KOMENTAR Flick je majstor, Bayern je apsolutni šampion

Juraj Pajvot 23. kol 202023:25 > 23:31
(Photo by Mike Hewitt/Getty Images)

Bayern je osvojio svoju šestu titulu europskog prvaka u povijesti u sezoni za pamćenje.

Momčad iz Bavarske postala je prva ekipa u povijesti Lige prvaka sa svim pobjedam od početka do kraja i to su učinili na maestralan način. U finalu protiv PSG-a su istina imali i malo sreće, imali su i fenomenalnog Neura na golu, ali njihova pobjeda i konačna titula ne može biti zasluženija.

Protiv napadački moćnog PSG-a su uspostavili terensku inicijativu od samog početka, ali Parižani su zbog svoje nevjerojatne pojedinačne kvalitete stvarali probleme bavarskoj momčadi preko brzih kontranapada preko Neymara, Mbappe i Di Marie. Spomenuti trojac je promašio po jednu veliku priliku u prvom dijelu i dopustili su Bayernu da u nastavak krene s momentumom na svojoj strani.

Pravi potez Bayernovog trenera Hans-Dietera Flicka je bilo postavljanje Kingleya Comana u prvih 11. Nevjerojatno talentirani Francuz je u prošle dvije utakmice bio zamjena našem Ivanu Perišiću, ali danas je startao od početka i odigrao maestralnu utakmicu. Koliko je puta ‘slomio kičmu’ Kehreru, da su Parižani morali duplirati odličnog Francuza. Međutim, zaboravili su ga u najbitnijem trenutku, nakon teledirigiranog centaršuta Joshue Kimmicha, ranije spomenuti Kehrer je ostao sam na Lewandowskom i Comanu i PSG-u više nije bilo spasa. Jednu od najboljih utakmica ove sezone, Coman je okrunio lijepim pogotkom koji se na kraju ispostavio pobjedonosnim.

Koliko je Bayern moćan, pokazalo je upravo to što je Coman u prošle dvije utakmice bio na klupi. To si jedan PSG jednostavno ne može dopustiti. Njihove najveće zvijezde Mbappe i Neymar danas nisu bili na svojoj najboljoj razini, pogotovo u samoj završnici gdje su dopuštali Neueru da nas podsjeti na vrijeme kada je bio daleko najbolji vratar svijeta. Trener Parižana Thomas Tuchel je dobro postavio svoju momčad, taktički su izgledali vrlo dobro, kao i u polufinalu protiv RB Leipziga. Međutim, neshvatljiva je njegova odluka da jednog ‘killera’ Icardija ostavi na klupi cijelu utakmicu i da prije njega stavi Choupa-Motinga koji je i promašio veliku priliku pred sami kraj dvoboja.

Bayern je ove sezone osvojio sve! Bayern je pokazao da su najbolja momčad svijeta i momčad je to koju je trener Flick jako dobro posložio. U velikim finalima morate imati i malo sreće, oni su je danas imali, ali pokazali su da ne praštaju i da protiv njih morate iskoristiti svoje prilike jer ćete na kraju biti kažnjeni ( istu stvar vidjeli smo u polufinalu protiv Lyona). Sljedeće sezone bi Bavarci mogli biti još napadački moćniji, doveli su fantastičnog Leroya Sanea koji će zajedno sa Comanom, Gnabryem i Lewandowskim činiti najbolji napad svijeta.

Pitanje je što će biti s našim Perišićem, danas je ušao s klupe, ali bio je jako bitan kotačić u osvajanju Bayernove titule. Još je bitnije pitanje što s mozgom ekipe Thiagom Alcantarom. Fantastični Španjolac se očito zasitio Njemačke i njegova sljedeća desstinacija bi trebala biti Liverpool. Ako ga Flick uspije dostojno zamijeniti onda nema zime za Bayern i u sljedećih nekoliko sezona. U Njemačkoj su nedodirljivi, a u Europi bi mogli napraviti ono što je uspjelo samo moćnom Realu – obraniti naslov u Ligi prvaka.