SKener: Zašto žaliti suce? To su sluge gospodara!

Igor Flak 11. velj 202115:30 > 15:43 0 komentara
Samuel Kubani/EuroFootball/Getty Images)

A i Vi, gospodine Bjelica, sada imate priliku vidjeti kako to izgleda, ali s druge strane

“Mi se prvi želimo prema sucima i prema drugim klubovima pošteno odnositi i ne komentirati druge, a sada vidimo da ima dosta kaubojštine, nekog naslijeđa iz prošlih vremena. Mi se ne želimo tako ponašati, nego dostojanstveno” – tako je odluku HNS-a da smijeni vlastitu sudačku organizaciju prokomentirao Nenad Bjelica.

Prije deset dana Dinamov trener Zoran Mamić burno je prosvjedovao o dvije arbitraže na utakmicama Modrih, a onda je iz kluba stiglo priopćenje: “Gospodo iz HNS-a, dosta je! U Hrvatskoj postoji klub koji ne plače, ne kmeči, ne žali se. Šuti, trpi, igra i pobjeđuje. I hrani cijeli hrvatski nogomet, financijski, igrački, na sve načine. Pa 14 igrača Dinama omogućilo vam je ugodan život sljedećih nekoliko godina svojim doprinosom za osvojeno srebro u Rusiji. A vi to vraćate najmonstruoznijim podvalama koje se mogu zamisliti.

To je Dinamovo priopćenje prije deset dana.

U posljednjoj odluci koju možemo nazvati “E, nećeš razbojniče, vozi Miško” oslikava se sva trulež koja u našem nogometnu vlada desetljećima. Akcija je trajala neočekivano dugo (čak 10 dana). Predsjednik je poslan na izlet u Las Vegas, a Miško je sve to sredio iz Dubaija. Smijenjena je Komisiju nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza tri dana prije derbija, novi sudački šef trebao bi biti Bruno Marić.

Teza je u nogometnom prostoru: Dinamo je slabiji nego prethodnih godina, Osijek s odličnim strategom jako pragmatičan i dobar, pa da se sve to skupa na vrijeme spriječi. Tri dana prije derbija smjenu možemo okarakterizirati kao – kaubojštinu! A naslijeđe prošlih vremena je duboku ukorijenjeno u nogometnim funkcionerima. I nije to njihov patent.

Od kada je svijeta i vijeka nogometni funkcioneri surađuju sa sucima.

To otprilike ovako funkcionira. Da bi postao nogometni sudac moraš položiti potrebne testove. Da bi se penjao u sudačkoj hijerarhiji moraš biti podoban. Jer, bez HNS-a ne možeš postati sudac s Fifinim znakom. Nadalje, tamo možeš doći da uz sudački talent posjeduješ i onaj da budeš prilagodljiv. I da vežeš konja tamo gdje ti gazda kažeš. Za nagradu, eto te u Uefinim natjecanjima, a možda i u Amsterdamu vidiš kako Josip Šimić i Igor Bišćan ruše strašni Ajax.

I baš me briga tko sudi, tko je šef Komisije za suce pri HNS-u, kada su sve odreda to sluge, koje kleče pred gospodarom. A i vi, gospodine Bjelica, sada imate priliku vidjeti kako to izgleda, ali sa druge strane.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!