SKener: To je Hajduk kakav bi volio vidjeti i barba Luka

Blog 3. svi 202117:11 > 17:15
AP Photo/Boris Grdanoski

Ako igrač u najmlađim danima ne svlada nogometnu abecedu i to s odličnim, cijelog će života mucati!

To je jedna od izreka legendarnih poruka barbe Luke Kaliterne, brata jednog od osnivača Hajduka, jednog od prvih golmana i dugogodišnji trener. Po njemu je nazvana i nogometnu Akademija Hajduka.

Prvi put nakon 2012. godine juniori Hajduka imaju prigodu osvojiti naslov prvaka Hrvatske, a u subotnjoj pobjedi protiv Rijeke 3:1 junaci Bilih bili su juniori – Biuk i Ljubičić. Dvoboj protiv Rijeke počeli su Kalinić, Livaja, Biuk, Ljubičić i Vušković bili dio Hajdukove škole, a Jurić je doveden iz Dugopolja. S klupe je još ušao i Teklić, također domaće dijete.

To je Hajduk kakav bi ponovno volio vidjeti legenadrni Luka Kaliterna. Koji će u svojim redovima imati svoju dicu kao nositelje seniorske momčadi.

Najbolji Hajduk u povijesti je nedvojbeno Ivićev iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Prepuni Stari plac svjedočio je Ivičevom Hajduku koji je iz godine u godine tamo pod murvu donosio trofeje (3 prvenstva i 5 kupova SFRJ). Katalinić, Rožić, (Trogir), Mužinić, Peruzović, Luketin, Jerković, Šurjak (Split), Žungul (Požravec, ali počeo je u juniorima Hajduka), Buljan (Runovići, karijeru počeo u Hajduku). To je generacija za kojom su desetljećima kasnije plakale Hajduove pristalice.

Danas Hajdukovu Akademiju kao šef vodi Boro Primorac, Mostarac koji je također za Hajduk odigrao pet sezona, a bio je i strijelac prvog, povijesnog pogotka za Hajduk na stadionu Poljud. Mnogi su kasnije ustvrdili da se ništa dobrog ne može dogoditi poljudskom blatu. I nisu previše – promašili.

Hajduk je specifičan klub i dolazi iz specifičnog grada, a svoje najbolje rezultate su postizali s trenerima i igračima iz svog podneblja. Svima je jasno da se danas nogometaše ne može držati u klubu do 28 godine, da je nemoguće ponoviti onakvu generaciju i onakve rezultate. Ali, dobra omladiska škola, domaći igrači će donijeti i kvalitetniju momčad, a klub će u konačnici profitirati.