Lakat, taj prokleti lakat! Kada bi samo Ani dao mira

Juraj Pajvot 30. ožu 202113:57 > 17:46
AP Photo/Marta Lavandier

Najljepša priča ovogodišnjeg Masters 1000 turnira u Miamiju je Ana Konjuh

Ne govorim to jer je Hrvatica, govorim to jer svatko tko prati tenis zna kroz što je prošla u protekle tri godine i tri velike pobjede u Miamiju su odjeknule u svijetu tenisa.

Lakat, taj prokleti lakat koji joj ne da mira od juniora držao ju je van tenisa praktički tri godine. Ana je 2017. godine bila 20. igračica svijeta i činilo se da će napraviti veliku karijeru. Već je osvojila WTA turnir u Nottinghamu, igrala četvrtfinale US Opena, osminu finala Wimbledona, ostvarivala velike pobjede…

Na turniru u Kanadi u ljeto 2017. javila se ponovno bol u laktu. Nije mogla ispružiti ruku i tu su krenuli svi problemi za vjerojatno našu najtalentiraniju tenisačicu u povijesti. Operacija za operacijom, rehabilitacije, razna mišljenja doktora i velika borba. Ana je borac, Ana obožava tenis, zato i nije odustala, a vjerujem da je i o tome puno razmišljala s obzirom koliko joj je boli nanio taj lakat.

 

Već smo i mi, teniski zaljubljenici polako počeli gledati u budućnost bez Ane Konjuh. Misleći da se protiv takvih ozljeda ne može, ali borbena Dubrovčanka je pred kraj 2020. godine počela ponovno igrati. Osvojila je ITF turnir u Zagrebu bez izgubljenog seta i polako se krenula vraćati u ritam koji je davno izgubljen.

Nije Ana odmah nakon te titule krenula igrati kao kada je bila top 20 igračica svijeta, nije to bilo ni za očekivati. Međutim, igrala je tenis, a to je ono najbitnije. Početkom godine je kroz kvalifikacije Australian Opena pokušala doći do glavnog ždrijeba, ali ju je na zadnjem koraku zaustavila veteranka Errani. Ana je već tada pokazivala da se vraća, polako, ali sigurno. Prošla je nakon toga kvalifikacije Dubaia, ispala u kvalifikacijama St. Petersburga, ali je dočekala pozivnicu za Miami.

Tu sve sve promijenilo

Ani je trebala samo prilika na najvećoj sceni da nas sve podsjeti da ona nije zaboravila igrati tenis. Siniakova, Keys i Swiatek su redom pale. Pazite, dvije top 20 tenisačice je ‘skinula’, aktualnu pobjednicu Roland Garrosa i to nakon što je praktički tri godine bila van tenisa.

Što će biti kada bude u pravom natjecateljskom ritmu, ako ikada bude bez boli u tom laktu…Iskreno, teško je da će ikada više igrati bez boli, to je i ona sama rekla. Međutim, ako ta bol bude podnošljiva i ako će Ana s tom boli moći igrati desetak, petnaest turnira godišnje onda možemo očekivati igru i rezultate poput ovog u Miamiju.

Vratila se u top 200, vratila je samopouzdanje, nadamo se da će na temelju fantastične igre u Miamiju dobiti još koju pozivnicu za najveće svjetske turnire i pokazati da ovo nije bilo slučajno.

Lijepo je bilo vidjeti je opet na najvećoj sceni, nadam se samo da će joj taj prokleti lakat dati igrati bar još nekoliko godina, zaslužila je bar to…