Ovo nije još jedna priča o Messiju i Ronaldu

Ivan Hodoba 29. pro 201615:13 > 15:26
David Ramos, Getty Images

Nakon prvog dijela sezone Primera 2016-17, sjetit ćemo se nekih igrača koji su pokraj glavnih svjetala pozornice gradili svoj put i ostavili nas gladnima za još. U svojim su klubovima redovito bili među najboljim pojedincima, a momčad je bez iznimke uvijek profitirala njihovim izvedbama.

Dakle slijedi 11 nogometasa Primere, za koje možda niste niti čuli. U popularnoj formaciji 4-2-3-1. Napomena da ovo nije lista igrača koji su zabili najviše pogodaka ili imali puno asistencija, ovo je zapravo subjektivan ili ne empirijski pristup temeljen na preko 100 pogledanih utakmica, a promatrani igrači su vrednovani na račun demonstrirane kvalitete, koja nekada, zapravo vrlo često, prođe bez konkretnog učinka. Naglasak je bio na prilično mladim igračima, iako ne i pravilo:

1.Fernando Pacheco, 24 godine, Alaves. Baskijski se klub vratio u Primeru nakon 10 godina i ostvarili su neke impresivne rezultate: 0-0 kod Atletica, 0-1 kod Barcelone, 0-2 kod Villareala. Nemoguce je ignorirati netaknute mreže Fernanda Pacheca. Da, pomaže mu dosta i zadnja linija, koja gotovo nikada ne curi i ne poklanja šanse, ali svejedno, bude po utakmici barem 3-4 intervencije ovog sjajnog golmana, koji je u velikoj mjeri zaslužan što je Alaves primio samo 17 pogodaka, tek 1 više od aktualnog prvaka i čvrsto drže sredinu tablice.

2.Roberto Rosales, 28, Malaga. Dečko iz Venezuele. Uz to što je neslomljivih fizičkih talenata (propustio tek 7 utakmica otkako je stigao iz Twentea prije 3 sezone), ima podjednako dobar ubačaj lijevom i desnom, ne rijetko i puca po golu, i to kvalitetno, a disciplina povratka u obranu je neupitna. Sudjeluje 90 minuta u svim fazama igre. Sigurno jedan od najpouzdanijih desnih bekova lige, njegova forma u Malagi od prvog dana u klubu uopće ne oscilira.

3.Yuri Berchiche, 26, Real Sociedad. Najlakši odabir, uragan na lijevoj strani. Dečko je sprinter, ali s plućima maratonca, u 90. minuti juri kao da je tek počela utakmica. Jedan od najbržih igrača lige, malo je toga što ne može. Neizostavni član udarnih 11 Real Sociedada, koji je na neočekivano visokom 5. mjestu. Ima odličan udarac, ali i ubačaj, naravno, lijevom nogom. Zabio je 2 gola u 14 utakmica, svakako pohvalno za lijevog beka. (gore na slici u utrci s Garethom Baleom, bilo bi ih sjajno vidjeti na atletskoj stazi na 100 metara jedan protiv drugoga)

4.Yeray Alvarez, 21, Athletic Bilbao, igrač velikih dometa i nesretne sudbine. Ernesto Valverde je uveo ovog momka u startnu postavu, i da nije bilo ozbiljne bolesti, teško da bi svoju poziciju ikada izgubio. Odličan u izlascima i praćenju igraca, jednostavna rješenja, možda ponekad malo neoprezan i preagresivan u vidu prekršaja, ali nikada u zoni udarca. Veliko otkriće trenera Valverdea, želimo mu najveću sreću u borbi s karcinom testisa. Jedan od najvećih mladih obrambenih talenata Europe.

5.Sidnei, 27, Deportivo La Coruna. Morao je biti tu. Bivši član Benfice, skoro da nema niti jedne jedine zamjerke na njegov nogomet. Pouzdan, uvijek na pravom mjestu, sjajan u igri glavom, zavidna brazilska tehnika.Čak bih se usudio kazati da je u rangu top svjetskih stopera, od mnogih razvkanih i bolji. Nezamjenjiv u Deportivu, koji je doduše vrlo nisko u ligi, ali Sidnei bi bio nezamjenjiv i drugdje. Zapravo je misterij kako je moguće da već i nije u nekom boljem klubu. Valjda je privlačnost Galicije dovoljno velika da ostaje u Deportivu.

6.Manu Trigueros, 25, Villareal. Proizvod jedne od najboljih nogometnih škola Španjolske — Villarealove. Navodno su ga već otkrlli i počeli pratiti neki velikani engleskog nogometa i spremaju otmicu. Bila bi to šteta. Za njega su travnjaci Primere, gdje dobrom tehnikom gospodari sredinom terena, nije jako brz, ali  brzo misli, lopta mu je uvijek pravovremena, igra smisleno i lako, neodoljivo jednostavno. Zabio i neke sjajne golove ove sezone. Pravi centralni vezni.

7.Javier Ontiveros, 19, Malaga. Desno krilo. Najteži odabir. Kvaliteta neupitna, ali malo je igrao, tek 6 utakmica. No kako kažu pametnom dosta. Dečko ima apsolutno sve: prodor, dribling, dodavanje. Nažalost, stručnjak koji ga je otkrio više nije na klupi. Juande Ramos je napustio Malagu nakon svega 3 mjeseca, a možemo se samo nadati da mu se novim trenerom neće desiti sudbina Musonde ili Ceballosa iz Betisa, kojima je Poyet skresao krila. Srećom po talentirani dvojac iz Seville, Urugvajac je prošlost.

8.Roque Messa, 27, Las Palmas. U našu bi listu čovjek komotno mogao gurnuti 11 igrača Las Palmasa. No jednog treba izdvojiti. Messa je srce, mozak i mišić svoje momčadi. Možda i glavni razlog što LP ima treći najveći posjed u ligi i što im vezni red može parirati svakom, pa i Realovom ili Barcinom. Dokazano! Odličan tehničar, daje ritam igri, nekad malčice neozbiljan i nonšalantan, dogodi se povremeno da proda loptu na svojoj polovici pa bude vatre, ali kada je sto posto posvećen među najboljim centralnim veznima lige. Veratti s Kanara. Navodno ga žele mnogi u Premier ligi.

9.Florin Andone, 23, Deportivo La Coruna. Deset je utakmica promašivao sve. Zapucavao šanse, zicere. Ali uvijek ostavljao srce i pluća na terenu. Stalno pritiskao braniče nevidjenim beskompromisnim sprintovima, gotovo uvijek na granici prekršaja. Pravi pakao za braniče, a odnedavno i vratare. Rumunj je nakon dugog posta zabio 5 u nizu, ali poanta je da kada i ne zabije, odradi veliki i nadasve koristan posao. Garitano (trener) je to znao otpočetka, trpio promašaje, nikada ga se nije odrekao. I sada višestruko profitraju obojica.

10.Gabriel, 23, Leganes. Brazilac kupljen od Juventusa pokazao je klasu. Čini razliku na terenu. Zadnji pas, okomitost, dribling, neustrašivost. Veliki talent, u malom Leganesu, gdje ponekada njegove minijature i dobri potezi ostanu ne kapitalizirani. U ovom izboru imao jaku konkurenciju u Turčinu Emreu Čolaku (Deportivo), koji je prava desetka, a obojica su igrači zbog kojih se dolazi na stadione. Virtuozi s loptom, nadahnutih vrhunskih individualnih poteza, a uvijek ili gotovo uvijek u službi momčadi.

11.Mikel Oyarzabal, 20, Real Sociedad. Najveća dilema. On ili Pione Sisto. Sisto je pokazao da posjeduje nešto što malo igrača ima. Prodornost po krilu, dribling, i nadasve precizan centaršut. Njegov je problem što u tu malu grupu igrača spada i Oyarzabal, koji sve to radi podjednako dobro, ali je za razliku od Sista jedan od najsigurnijih prvotimaca u svojoj momčadi, a Danac iz Ugande (Sisto) je podjednako često na klupi koliko je i u startnoj postavi. Oyarzabal ima i nešto što mnogima nedostaje, dribling lijevo i desno, stoga ga je jako teško čuvati. On i Yuri Berchiche čine ubojiti duo na lijevoj strani kod Real Sociedada.

Ivan Hodoba

Ovo je samo lista igrača o kojima se vrlo malo priča. Mnogi su napravili veliki iskorak ove sezone, ali su poznatiji javnosti pa smo ih ostavili za neku drugu priliku. Igrači poput N Zonzija, Aspasa, vratari Rico i Asenjo, Raul Garcia, koji je odigrao veliku polusezonu u Athletic Bilbau. Možda bi i Andone mogao pasti u tu kategoriju, budući je igrao za reprezentaciju Rumunjske, ali kako je lani bio u Segundi, a danas u skromnom Deportivu, uvrstili smo ga u nerazvikane. Sve bi njih brzo mogli vidjeti rasute po livadama Premier lige, privoljene snažnim glasom britanskih milijuna, na terenima gdje se često i ne snalaze najbolje. Ako se to i dogodi, La Liga će ih objeručke dočekati ako/kada se vrate…