KOMENTAR Izgubili smo utakmicu, ali dobili puno više

Juraj Pajvot 17. stu 202023:03 > 23:08
HNS

Hrvatska je i drugi put u ovogodišnoj Ligi nacija izgubila od Portugala, ali ovaj put je dojam bio kudikamo bolji

HNS

Prije dva mjeseca izabranici Zlatka Dalića su odigrali najlošiju utakmicu u njegovoj eri u teškom porazu od Portugala u Lisabonu. Bilo je to triježnjenje i pokazatelj da tako više ne može.

Povezano

Nastavak Lige nacija donio je samo jednu pobjedu i to teško izborenu protiv Švedske, ali donio je i ostanak u elitnoj grupi Lige nacija. To je i ono najbitnije, u sljedećem izdanju ćemo ponovno igrati protiv najboljih europskih reprezentacija i nadam se da će tada dojam, ali i rezultat biti puno bolji.

Večerašnji dvoboj protiv Portugalaca je pokazao da kada svaki igrač na terenu da 100 posto od sebe, onda ni europska i svjetska velesila poput Portugala ne može lako protiv nas. Nakon početnih 20 minuta pritiska, Vatreni su se oslobodili i iz jednog dobrog kontranapada je Kovačić zabio gol. S minimalnim vodstvom se otišlo na poluvrijeme, nastavak je donio šok na startu – Rog je dobio drugi žuti zbog jako naivnog starta na Ronaldu, odmah iz sljedećeg napada Portugalci su izjednačili i momentum je apsolutno prešao na njihovu stranu.

Vrlo brzo su zabili drugi pogodak nakon čistog igranja rukom Dioga Jote i činilo se da je sve gotovo. Međutim, ponovno se stvorio toliko puta kritizirani Kovačić koji je prekrasnim udarcem zabio za 2:2. Nevjerojatan podstrek za igrača koji već nekoliko godina trpi neviđene salve kritika ( većinom opravdane) zbog svojih loših nastupa za reprezentaciju. Siguran sam da mu je sad kamen pao s leđa i ovo je korak u pravom smjeru u odnosu njega i izabrane vrste. Kova nam treba za Euro, ali i nakon jer maestro Modrić neće još dugo.

Hrvatska je na kraju izgubila utakmicu, ponovno jedan nes(p)retan gol, jedna od rijetkih pogrešaka inače briljantnog Livakovića, ali na sreću nije nas to koštalo jer je i Švedska izgubila od Francuske i onaj osnovni cilj je osiguran – ostanak u elitnoj grupi Lige nacija za sljedeće izdanje.

Hrvatska je dobila i nekoliko igrača iz drugog plana. Domagoj Bradarić odigrao je vrlo solidnu utakmicu na poziciji lijevog beka na kojoj ga je Dalić rijetko koristio. Pokazao je igrač Lillea da ako nastavi u klubu igrati na visokoj razini da bi mogao biti i prvo rješenje na toj poziciji za Euro. Dobili smo i Josipa Juranovića na desnom beku, na jako problematičnoj poziciji za nas. Tko zna što će biti sa Vrsaljkom, hoće li ići na Euro i kako će izgledati ako bude tamo. Uremović je defanzivnija opcija na beku i pokazao je da se i na njega može računati. Mile Škorić odigrao je također sasvim solidno i pokazao da nije slučajno u reprezentaciji, ali teško da će na Euro biti u konkurenciji pored svih drugih stopera.

Hrvatska je vrlo neugodno izdanje Lige nacija završila pozitivno unatoč petom porazu u šest utakmica, Hrvatska je pokazala da ima ima dosta širok kada igrača i da se mogu nositi sa najjačima, ali samo ako će svi na terenu biti potpuno u utakmici. Pristupom ‘lako ćemo’ ne možemo dobiti nikoga, kamoli najbolje reprezentacije svijeta i nadam se da su to naši reprezentativci shvatili…