Veliki trener koji nije želio status zvijezde

Champions League 3. svi 202219:41 > 19:44 0 komentara
AP Photo/Jose Breton

Carlo Ancelotti je prvi trener koji je bio prvak u svim Ligama petice, što samo potvrđuje njegovu klasu.

Real Madrid u predvečerje velike utakmice protiv Manchester Cityja, opušten što je osvojio i proslavio naslov prvaka, čeka sudar sa velikim suparnikom, ali ne treba zaboraviti i da igra u ‘svom kućnom natjecanju’ – Ligi prvaka. Carlo Ancelotti, koji je zatvorio krug, najavio je da će možda završiti madridsku epozodu, ali i da jednog dana želi postati izbornik Kanade.

Carla Ancelottija (63 godine) doista iznimno cijenim. Sjećam ga se kao igrača, koji je imao tu sreću da je rastao u velikom klubu, igrao za veliku reprezentaciju, u konačnici svojom je kvalitetom i rezultatima dobio prigodu voditi velike momčadi. I napravio je nešto što nikada nitko nije uspio. Postao je prvak u svim Ligama petice. Engleska – Chelsea, Francuska – PSG, Italija – Milan, Njemačka – Bayern, Španjolska – Real. Nitko nikad to nije uspio učiniti. I uz Milanove dvije LP i sada sve ostale kup trofeje svakako je ušao u povijest kao trofejni trener.

Carlo Ancelotti je tip trenera koji pokušava voditi momčad na način da je blizak igračima. Pristupao nam je očinski, stalo je zapravo plesao na rubu onog što od njega očekuje uprava i nas igrača. Što se tiče taktike, kao i svaki Talijan on je savršeno pripremljen. A to što je igrao u jednoj velikoj momčadi Milana s Gullitom, Van Bastenom i Rijkaardom mu je samo pomogla kasnije. On se znao nositi s veličinima, a opet imao dovoljno autoriteta da bude jak na tom terenu” – svojedobno nam je prepičao svoj dojam Dario Šimić.

Nije Šimić jedni koji je govorio o njegovoj inteligenciji i jednom prisnom odnosu s igračima. Takvim je pristupom svoju karijeru pokušavao graditi i Slaven Bilić. Talijan jednostavno u trenucima kada bi i postojao neki problem s igračima, tom istom problemu pokušao pristupiti na način da razmišlja glavom igrača. U svojoj igračkoj karijeri je bio za mnoge produžena ruka trenera na terenu. Već se tada znalo što će zapravo slijediti kasnije.

No, zanimljivo, u nogometnim razgovorima uglavnom bi se složili da nikada nije do kraja dobio status zvijezde. Naime, puno neuspješniji treneri su se znali prodati medijima, društvenim mrežama i širokim masama. Dobro, nije poput Guardiole i Kloppa, pa i Van Gaala donio u nogomet neke nove trendove, ali primjerice Jose Mourinho, koji je napravio vrhunsku karijeru, jednostavno je svojim ekscentričnim ponašanjem, njegovom težnjom da bude u statusu ‘pop stara‘, Carlu Ancelottiju to nikada nije bilo privlačno.

I njegova poziranje fotoreporterima s cigarom, koju drži u ustima u društvu svojih igrača u proslavi Realovog naslova prvaka, je nešto što od Ancelottija zapravo nismo navikli. Veliki trener, ipak čovjek starijeg kova, ipak nije želio status velike zvijezde.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!