SKener: Kad je osobni interes vrag

Igor Flak 6. velj 202113:02 > 13:05 1 komentar
Mario Hezonja
Getty Images

Prije pet godina je rekao da će uvijek biti na raspolaganju. Pa se nikom nije javio, da bi sad opet bio zainteresiran

Što bi to trebalo trebalo značiti igranje za reprezentaciju? Čast, obavezu, interes šire zajedice ili pojedinca? Živimo na geopolitičkom prostoru kojeg je povijest obilježila i posebno opteretila. Dovoljno sam star da se sjećam kako se cijeli Zagreb I Dinamo digao na noge kada Miljan Miljanić nije 1982. godine pozvao Marka Mlinarića u reprezentaciju za nastup na Svjetskom prvenstvu. I znam što je to značilo sportašima. Sjećam se i 1990. godine i utakmice Hrvatska – SAD! Nekim igračima su posebno zamjerili što se nisu pojavili na toj utakmici, u trenucima posebno osjetljivim u stvaranju države, a kasnije su bili i lideri reprezentacije.

Najnoviji primjer te priče i povod ovog teksta je Mario Hezonja.
“Čitao sam da me Dule Vujošević želi, ali i Barcelona, klubovi iz Grčke, Turske. Partizan mi je najdraži od svih tih klubova, a zna se da su najbolji na Balkanu i šire u radu s igračima. Bio bi to dobar potez za mene. Vjerojatno bi mi zamjerili, ali to me zaista ne zanima. Tu nas svi otpisuju, misle da znaju sve, a ne znaju ništa. Svi smo mi isti, ljudi od krvi i mesa. Ne znam ni jednog Srbina koji je divljak, svi su odlični ljudi.”

To je izjavio 2012. godine, a cijela mu je obitelj bila involvirana u Domovinski rat. Naime, otac, ujak i rodbina su branili Grad, a ta njegova izjava je izazvala buru i pometnju. I nije najbolje sjela ni samoj obitelji, pa se ta izjava Maria tretirala kao ishitrenom mladošću.
Hezonja je bio tada mlad, očito politički neobrazovan i neopterećen, a ta je izjava bila vođena sportskim motivom. I od te 2012. je Hezonja zapravo na sebi svojstven način kontraverzan i nedosljedan. Bio je član reprezentacije koju je vodio Perasović 2015. godine, no tada smo svi zapamtili samo debakl protiv Češke. Reprezentaciju je preuzeo Aco Petrović i sjećamo se sjajnog torinskog turnira gdje je Hrvatska izborila nastup na Olimpijskim igrama. U toj novoj generaciju s mladim Šarićem i Hezonjom imali smo velika očekivanja, a Hezonja je imao sve ovlasti da uzme i najvažnije šuteve. I očekivali smo od njega da će ga Barcelona i NBA izgraditi, a onda je uslijedio – mute.

“Ne da mi se igrati za reprezentaciju” – rekao je prije šest mjeseci u odgovoru na jedno pitanje o nastupu za nacionalni dres.
Hezonja se više nije javio Aci, bio je u razgovoru s aktualnim izbornikom Veljkom Mršićem za vrijeme turnira naše reprezentacije u SAD-u. Razmijenili su kontakte, ali Hezonja se nije javio. Sve do prije nekoliko dana. U ovom trenutku nema klub, a putem posrednika je želio stupiti u kontakt.

“Ako Hezonja uskoro nađe klub i bude li dobro igrao naravno da možemo razgovarati. Ali ne preko posrednika jer to nema smisla – rekao je Veljko Mršić u petak tportalu.
Mršić je poslao jedinu i posve ispravnu poruku. Ali kad je osobni interes vrag.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare