San Lorenzo – savršena slika duha Buenos Airesa

Ivan Hodoba 27. lis 201622:37 > 22:41
Ivan Hodoba

San Lorenzo je jedan od pet velikih klubova u Argentini, odnosno Buenos Airesu, a biti dio atmosfere na njihovom stadionu je uspomena za cijeli život. U duhu njihovog kluba donosimo jednu kratku pričicu o njegovoj povijesti i kako je sve počelo te gdje.

San Lorenzo je u posljednje vrijeme prepoznat prije svega kao klub čiji je veliki navijač aktualni papa, Jorge Mario Bergoglio. No njihove veze s Crkvom su puno većih razmjera i datiraju od početka stoljeća kada je svećenik Lorenzo Massa, vidjevši djecu koja se igraju na opasnim ulicama šireg centra Buenos Airesa u naselju Boedo, pozvao ih u dvorište Crkve kako bi mogli na sigurnom napucavati loptu. Dječaci su kasnije odlučili osnovati nogometni klub, a u čast svećenika koji im je pomogao, prozvali ga San Lorenzo.

Klub je jedan od petoro velikih u Argentini, uz River Plate, Boca Juniors, Racing i Independiente, a svi su iz Buenos Airesa, i svaka međusobna utakmica se zove Clasico i prepuna je tvrdog rivalstva, iako je zapravo najveći rival San Lorenza njihov susjedni klub Huracan, a tijekom njihovih utakmica bude i vojske oko stadiona. Svaki klub u Argentini je poseban po mnogo čemu, svi imaju vojske divljih i nevjerojatno temperamentnih navijača, ali koliko god bili svi podjednako impresivni, atmosfera Cuervosa (navijača San Lorenza) na Pedro Bidegainu, poznatom kao Nuevo Gassometro, ipak je nešto posebno. Kako to izgleda, može se makar malo osjetiti u ovom videu.