važnosti jer je tako zatražio Nick. Ni Dominicu Thiemu nije ostao dužan prošle godine na tviteru nazvavši ga ‘praznoglavcem’ zbog partijanja s Đokovićem i Zverevom u Beogradu u vrijeme pandemije.

Tako da će i ovaj dvoboj imati svoju dodatnu draž, a mi možemo biti sigurni da će Kyrgios ponovno imati svoje ‘eskapade’, ali da će publiku od prvog do zadnjeg poena dovoditi u trans.