KOMENTAR Spretna Rijeka popravila loš dojam hr. klubova

Juraj Pajvot 24. ruj 202023:13 > 23:41
hnk rijeka

Kakav nogometni dan je iza nas u kvalifikacijama za Europsku ligu

Sve je počelo debaklom Lokomotive kod Malmoa, nastavilo se dobrom predstavom Hajduka, ali nažalost porazom kod moćnog Galatasaraya te je završilo ludnicom u produžetku na kišom natopljenoj Rujevici gdje je Rijeka izborila playoff Europske lige.

Bio je ovo veliki dan za hrvatski nogomet u Europskoj ligi. I prije početka znali smo da će Lokomotiva i Hajduk teško proći, ali Rijekin nešto slabiji suparnik i domaći teren davao nam je nadu da ovo neće biti potpuno crna noć za sve klubove.

Lokomotiva je odigrala najgoru utakmicu pod trogodišnjim vodstvom Gorana Tomića. Potpuno promašena taktika sa previše obrambenih igrača u polju, jako slabe reakcije u obrani i jednostavno preslabi roster je doveo do toga da Malmo utrpa pet komada u mrežu vice-prvaka Hrvatske. Međurtim, treba reći i da ova Lokomotiva nije ni sjena prošlosezonske, upravi kluba ide na dušu ovakav debakl jer su rasprodali sve što valja i financije stavili ispred časti u Europi.

Hajduk je bio dobar. Hajduk je bio iznenađujuće konkurentan protiv izmiješane momčadi Galatasaraya koja je bila zrela za iznenađenje. Jako slaba večer kapetana Mije Caktaša koštala je ‘bile’, ne samo zbog dvije promašene prilike, nego i zbog slabe igre cijele večeri. Prostora je bilo, jako puno prostora je bilo u kontrama i polukontrama i momčad Harija Vukasa morala je pokazati više hrabrosti, ali i kvalitete u tim situacijama. Dugo su držali nulu, međutim Fatih Terim je s nekoliko izmjena dao vjetar u leđa svojoj momčadi, dok je s druge strane Hari Vukas pogriješio.

Nije imao hrabrosti izvaditi jako lošeg Caktaša, izvadio je Jurića koji je do tada bio ponajbolji igrač na terenu, uveo je Nejašmića koji se na kraju pokazao promašajem zbog jako slabe reakcije prije prvog gola Galatasaraya. To su sitnice koje protiv velikih ekipa odlučuju, ovo je bila prava prilika za ‘napaćeni’ Hajduk da podigne malo svoj rejting, da vrati vjeru navijačima, ali na kraju su ispali bez ispaljenog metka. Veseli vidjeti ovakav Hajduk, ako prenesu ovu igru na HNL možda bi moglo biti i nekog optimizma za brojne navijače koji već godinama ne znaju za pravo veselje.

Završit ću s Rijekom koja je na jedvite jade izbacila nezgodni ukrajinski Kolos nakon bespoštedne borbe na kišom natopljenoj Rujevici. Sve bi bilo drukčije da Seleznyov nije zabio čistu šanu u 90. minuti za Kolos, ali ponekad te i sreća treba nagraditi.

Utakmica sama po sebi nije bila neki spektakl, daleko od toga, ali Simon Rožman je pogodio s izmjenom, uveo je Escovala kako bi učvrstio obranu, a on mu se odužio pogotkom iz kornera koji će pamtiti do kraja karijere. Rijeka ne briljira, Rijeka je jako oslabljena odlaskom Čolaka, ali Rijeka ima karakter i Rijeka će igrati playoff Europske lige. Istina, šanse im nisu prevelike jer igraju kod vrlo dobrog Kopenhagena koji je s lakih 3:0 izbacio vrlo dobri poljski Piast.

Riječani kao da su znali da će protiv Kolosa biti ovakva borba punih 120 minuta i odgodili su prvenstvenu utakmicu za vikend. Kopenhagen je već za sedam dana i nakon ovakvih napora liječnička služba Rijeke će morati raditi prekovremeno kako bi ih osposobila za taj dvoboj. Neće samo liječnici i fizioterapeuti raditi prekovremeno, ista sudbina čeka i vrijedne gospođe zadužene za pranje dresove koji su od bijelih postali smeđi od ovog vaterpola na Rujevici…