SK INTERVJU "Slovačka me vratila u život"

Juraj Pajvot 15. stu 201920:34 > 20:49
HNK Rijeka / Youtube

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras u 20:45 igra odlučujuću utakmicu za odlazak na EURO protiv Slovačke na Rujevici. Ususret utakmici porazgovarali smo s čovjekom koji je najljepše trenutke svoje karijere proveo baš u Slovačkoj

Matej Jelić je nosio dres slovačke Žiline u razdoblju od srpnja 2013. godine do 31. kolovoza 2015. godine. Ovaj 29-godišnji Slavonac rodom iz Našica u dresu Žiline skupio je 80 nastupa u kojima je postigao čak 36 pogodaka i podijelio 6 asistencija.

Povezano

“Slovačka liga je malo slabija od Hrvatske, ali prednost su im vrlo lijepo uređeni stadioni i odlični tereni“, započinje priču simpatični Slavonac koji trenutno igra u poljskom drugoligašu Termalici iz Nieciecze.

“Imam samo riječi hvale o Slovačkoj jer puno potpomaže domaći nogomet i pokušava što je više moguće olakšati klubovima život. Većina klubova se bazira na vrlo mlade igrače i kvalitetne strance. Tako je to bilo kada sam ja bio u Žilini, ali koliko čujem, tako je i sada. Slovan, Žilina, Trnava su najveći klubovi koji igrače mogu platiti i do 10 tisuća eura mjesečno. Nema u Slovačkoj ni priblično jakog, ni platežno moćnog kluba kao što je danas Dinamo, ali rekao bih da Slovan danas jako dobro plaća svoje igrače.”

Jedna sličnost HNL-u je razlika između tzv. gornjeg i donjeg doma lige.

“Tako je, prvih nekoliko klubova stoje jako dobro i lijepo plaćaju igrače, dok klubovi od sredine pa prema dnu ljestvice nisu toliko financijski jaki. Nešto slično kao i kod nas, ali to je ipak normalno za lige koje nisu u samom europskom vrhu.”

Matthias Hangst/Getty Images

Kada nam je Matej ispričao nešto o Slovačkoj ligi, odlučili smo se upitati ga je li nogomet u toj državi koja ima nešto više od pet milijuna stanovnika popularan kao u Hrvatskoj.

“Tamo je još uvijek hokej na ledu najpopularniji sport. Njihova reprezentacija je u samom svjetskom vrhu i najviše ljudi prati hokej. Međutim, nogomet je u posljednjih desetak godina postao vrlo popularan kao i svugdje u svijetu. Prate svoju reprezentaciju, najveća zvijezda je naravno Marek Hamšik, ali odlični stoper Intera Milan Škrinjar postaje zvijezda u svojoj domovini. Njima ne stane vrijeme kada igra reprezentacija, ali pritisak medija i navijača je također vrlo velik kada se zaredaju neki neuspjesi.”

Photo by Dima Korotayev/Bongarts/Getty Images

Nadovezao se Jelić na medije, navijače i život van terena kada je bio u Žilini.

“Ja sam imao sreće jer sam igrao vrlo dobro i pritisak medija nije bio tako velik. Navijači su nas prepoznavali na ulicama i bilo je vrlo opušteno. Mogu reći da su me te dvije i pol godine u Žilini vratile u život u nogometnom smislu. Ostao sam i dalje dobar sa nekim tadašnjim suigračima, čujem se ponekad i s trenerom. Štoviše, sada u klubu gdje igram tri Slovaka su sa mnom u ekipi i u vrlo smo dobrom odnosu. Slovaci su dosta slični nama, druželjubljivi, vole ići jedni drugima u posjete i družiti se. Često smo znali otići na večeru nakon treninga i družiti se van terena. Recimo u Austriji to nije tako, oni više gledaju svoja posla, nisu toliko otvoreni za druženja. Mogu reći da sam se u Slovačkoj osjećao kao u Hrvatskoj.”

Do sada je Matej govorio samo u hvalospjevima o Slovačkoj, nas je zanimalo ima li nešto loše…

“Nisam siguran koliko je to loše, ali vole usred dana sjesti na dugu kavu i uživati. Nisu toliko radišni kao recimo Austrijanci i Poljaci, tako da je to možda mali minus, ali meni nije smetalo.”

Nakon ne baš toliko uspješnih epizoda u Rapidu, Rijeci i Slaven Belupu odlučili ste se na odlazak u Poljsku. Kako je tamo?

“Zadovoljan sam ovdje, liga je vrlo jaka i većina klubova želi ući u prvu ligu pa je vrlo kompetitivno. Imao sam manjih problema s koljenom, ali kroz koji dan ću biti potpuno spreman za povratak nogometu. Imam ugovor na godinu dana, s mogućnošću potpisivanja još jedne godine ako bude sve u redu.”

I za kraj, recite nam što mislite kako će završiti utakmica Hrvatske i Slovačke na Rujevici?

“Neće biti lagano kao u Trnavi, Slovaci vrijede više od tih 4:0, ali vjerujem da ćemo pobijediti i osigurati odlazak na EURO. Ipak smo za dvije klase bolji od Slovačke, završio je Matej Jelić.