Imena koja bi dodatno zahuktala borbu u HNL-u

Blog 15. pro 202117:31 > 17:38 0 komentara
James Wilson/CSM via ZUMA Wire) (Cal Sport Media via AP Images)

Hrvatska nogometna liga je ove sezone zanimljivija nego ikad. Četiri kluba su u ravnopravnoj borbi za titulu i vjerujemo da će tako biti do samog kraja

Aktualni prvak Dinamo je u turbulentnom razdoblju. Prije nekoliko tjedana smijenjen je Damir Krznar, a kao privremeni trener postavljen je Željko Kopić. U medijima se puno nagađa o tome da Kopić neće dočekati proljeće na klupi Dinama, da je trener Zrinjskog Sergej Jakirović glavni kandidat za klupu Modrih, ali to su kao što smo rekli zasad samo nagađanja.

Dinamo je izborio proljeće u Europskog ligi, Dinamo je i dalje u samom vrhu HNL-a, ali mnogo se priča o tome da se Modri trebaju pojačati ako žele uzeti naslov ove sezone. Najviše se naglasak stavlja na neuvjerljivu obranu ove sezone. Theophile Catherine iz utakmice u utakmicu igra sve lošije, dao je puno za klub, ali Dinamo treba novog vođu obrane. Tu je talentirani Šutalo koji igra sve više, tu su Lauritsen i Perić koji iz različitih razloga nisu na svom najboljem nivou. Tu je i zaboravljeni Dilaver koji očito samo popunjava zapisnik.

Kroz medije se provlači priča o dolasku Mateja Mitrovića u Dinamo.
GuliverImages

Bivši branič Rijeke, ali i hrvatski reprezentativac se nikako ne snalazi u Club Bruggeu. To je je igrač koji je bio jedan od nositelja šampionske Rijeke, igrač s karakterom, ali i iskustvom. Mitrović je iz Rijeke u transferu vrijednom preko četiri milijuna eura otišao u Bešiktaš gdje je zajedno sa Domagojem Vidom trebao činiti hrvatski stoperski tandem. Nije se Mitrović snašao u Turskoj, brzo je otišao na posudbu u Brugge koji ga je zatim otkupio. Mitrović je bio jedan od glavnih igrača Club Bruggea na početku sezone 2018/2019, ali sredinom sezone je počeo nešto slabije igrati te je zatim ozlijeido gležanji tu je očito došao kraj njegove ozbiljne uloge u tom klubu.

Dinamo je čini se ozbiljno zagrizao za Mitrovića koji bi trebao biti pojačanje Modrih u utrci za naslov prvaka, ali samo ako prođe prave pripreme s klubom.

Zahuktala se priča oko Hajduka i mogućem osvajanju naslova nakon davne 2005. godine. Velika većina potrebnih sastojaka je tu. Odličan trener, sposoban sportski direktor, ali i više nego kvalitetna ekipa predvođena najboljim igračem HNL-a Markom Livajom. Dambrauskas gaji napadački nogomet, to je ono što privlači publiku koja i ne navija za ‘bile’. Hajduk ima odličan vezni red predvođen Krovinovićem, obrana u kojoj su prekaljeni igrači poput Eleza, Melnjaka, Lovrenčića bi također trebala biti na visokom nivou bez obzira na posljednje nespretne reakcije protiv Lokomotive.

Livaja predvodi napad, ali Livaja nije čista devetka. Hajduk ima Jana Mlakara koji je nakon nešto sporijeg početka počeo zabijati, Hajduk ima i mladog talentiranog Ljubičića, ali mnogi su mišljenja da Hajduku treba pravi ‘killer’ ako žele naslov.

Taj igrač je Nikola Kalinić.
Carmelo Imbesi

Bivši napadač Hajduka igra jako malo u Veroni pod Igorom Tudorom, nije ni čudo s obzirom na fantastičnu formu Simeonea. Kaliniću su 33 godine, ali je i dalje napadač koji bi Hajduku mogao pomoći sa svojih desetak golova u borbi za titulu. Sve su glasnija nagađanja o njegovom dolasku i vjerujemo da bi zajedno s fantastičnim Livajom dao Hajduku tu dodatnu šansu za dugo očekivani naslov.

Još jedno veliko ime se spominje u kontekstu povratka u HNL

Hrvatski reprezentativac Domagoj Vida je na izlaznim vratima Bešiktaša u kojem je ostavio zaista duboki trag. Prošla sezona je bila najbolja u klupskoj karijeri za našeg stopera. Osvojio je sa Bešiktašem dvostruku krunu u Turskoj i s kapetanskom trakom na ruci postao ‘besmrtan’ u očim anavijača crno-bijelih.

Međutim, ove sezone Bešiktaš, ali i Domagoj Vida ne igraju dobro. U prvenstvu su tek na sedmom mjestu sa čak 15 bodova zaostatka za vodećim Trabzonsporom, dok su u Ligi prvaka odigrali sramotno loše. U šest utakmica nisu osvojili nijedan bod, uz poraznu gol-razliku 3:19.

Uprava Vidi želi produžiti ugovor, ali uz znatno smanjenje plaće što se našem stoperu ne sviđa i sve su glasnija nagađanja da bi se mogao vratiti u svoj Osijek. Momčad Nenada Bjelice trenutno je na vrhu HNL-a i s pravom se nada prvom naslovu u povijesti kluba. Kada bi gledali čisto igrački, Osijeku možda i ne treba pojačanje u obrani koja je najbolja u ligi. Međutim, potencijalni dolazak Domagoja Vide bi sasvim sigurno dodatno podigao atmosferu u gradu na Dravi i dao im dodatan vjetar u leđa u borbi za titulu.

Matthias Balk/picture-alliance/dpa/AP Images

Domagoj Vida je i dalje jako dobar stoper, jedna slabija polusezona zbog koje je i ispao iz prvih 11 reprezentacije to neće promijeniti, ali pitanje je koliko je Osijek financijski jak u ovom trenutku da dovede Vidu. Ovaj 32-godišnji Našićanin ima najveću plaću u Bešiktašu, zarađuje čak četiri milijuna eura godišnje i to uprava kluba želi prepoloviti, ali Vida se za sada nije odlučio na potpis.

Hoće li ga ljubav prema Osijeku vratiti kući vidjet ćemo, ali ako se to dogodi hrvatski klupski nogomet bi puno dobio, a ne samo Osijek. Vidin bivši suigrač, a sada trener Osijeka Nenad Bjelica je i sam rekao da je otvoren za dolazak Domagoja Vide u bilo kojem obliku, pa čak i ako bi to bilo pojačanje za strukture kluba, a ne na terenu…

U svakom slučaju, slijede lijepi dani za HNL, a ovaj trojac bi zasigurno dodatno pojačao kvalitetu već sada odlične lige.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!