SKener: Nije Diego, ali može biti GOAT

Igor Flak 11. srp 202113:43 0 komentara
Lionel Messi
Lionel Messi

Uz Lea Messia je uvijek stajao upitnik - Argentina? Veliki trofej. Prvi je tu - Copa America 2021. Ostao je Katar 2022.

Na Euru je bio slobodan dan, pa je dvosatni dokumentarac “Maradona” svim ovisnicima o nogometu nekako dobro došao. Dva sata i deset minuta vjerojatno nikad bolje ispričane priče o argentinskom nogometnom čarobnjaku, za mnoge još uvijek najboljem nogometašu koji je hodao kuglom zemaljskom. Puno privatnih detalja u kojima je je Diegio zapravo ‘skinut do gola’. Anđeo i vrag u jednoj osobi, to je bio Diego Armando Maradona. Lopta i kokain! I smrt, sprovod, sve je imalo neku mitsku aureolu, koju je zapravo jako teško definirati.

Maradona kao uvod u njegovog nasljednika, igrača koji mu se u “nebeskoplavo-bijelom” dresu najviše približio. Najposebnija stvar koja se Leu Messiju mogla dogoditi je svakako da ga uspoređuju s Diegom. Maradona ili Messi? E, o tome će se voditi rasprava. Maradona ili Pele? Messi ili Ronlado?

Nisam baš pobornik usporedbi, jer osima egzaktnih podataka (trofeji, golovi, asistencije) postoji nešto što se zove – dojam. Puno puta sam razgovarao s Robertom Prosinečkim, osobom koja ima što za reći na temu – nogometna vještina. No jedno njegovo razmišljanje me ipak iznenadilo. Znam da uz nogomet Veliki Žuti najviše voli gledati košarku i to NBA ligu.

Nogomet i košarka jesu drugačiji, ali po mom mišljenju, Messi je najveći sporaš u povijesti. Veći i od Micahela Jordana. Ali, to je samo moj dojam. Igrač koji godinama pravi razliku osvojio je sve, daje golove i asistira. Igra drugačiji nogomet u odnosu na ostale. Neki će reći Maradona, Ronaldo… Ne znam. Oni jesu bili nevjerovatni, iz drugih su epoha, a za mene je Messi najbolji”.

U svijetu tenisa se godinama već vodi rasprava tko je GOAT? Sveto trojstvo – Federer, Nadal i Đoković? I iskreno, kada bih sada rekao da su to tri najveća u povijesti ‘bijelog sporta’ vjerojatno je to – upravo tako. U nogometu su uz Maradonu i Pelea ipak tu još Cruijff, Messi i Cristiano Ronaldo.

Uz Lea Messia je uvijek stajao upitnik – Argentina? Veliki trofej. Prvi je tu – Copa America 2021. Najkontraverznije izdanje Copa Americe, koje se igralo u Brazilu u kojem je od posljednica korona virusa preminulo pola milijun ljudi, a 20 milijuna je slučajeva. Reprezentativci Brazila su prije početka natjecanja potpisali peticiju da u takvim uvjetima ne želi nastupiti na tom kontinentalnom natjecanju. I doista – što je Copa America bez publike. Po mnogima najveća utakmica u povijesti nogometa, dvoboj Brazila i Argentine bez publike. Sablasno, tužno i apsolutno nenogometno.

No, turnir je odigran, a svu slavu pokupio je argentinski virtuoz, koji od 1. srpnja više nije igrać Barcelone. I dok na Nou Campu strahuju od toga što će se dogoditi s njhovom ikonom posljednja dva desetljeća, Leo Messi proglašen je za najboljeg igrača cijelog turnira, a bio je i najbolji strijelac. Postigao je četiri gola i tome dodao pet asistencija, te sudjelovao u 9 od 12 golova Argentine. Vukao je Gauče na svojim leđima i na kraju pobijedio Neymara, za kojeg je nogometni svijet bio uvjeren da će se približiti dvojcu iz ove ere – Messi i Ronaldo.

Ostao je Katar 2022. I rečenicu koju sam čuo puno puta: kad Messi osvoji Svjetsko prvenstvo tada će biti veći i od Diega. Ah, možda. To je ipak – samo dojam.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!