SKener: Pa ti budi dobar, fin i pristojan

Igor Flak 30. lip 202116:13 > 16:22 0 komentara
REUTERS/Hannah Mckay

Puno pogrešaka je napravio hrvatski izbornik na ovom Euru, a da nije vidio Oršića je jedan od najznačajnijih

Vrijeme je za analize. Hrvatski nogometni reprezentativci su se riješili muka na Euru, sada mogu na odmor, isto će učiniti i izbornik Zlatko Dalić. Vjerujem da će ga Izvršni odbor HNS-a zatražiti izvještaj i prije 29. srpnja, kada je zakazana Skupština HNS-a na kojoj se bira predsjednik. Zapravo je to ključni datum na kojem ćemo dobiti odgovor tko će voditi Hrvatsku u nastavku kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Ultimativno pitanje posljednjih dana je li ovo neuspjeh i da li je izbornik zaslužio nastaviti voditi Vatrene?. Ankete mu nisu sklone, većina hrvatskog puka smatra ga glavnim i i odgovornim za ispadanje u osmini finala. Savršeni alibi je dobio voljom ždrijeba da mora igrati protiv Španjolske za prolaz. A, tko ima pravo za reći da Hrvatska mora dobiiti Španjolsku. Jer, Furija je svjetski nogometni gigant. Taj kompleks će nas uvijek pratiti i iza njega se nikako nećemo moći sakriti.

Imam podužu listu zamjerki, ali ovoga puta ću se samo zadržati kod jedne. A zove se Mislav Oršić.
Bio je talentirani klinac, igaro zajedno s Brozovićem i Kovačićem u mladim reprezentacijama, ali je onda nestao. Tih, samozatajan, pristojan i fin, bez bilo kakvog PR-a 2015. je otišao južnokorejski Jeonamm Dragons, tamo je zabio 14 pogodaka i pridodao 10 asistencija. Korejski mediji su napisali hvalospjeve o nogometašu koji trčao brzo, borio se žestoko i nije prestajao vjerovati u sebe. Morao je iz Koreje otići u kineski Changchun Yatai i tamo je naporno trenirao, radio i nije prestao vjerovati. Morao je taj zagebački dečko proputovati pola svijeta da bi stigao u Dinamo 2018. godine. I tu je u tri godine ostavio trag koji nitko nije očekivao. A nakon te tri senoze u dresu iz Maksimirske 128. nije mu vjerovao Zlatko Dalić.

Možda mu je hat-trick Tottenhamu omogućio da vidi Euro, ali Daliću je Oršić bio rezerva svih rezervi na krilnoj poziciji. Tamo je čak prije Oršića vidio i Andreja Kramarića koji se tamo snalazi kao slon u straklarni. Ignorirao je jednu nedvojbenu moć, jer nije samo odigrao veliku utakmicu protiv Spursa i Mourinha poslao na burzu rada, već je kroz ove tri godine postao ozbiljan igrač. I OK, mogu shvatiti da je Perišić prvi izbor, da Rebić ima kredit zbog starih zasluga, da je Brekalo također već etabliran, ali prema Mislavu Oršiću iz samo njemu znanih razloga je bio nepravedan.

Slika konobara koji je na leđima imao Rebićev dres, te ga je običnim flomasterom prekrižio i napisao Oršić, jedna je od najboljih fotografija s ovog Eura. Svaki trener ima pravo na pogrešku i pogreške. Samo je pitanje hoće li iz njih netko izvući pouku ili ne.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!