KOMENTAR Sreća, sreća, sreća, ali isprovocirali su je!

Juraj Pajvot 26. kol 202022:30 > 23:17
GNK Dinamo Zagreb

Težak i iscrpljujuć dan za hrvatske klubove u kvalifikacijama za Ligu prvaka završio je polovično. Dinamo je nakon nevjerojatne borbe i izvođenja jedanaesteraca izbacio Cluj, dok se Lokomotiva praktički nije pojavila na terenu protiv bečkog Rapida i ispala iz Lige prvaka.

Clive Brunskill/Getty Images

Božica Fortuna večeras je bila na strani Dinama. Gledali su porazu u oči nakon što je Amer Gojak promašio peti penal, ali je Livaković po tko zna koji put pokazao da je velika Dinamova snaga i obranio odmah nakon. Kada su stoperi Dilaver i Gvardiol mirno zabili, red je došao na stoper Boli koji je na veliko veselje svih Dinamovih navijača poslao loptu nebu pod oblake i slavlje je moglo početi. Dinamo se izvukao kroz iglene uši i sada je misija Liga prvaka realnost, jer će Dinamu u sljedeća dva pretkola ipak biti nešto lakše.

Sama utakmica počela je odlično za Modre, zabili su već na samom početku i čini se kontrolirali igru. Cluj je prijetio samo iz prekida. Međutim, početko nastavka sve pada u vodu nakon Theophilovog prekršaja u 16 metara, opravdanog kaznenog udarca i neopravdanog crvenog kartona. Sudac utakmice Antonio Nobre napravio je veliku pogrešku davši Dinamovom stoperi crveni karton za taj start. Rumunji nisu zabili iz penala, Livaković je sjajno obranio, ali zabili su desetak minuta kasnije nakon jednog od rijetkih kikseva Livakovića uopće. Međutim, Modri se nisu dali smesti, nastavili su igrati sasvim solidno s igračem manje i nakon prekrasne akcije Petkovića i Ademija, te udarca Dinamovog kapetana na odbijenu loptu naletio je Kastrati i zabio za 2:1. Zoran Mamić ubacio je Petkovića i Kastratija u igru i to se pokazalo kao pravi potez. Dinamo se bez problema branio i činilo se da će bez velikih stresova do prolaska dalje, međutim u 93. minuti su se Rumunji ukazali i nakon slabe reakcije Dilavera hrvatski napadač Debeljuh zabio je za 2:2! Šok za Modre, ali na kraju je sve ispalo dobro. U produžecima nismo vidjeli ništa, a na penale je sretnija momčad slavila.

Dean Mouhtaropoulos / Staff

Može li ovaj Dinamo do Lige prvaka? Može, jer put neće biti pretežak, ali bojim se da će ulaskom u najelitnije klupsko natjecanje podsjetiti na onaj stari Dinamo koji je bio kanta za napucavanje. Momčad ne izgleda loše, Mamić je to solidno posložio, ali dojma sam da Dilaver i Theophile ne mogu odigrati na visokoj razini, da Majer još nema tu čvrstinu za ‘velike momke’i da Bruno Petković i Mislav Oršić podhitno moraju pronaći formu iz prošle sezone, jer bez ‘pravih’ njih Dinamo neće moći u Ligi prvaka.

Velika noć za Modre, nakon turbulentnog kraja prošle sezone ovo je nešto što im je trebalo i možda ovo bude kotačić koji će okrenuti stvari na bolje.

Ispadanje Lokomotive od Rapida nije apsolutno nikakvo iznenađenje. Ponajviše zato jer su potpuno neozbiljno ušli u ovako veliko natjecanje. Naime, odmah nakon povijesnog uspjeha, drugog mjesta u prvenstvu i poraza u finalu Kupa, prodali su praktički pola ekipe i tako ostali bez neke realne šanse za uspjeh u Europi. Otišli su nositelji ekipe Kastrati, Tolić, Uzuni, Grbić i Jakić. Pet najboljih igrača iz prošle sezone više ne stanuje u Kranjčevićevoj i zaista se vipe nije moglo očekivati.

Rapid nije oduševio, ali Rapid je pokazao da je u ovom trenutku puno ozbiljnija i kvalitetnija ekipa od današnje Lokomotive. Čelnici kluba sigurno trljaju ruke jer su zaradili rekordan novac ovim transferima, ali imali su priliku da Lokomotivu malo ‘podignu’ u očima ljubitelja nogometa, međutim u tome nisu uspjeli. Jasno je da klubovi u Hrvatskoj moraju prodavati igrače da bi opstali, jasno je da si je Lokomotiva s ovim transferima kupila nekoliko godina mira, ali da su trebali rasprodati sve što vrijedi odjednom – nisu. Ostaje im još prilika da se pokažu u Europskoj ligi, ali s ovakvim sastavom, s dosta limitiranih igrača mislim da ih čeka brzo ispadanje i pad u prosječnost HNL-a.