JAMES Uvijek na krivom mjestu u krivo vrijeme

Juraj Pajvot 10. ruj 202014:31 > 14:43
Julian Finney Getty Images Sport

James Rodriguez sljedeće sezone igrat će za Everton. Da mi je to netko rekao prije pet godina pogledao bih ga i rekao da me ne zamara glupostima jer imam pametnijeg posla.

Početak sezone 2020/2021 donio nam je vijest da će kolumbijski princ James Rodriguez po prvi puta u karijeri igrati u Premier ligi. Samo po sebi ne bi to bilo toliko čudno da je potpisao za neki od šest najvećih klubova, ali ne, on je potpisao za Everton!

Istina, Everton je dolaskom prekaljenog stručnjaka Carla Ancelottija pokazao da ima velike apetite i da se napokon želi umiješati u borbu za prve četiri pozicije kako bi igrali Ligu prvaka, a možda i za sami vrh u skorijoj budućnosti. Klub je to s velikom povijesti, osvojili su devet naslova prvaka Engleske, ali posljednji su osvojili davne 1987. godine. Jasno je da je osvajanje Premier lige od njihovih najvećih rivala Liverpoola potaknulo ‘Toffeese’ da krenu istim putem koji ne da neće biti lagan, bit će možda i nemoguć.

Međutim, tekst o Evertonu pisat ću neki drugi put, sada je fokus na Jamesu Rodriguezu. Nova najveća zvijezda Evertona je prošle sezone dobivala ‘mrvice’ kod Zidanea i bilo je jasno da za njega više nema budućnosti u Realu. Štoviše, Zidane ga toliko nije vidio u svojim planovima da ga se Real odlučio riješiti besplatno! Da, dobro ste pročitali, igrača kojeg su doveli za 75 milijuna eura nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu sada su se riješili bez odštete samo da ga ne bi plaćali još godinu dana.

Zašto je to tako?

Mnogi će reći da je James precijenjen igrač, da je ono što je pokazao za Kolumbiju u Brazilu i sezonu, dvije poslije u Realu njegov maksimum i da jednostavno nije kalibar igrača za najbolje europske klubove. Puno je onih koji će pak kriviti trenere ekipa u kojima je igrao, da su mu mijenjali pozicije i da nisu oko njega gradili momčad. Istina je negdje u sredini…

Denis Doyle, Getty Images

James je nedvojbeno talentiran igrač koji ima nogomet u malom prstu. Strašna ljevica i odličan ‘nogometni mozak’ su izašli na vidjelo u Brazilu na SP-u gdje je s Kolumbijom oduševio nogometnu javnost. Nastavio je s fantastičnom igro prve sezone u Realu kada je pod Ancelottijem postigao 17 pogodaka i podijelio čak 18 asistencija. Činilo se da će njegova karijera ići uzlaznom putanjom, s 24 godine bio je na vrhu nogometnog svijeta, ali Real te sezone nije uzeo naslov prvaka, Carlo Ancelotti dobio je otkaz i sredinom sljedeće na klupu došao je Zinedine Zidane. Između njih dvoje kratko je na klupi bio Rafa Benitez, ali on nije imao poseban utjecaj na Jamesovu karijeru.

Bio je to povijesno dobar potez za Real, ali istovremeno kraj ozbiljnog nogometa u ‘kraljevskom klubu’ za Jamesa Rodrigueza.

Zizu je imao potpuno drukčiju ideju igre u odnosu na Ancelottija, odlučio se za igru za tri klasična vezna bez ‘polušpice’ gdje se James najbolje osjećao. Modrić, Kroos, Casemiro i Isco su bili prvi izbor u vezi, dok su napad držali popularni BBC – Bale, Benzema i CR. Vrlo brzo je postalo jasno da za Jamesa nema više mjesta u Realu, on je sljedeće dvije sezone priliku najčešće dobivao s klupe i u manje bitnim utakmicama od početka.

Shvatio je Kolumbijac da igrački propada. Najbolje godine provodi na klupi i gleda ostale kako se razvijaju, a on stagnira. Odlučio se na odlazak. Real ga je posudio Bayernu s opcijom otkupa, tamo je na klupi bio Ancelotti kod koga je James briljirao u Realu i činilo se da je to prava stvar. Međutim, ubrzo nakon Jamesovog dolaska Don Carlo je dobio otkaz.

James je proveo dvije godine u Muenchenu, ali nije se ni tamo nametnuo. Bayern je tražio ‘desetku’ što James je, idealna pozicija za njega u jednom od najjačih europskih klubova i činilo se da bi mogao pronaći svoj ‘mojo’, međutim završilo je neslavno. Bayern i James jednostavno nisu bili dobar par, smetalo mu je hladno vrijeme, nije naučio jezik i time je pokazao da mu baš nije stalo do kluba.

Bavarci nisu odlučili otkupiti njegov ugorov, Real je tražio previše i pognute glave kolumbijski princ vratio se u Madrid. Zidane je u međuvremenu otišao i vratio se na klupu Reala, Jamesa i dalje nije vidio u svojim planovima te je tako još jedna sezona otišla u nepovrat za Kolumbijca.

Bilo je mnogo nagađanja gdje će James nastaviti svoju karijeru, još uvijek ispred sebe ima 5,6 godina ozbiljnog nogometa i nije bilo govora o odlasku u neku egzotičnu zemlju. James je miran, obiteljski čovjek koji nije previše izlazio u javnost zbog svog statusa u Realu, pomoglo je naravno to što živi u sunčanom Madridu i na računu ima desetke milijuna eura. Međutim, svakom je igraču najgore sjediti na klupi ( osim golferu Baleu), kamoli čovjeku koji je u jednom trenutku bio na samom vrhu. Real je također shvatio da od Kolumbijca neće biti ništa, tako da su ga se svim silama htjeli riješiti prije zadnje godine bogatog ugovora.

Srdjan Stevanovic/Getty Images

Carlo Ancelotti ga očito obožava. Oduševio ga je u Realu, doveo ga je u Bayern, pa sada opet u klub koji trenira. Međutim, ovog puta se radi o Evertonu, klubu koji će oko Jamesa graditi svoju momčad za vrh engleskog nogometa. Svi preduvjeti su tu da Carlov ljubimac pokaže da nije za staro željezo, ali nakon što se posljednjih pet godina tražio u Realu i Bayernu, teško da će u nikad jačoj Premier ligi biti igrač koji će raditi razliku. Imao je sve preduvjete da napravi fantastičnu karijeru, a sada će u najboljim igračkim godinama ‘krljati’ u sredini Premier lige. Nije ni sreća bila na njegovoj strani, malo su i ozljede odmogle, ali James je igrač koji je uvijek bio na krivom mjestu u krivo vrijeme…