Skener: Steven Gerrard, welcome home!

Blog 8. ožu 202117:48 3 komentara
Foto: AP Photo/Francisco Seco

Klopp ima ugovor do 2024. godine, ima li energije i snage za još jednu obnovu, još jedan početak.

Nakon Boba Paisleya i Billa Shanklya koji će ostati nedodirljivi menadžeri, Jurgen Klopp zaslužuje posebno mjesto u klupskoj Kući slavnih.

U tipičnoj radničkoj četvrti Liverpoola, gdje su sve kuće slične, a umjesto žbuke dominira cigla, smjestio se nogometni stadion, koji je kroz povijest postao mitsko mjesto. Tu su spomenici Billu Shanklyjau i Bobu Paisleyu, tužan kutak i mjesto trajnog sjećanja na 96 poginulih navijača na Hillsboroughu. Jednog dana, kad se sve slegne, Klopp bi trebao dobiti svoje mjesto ispred stadiona.

Za mene, iako sam, priznajem sumnjao u njegovu šampionsku aureolu, taj karizmatični Nijemac ima mjesto u Liverpoolovoj kući slavnih. Shenkley je otac i utemeljitelj, Paisley je sagradio giganta, a Klopp je uspio skinuti hrđu koja je dobro nagrizla jedan poseban klub.

U Liverpool je stigao 8. listopada 2015. godine, a 9. listopada je sjeo pred novinare:
” Liverpool nije običan klub, to je specijalan klub. Tome svjedoči nogometna povijest, ljudi ovdje žive za Liverpool, kao što živi i veliki broj navijača diljem svijeta. Dolazim da bi ovdje ispunio želje vodstva kluba i navijača, a to da Liverpool pobjeđuje i osvaja trofeje.”

Imao je viziju. To će nedvojbeno potvrditi sve ove godine koje je proveo u Liverpoolu. Gradio je momčad godina, tražio igrače koje može uklopiti u svoju viziju. I punu sreću je postigao tek kada je na svako od vitalnih pozicija dobio ekstra klasu. Posljednja dva primjera su golman Alisson Becker i Virgil Van Dijk.

Do danas je Klopp vodio 305 utakmica, upisao je 179 pobjeda, 70 remija i 56 poraza. Nije išlo glatko, gubio je finala: Liga kup Engleske – 28. veljače 2016. protiv Manchester Citya 3:1 nakon kaznenih udaraca. U finalu Europske lige  18. 5. 2016. protiv Seville 3:1, te u finalu Lige prvaka 26. svibnja protiv Reala 3:1. Bio je osmi u prvenstvu prvu sezonu, pa dva puta četvrti, pa jednom drugi. I onda su stigle dvije sezone za vječnost. U subotu 1. lipnja 2019. godine pobjeda u finalu Lige prvaka protiv Tottenhama 2:0, te u najčudnijoj korona sezoni 2019./20. osvaja naslov prvaka nakon 30 godina. Dvije fantastične nogometne sezone, igra koju su izučavali svi treneri ovog svijeta.

Stigla je 2020./21. Sezona u kojoj se brani naslov, sezona u koju se ulazi gotovo bez priprema, jer se prethodna jako odužila. I sve do Boxing day-a je bilo dobro. Ozljede su raketirale Kloppov brod. Od 27. prosinca 2020. do danas Liverpool je u prvenstvu odigrao 14 utakmica. Omjer je 3 pobjede, 3 remija i 8 poraza. Šest izgubljenih utakmica na Anfieldu u prvenstvu. I 2:0 pobjeda protiv Leipziga u gostima uoči uzvrata koji je na rasporedu 10. ožujka u budimpeštanskoj Areni.

Klopp ima ugovor do 2024. godine, ima li energije i snage za još jednu obnovu, još jedan početak. Iskreno, u to ne vjerujem.

“I, jel vrijeme za Stevena? – pitao je kolega Nikola Hodalj, nakon svršetka utakmice Liverpool – Fulham.

Nekoliko dana, otkrio sam to Majdi, nosim u sebi upravo tu ideju. Steven Gerrard (40) je u nedjelju 7. ožujka osvojio naslov prvaka Škotske kao menadžer Glasgow Rangersa. Nakon 10 godina dominacije Celtica, ispadanja u niži razred zbog financijskog kraha. Vratio se Glasgow Rangers, neki su klinci već odrasli, a nisu osjetili slast osvajanja naslova prvaka. U trenerski posao je i krenuo s ambicijom da se jednom vrati kući.

Steven Gerrard, kapetan, ikona, idol navijača Liverpoola. I nema tog zaljubljenika u Liverpool koji ne bi volio vidjeti sliku kako Steven na izlasku na Anfield u tunelu rukom ne dodirne klupski grb.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare