SKener: (R)evolucionari

Igor Flak 22. ruj 202116:25 > 16:39 1 komentar
Guliver Image

To se događa ciklički, ali kada se dogodi, u pravilu je nogometna publika u transu

Što je to tata totalni nogomet? Pitao sam oca, koji je tada bio trener Mladosti iz Ždralova, nakon što sam u SN pročitao veliki tekst o Ajaxu Rinusa Michelsa pod naslovom “Totalni nogomet”.
“To je ono što bi svi voljeli igrati, ali mogu samo odabrani. To je sine otprilike kada svi igrači mogu igrati sve.

Ostalo mi je dosta upitnika, ali kroz sada već četiri desetljeća praćenja nogometa za mene je Ajax iz Amsterdama nogometi – (R)EVOLUCIONAR.

Podijelio bih Ajax u tri – ere. Rinusa Michelsa i Stafana Kovača 1965.-1973., Louisa Van Gaala 1991. – 1997. i Erika ten Haga 2018. – do danas. Naravno, da je mnogo velikih trenera (među njima i naš Tomislav Ivić) utisnuo dubok pečat, ali nekako su mi se spomenuti treneri posebno dojmili.

Svatko od njih je donio Ajaxu nešto svoje i posebno, ali rekao bih da je genetski kod ipak djelo Rinusa Michelsa. Navijači Ajaxa upravo su tu generaciju koju je predvodio Johan Cruijff izabrali za najbolju svih vremena. Tri naslova prvaka Europe, ali i oslonac reprezentacije koja je 1974. izgubila u finalu Svjetskog prvenstva protiv Njemačke. Stuy, Suurbier, Blankenburg, Schlicher, Krol, Haan, Neesekeens, Muhren, Rep, Keizer, Cruijff.

Gulliver Images

Bio je to nogomet u formaciji 4-3-3 ili 3-4-3, koja je zapravo identitet “kopljanika”, koji je ostao do današnjih dana. Momčad koja je igrala brzo, okomito, preciznim pasom, s nekoliko jakih individualaca. Tada izgrađeni stil zapravo je bio i temelj za znamenitu nogometnu školu, koja od svojih postulata zapravo i ne odstupa. Dakle, sve selekcije kluba igraju na isti način, igrači se od prvog dana zapravo pripremaju kako bi kada za to dođe vrijeme bili spremni odgovoriti svim zahjetvima igre. Naravno, nije lako niti dobiti jednu pobjedničku generacija, pa se druga velika pojavila početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Ajax 1995 – The Greatest wonderkind team in History. Trener je bio Louis Van Gaal, a naslov prvaka Europe u finalu protiv Milana 1994. su osvojili: Van der Sar, Reiziger (21 godina), Blind, F. De Boer, Rijkaard, R. De Boer (23), Davids (21), Finidi (23), Litmanen, Overmars (21), Kluivert (18). No, za razliku od Cruijffova Ajaxa, već se sredinom 90-tih počela stvarati elita klubova koja je mogla i željela puno više igrače plaćati od Ajaxa. Pa su tako vrlo brzo razletjeli po Europi (Barcelona – Kluivert, Reiziger, Overmars, koji je prije otišao u Arsenal), Juventus – Davids….). Do pojave Barcelone – Xavi, Iniesta i Messi,  koja je vjerojatno u smislu igre nenadmašna, Van Gaalov Ajax bio je nešto posebno.

Gulliver Images

Do 2018. godine i dolaska Erika Ten Haga bila je generacija koju je vodio Frank De Boer od 2010. – 2016., te koja je četiri puta uzastopno osvojila naslov, no to je bila momčad koja nije uzdrmala Europu. To je posljednji učinio Ten Hag s Ajaxom u sezoni 2018. – 2019. Stigli su do polufinala Lige prvaka, no način na koji su izbacili madridski Real i Juventus s Ronaldom je doista bio fascinantan. Onana, Veltman, De Ligt, Blind, De Jong, Schoene, Ziyech, Van der Beek, David Neres i Tadić. Osvojili su srca nogometnog svijeta, no svoje najbolje mlade igrače su prodali – De Beek u Manchester U,, De Ligt u Juventus, De Jong u Barcelonu.

No, početak nove sezone s istim trenerom Erikom ten Hagom najavljuje da se ponovno nešto uzbudljivo događa. Ajax je upisao svoju šestu pobjedu u posljednjih sedam dvoboja s nevjerojatnom gol-razlikom 32-2 (27:1 u prvenstvu). Ten Hag je Ajax vodio u 175 utakmica dosad, a momčad je postigla 470 pogodaka. Nije Sporting iz Lisabona u krugu najboljih, ali pobjeda od 5:1 u srazu portugalskog u nizozemskog prvaka je ipak odjeknula.

To je slika kluba koji je uvijek donosio neke nove trendove, to je klub kojeg u sportskom sektoru sada vode Van Der Sar i Marc Overmars, a u Ten Hagovu stožeru su sve odreda veliki Ajaxovi igrači – Reiziger, Bogarde i Witschge. I tako to traje iz generacije u generaciju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare