KOMENTAR Tko tu koga VAR(a)?

Juraj Pajvot 6. lip 202012:48 > 12:53
Foto: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Odigrane su tek tri službene utakmice u hrvatskom nogometu nakon pauze zbog pandemije i na dvije od tri je glavna tema bilo suđenje.

Polufinale Kupa između Rijeke i Osijeka ostat će još dugo zapamćeno zbog skandaloznih pogrešaka glavnog suca Igora Pajača, ali i suca u VAR sobi Frana Jovića. Osijek je direktno oštećen u dvije situacije u kojoj su primili pogodak iz nepostojećeg jedanaesterca i ostali bez ponajboljeg igrača zbog nepostojećeg prekršaja. Nikome nakon te utakmice nije bilo jasno koja je svrha VAR-a u hrvatskom nogometu ako ne može ispraviti očigledne pogreške na terenu.

Povezano

Sukus tog dvoboja je da je Rijeka nezasluženo prošla u finale i da su spomenuti suci suspendirani do kraja sezona. Osijeku preostaje jedino tražiti ‘osvetu’ u prvenstvu i dobrim igrama izboriti Europu jer u finalu Kupa neće igrati.

Samo pet dana kasnije krenuo je i HNL nakon skoro tri mjeseca pauze. Prva utakmica bila je između Hajduka i Intera te se činilo da tu ne bi trebalo biti govora u sudačkim odlukama jer je velika razlika u kvaliteti između dvije momčadi. Međutim, grdno smo se prevarili kada smo to mislili. Inter je na poluvremenu vodio protiv blijedog Hajduka. Splićanima je dosuđen penal i nakon dugog pregledavanja nekoliko situacija Caktaš je izveo penal, ali mu je Matković obranio. Uključio se VAR koji je ispravno dosudio ponavljanje penala zbog istrčavanja vratara Intera van linije gola. Caktaš je zabio iz drugog pokušaja i Hajduk je tek u 97. minuti uspio porekrenuti rezultat. Kod tog gola je također VAR uključen zbog navodnog prekršaja, ali gol je na kraju priznat.

Ako ste mislili da ovu utakmicu uspoređujem s onom Rijeke i Osijeka u Kupu zbog razine suđenja – nije tako. Ovdje je glavni sudac utakmice bio malo poznati Zdenko Lovrić, dok je VAR sudac bio ponajbolji hrvatski sudac Ivan Bebek. Kada se sve zbroji i oduzme ovaj dvoboj je dobro odsuđen zbog pravovremenih reakcija Ivana Bebeka iz VAR sobe, ali i dobrih odluka Zdenka Lovrića.

VAR je dobro presudio da Juranović nije bio izvan igre prije jedanesterca, odluka o izravnom crvenom kartonu za Soldu je također bila ispravna. Moram reći da je i odluka o ponavljanju jedanaesterca također dobra jer je Matković bio izvan crte. Jedina odluka o kojoj se može raspravljati je taj mogući prekršaj prije drugog gola Hajduka, ali suci su odlučili da nije bilo dovoljno intenziteta i na tome im nitko ne može prigovoriti.

Vedran Ljubej

Sada dolazimo do situacije u kojoj se pitamo kako je moguće da na jednoj utakmici sudac u VAR sobi reagira na svaku sumnjivu situaciju, dok je u drugoj utakmici situacija potpuno obrnuta. Katastrofalno suđenje u utakmici Rijeke i Osijeka se jednostavno ne može ničim opravdati jer su Pajač i Jović iskusni suci koji bi morali znati kako reagirati u spornim situacijima. Pa VAR je i uveden da bi pomogao glavnom sucu kada nešto ne vidi kao što Pajač nije vidio na Rujevici. Ono što je još čudnije u cijeloj priči da taj crveni karton za Kleinheislera i penal na Capanu nisu bile neke situacije u kojoj odluka može otići na obje strane i VAR nema toliku jačinu zbog osjećaja glavnog suca za igru na terenu. To su bile čiste situacije koje su se za nekoliko sekundi trebale preokrenuti jer je sudac Jović imao sve moguće kamere da donese odluku.

Koja je budućnost VAR-a u Hrvatskoj?

Ako će se najnovija sudačka tehnologija upotrebljavati kao u utakmici Hajduka i Intera onda ne bi trebalo biti previše prigovora igrača, trenera i ljudi u nogometu. Istina je da sporost VAR-a utječe na sve sudionike dvoboja jer je jučerašnja utakmica produžena čak 12 minuta, ali bolje da je tako i da nema oštećenih strana, nego da bude kardinalnih pogrešaka kao u Rijeci.

Međutim, ako će ponovno biti situacija kao na Rujevici gdje je VAR bio potpuno nebitan, a trebao je imati glavnu ulogu u spornim situacijama onda bi moglo biti jako puno problema. Šef sudačke komisije Ante Kulušić oštro je kritizirao nekorištenje VAR-a u utakmici Rijeke i Osijeka te zasluženo suspendirao oba suca koji su orkestrirali takvu situaciju. Vidio se napredak u jučerašnjoj utakmici bez obzira na repove, ali puno će se morati raditi na ispravnom i pravovremenom korištenju VAR u Hrvatskoj kako bi se smanjile ove priče o sucima koje su već dojadile i bogu i vragu.

Nadam se da će se time potpuno iskorijeniti priče o nečasnim radnjama u hrvatskom nogometu koji apsolutno ne zaslužuje da zbog sudaca i VAR-a pada u drugi plan.