SKener: Senna je volio život na ivici žileta

Igor Flak 18. tra 202113:59 > 14:09 0 komentara
Mike Powell/Allsport/Getty Images

James Hunt, još jedan F1 prvak, poznat po velikom rivalstvu s Nikijem Laudom, vidjevši Sennu na stazi prisjetio se i svojih divljačkih dana, ali i poslao sasvim jasnu poruku: "Ayrton Senna će biti veliki šampion."

Dvije prerane, iznenadne, ali šokantne nesreće su obilježile moju novinarsku karijeru. I to na samim počecima. Jedan od najtužnijih dana u životu je odlazak Dražena Petrovića. Kao tinejdžer u ispunjenoj Ledenoj dvorani Doma Sportova vidio sam njegove briljante partije, put do dva uzastopna Cibonina naslova prvaka, bolan poraz od Zadra, ali i mnoge velike predstave u dresu reprezentacije. U najboljim godinama nas je napustio naš – Petro i od tog se gubitka nikada nismo oporavili.

Drugi trenutak je – svaki ‘pole position’ na stazi u Imoli (pa i ovaj nedjeljni koji možete gledati SK 3 u 15 sati) koji me podsjeti na “Kišnog čovjeka”. Sedmi krug u Imoli te nedjelje 1. svibnja 1994. godine se duboko urezao u kolektivnu memoriju. U sedmom krugu, iz nepoznatih razloga, Senna gubi kontrolu nad svojim bolidom i zabija se u betonski zid. Telemetrija je pokazala da je vozio 310 km/h kada je izletio sa staze, ali je uspio brzinu smanjiti na 218 km/h, prije nego se zabio u zid.

Sir Jackie Stewart, trostruki pobjednik Formule 1, koji je u karijeri ostvario 27 pobjeda i 43 puta se uspinjao na postolje pitao je u jednom razgovoru slavnog Brazilca zbog čega se toliko puta sudario sa svojim suparnicima. Senna, je dao tipičan odgovor:

“Iznenadio si me tim pitanjem. Onog trenutka kada ne ideš kroz pukotinu, ili se ne pokušaš probiti kroz otvoreni prostor, kad prestaneš riskirati više nisi vozač Formule 1.
James Hunt, još jedan F1 prvak, poznat po velikom rivalstvu s Nikijem Laudom, vidjevši Sennu na stazi prisjetio se i svojih divljačkih dana, ali i poslao sasvim jasnu poruku:
“Ayrton Senna će biti veliki šampion.”

Rivalstvo Senne i Alaina Prosta, podsjetilo je na Hunta i Laudu, o kojima je i snimljen film Rush “Utrka života”, no Senna je to ipak podigao na viši nivou. Trostruki svjetski prvak, bio je zaluđen tom strasti za pobjedom:

” Privilegiran sam da radim ono što volim. Sve što sam postigao u karijeri sam učinio zato što sam bio posvećen svom poslu, zato što sam imao ogromnu želju da ispunim svoje ciljeve, zbog velike želje za pobjedom, ne samo u vožnji, već i u životu.

Senna, je baš na stazi, ali u tom odnosu sa Prostom pokazao da uistinu voli život na ivici žileta. Bio je pomalo prgav, isključiv, sklon incidentnim situacijama. Namjerna zabijanja u suparnika ili tjeranje pravde šakama u boksu nisu za Sennu bile rijetke situacije. Bio je karizmatik koji je kao i mnogi tek svojim odlaskom stekao auerolu i mitski status sedmim krugom u Imoli.

Ayrton Senna je za svoj sport učinio nešto što su prije njega učinili Muhammad Ali i kasnije Micahel Jordan. Nadmašio je svoje suvremenike, te Formulu 1 zauvijek promijenio.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!