SKener: Prosvjed uspio, poruka o kojoj valja razmisliti

Blog 2. svi 202120:06 > 20:07
Andy Barton

Čelnici Premier Lige se nisu usudili donijeti odluku da se dvoboj Manchester Uniteda i Liverpoola ipak igra.

Neven Cvijanović, komentator Sportkluba i jedini hrvatski novinar eto pamtit će 2. svibnja 2021. godine. Bio je to njegov win win trenutak, iako znam da bi on, kao i svi mi radije pogledao utakmicu, uzeo izjave i otišao svojoj obitelji u Nottinhgam. No, pisat će u analima, da je svjedočio događaju, te da nas je ekskluzivno na SK izvještavao iz minute u minutu o događajima ispred stadiona u Manchesteru.

Naime, skupina navijača Manchester Uniteda upala je nekih tri i pol sata prije početka utakmice na travnjak Old Trafforda, protestirajući protiv vlasnika kluba, protiv ideje da se rodi Superliga u nogometu. A vremena su bremena i teška, osjetliva, a prosvjeda je na kugli zemaljskoj sve više i više. I poruke su sve opasnije i opasnije i mislim da ih oni kojima su upućene moraju što prije ozbiljno svatiti.

Manchesterovi navijači su jednu veliku utakmicu izgubili, američki vlasnici su svojedobno ušli u klub, što je rezultiralo i velikim revoltom navijača tog kultnog engleskog kluba. Toliko su otišli daleko da su odustali od Manchester Uniteda, da bi kasnije osnovali svoj klub koji se zove United od Manchester. Ali, ostali su u manjini. I tada su pobijedili Glazeri.
No, onda nisu uspjeli prekinuti niti jednu utakmicu.

Taj se eto trenutak dogodio 2. svibnja 2021. godine. Nikome nije jasno kako, ali očito je da je netko ‘koga se pita’ ipak dopustio ljudima koji su na stadionu da popuste ‘sigurnosne sustave’ kako bi se diverzija mogla dogoditi. I u razgovoru s našim komentatorom i novinarom Nevenom Cvijanoviće smo došli do tog istog zaključka.

Netko je očito odlučio da je dobro poslati poruku. U prošlosti su takvi protesti lako bacani u koš, vladajuće i bogate strukture nisu dopustile da njihovo sazviježđe poremeti. Vjerojatno, niti ovaj trenutak neće donijeti ništa krucijalno. No, nešto se ipak u nedjelju nešto dogodilo. Koliko veliko, vidjet ćemo.

Neću sad reći da je to netko iz političkih struktura engleske to dopustio, iako su se stavili na stranu svih onih koju su protiv Superlige, ali prosvjed koji je dobro isplaniran je uspio. I nedvojbeno je poslao poruku, o kojoj valja dobro razmisliti.

Čelnici Premier league, eto u nedjelju nisu imali petlje odlučiti da se najveći engleski nogometni dvoboj, sraz Manchester Uniteda i Liverpoola ipak odigra.