SKener: Pep – revolucionar i bestidni rasipnik

Blog 28. tra 202117:15 0 komentara
Oli Scarff/Pool via REUTERS

Po broju osvojenih trofeja Pep je najuspješniji trener u 21. stoljeću

Tko je najbolji nogometni trener u povijesti? Pitanje je koje se često postavlja, ali na to pitanje ja svakako ne znam odgovor. Najprije, treba postaviti parametre po kojima ćemo mjeriti. Znao sam često razgovarati sa starijim kolegama koji su vidjeli rad i djelo nekadašnjih trenerskih velikana. I kod njih, kao i kod mene na kraju će ipak presuditi – dojam.

Zavirio sam u statističke parametre, koji naravno sugeriraju koliko je neki trener uspješan. Na vrhu je Alex Ferguson, karizmatični Škot, koji je apsolutno obilježio jednu nogometnu epohu. Ona se prije svega oslikavala u trajnom uspjehu. Vodio je nekoliko generacija nogometaša Manchester Uniteda, a sa svakom je postizao fenomenalne rezultate. Uvijek smo se pitali – što bi bilo da promijeni sredinu? Vjerojatno bi bio uspješan. Kod njega se mogao dobiti cijeli paket – znao je prepoznati igrača, znao je kome povjeriti lidersku ulogu i znao je igrati rezultatski nogomet. Imao je svoj stil, ali u viziji igre, ne bih ga svrstavao u trenere koji su imali neki patent. Sebe je izgradio u stilu – Ferguson = Manchester United.

Listajući dalje, na tom popisu uspješnika su Mircea Lucescu (33), Valerij Lobanovski (30), Otmar Hitzfeld (28), Jock Stein (26), Luiz Felipe Scolari (26), Jose Mourinho (25), Giovanni Trapattoni (23), Arsene Wengere (21)… tu su još Sacchi, Lippi, Capello, Van Gaal.

Svaki od spomenutih ima svoju veličinu. Mourinho je svakako trenerski posao digao na jednu posebnu razinu. I mnogi mu moraju biti zahvalni što ime u naslijeđe ostavio dobre plaće. no, njegov nogomet nikad nisam kupio. Šarm u engleski nogomet svakako je donio Arsene Wenger, njegov prvi Arsenal je bilo užitak gledati. Jurgen Klopp je u dvije sezone s Liverpoolom donio i brzinu i energiju i ljepotu.

No, najljepši nogomet u 21. stoljeću vidjeli smo iz laboratorija Pep Guardiola – Tito Vilanova. Pep je osvojio 30. trofej, još se ove sezone bori za dva – naslov prvaka Europe (u srijedu polufinale protiv PSG-a) i naslov prvaka Engleske. Ne treba zaboraviti i još jedan podatak. Ferguson je svoj 49. trofej osvojio prije 72. rođendana. Pep je u siječnju napunio 50.

Nakon nogometne karijere Pep Guardiola je postao trener seniorske momčadi Barcelone 2008. godine. U 13 godina Pep je osvojio 2,5 trofeja po sezoni, a sve je počelo s Titom Vilanovom. Puno je priča o tome da je tika-taku izmislio upravo Vilanova, koji je naslijedio Pepa i izgubio bitku s rakom grla.

Barcelona, Bayern, Manchester City. Ista nogometna filozofija, posjed, u širinu i davljenje suparnika. I potrošnja. Rasipništvo do krajnjih granica. I zato mnogima ide na živce, a opet, taj nogomet ima nešto što se ne zaboravlja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!