SKener: Hrvatski specijalitet – sukob interesa

Igor Flak 12. tra 202116:07 > 18:16 0 komentara
GNK Dinamo Zagreb

Tomislav Tomašević, ako postane gradonačelnik, razgovarao bi s Dinamovom upravom samo u slučaju da se provedu izbori za Dinamovu skupštinu - po modelu jedan član, jedan glas

U Zagrebu se o novom nogometnom stadionu priča – kad su parlamentarni ili lokalni izbori, kad Hrvatska postane doprvak svijeta ili kada Uefa zaprijeti da neće GNK Dinamu dati licenciju. Od prvog dana mog profesionalnog angažmana, a on traje već gotovo tri desetljeća, na ovaj ili onaj način pisao sam o stadionu u Maksimirskoj 128. I ništa se nije promijenilo, osim te činjenice da su – odabrani krali lovu, navijače su tukli na tribinama ili su sami navijači bojkotirali, a političarima je to bio samo klasični predizborni blef.

Nakon Bandićevih dva desetljeća i Božje volje – Dinamov stadion opet je postao jedan od najvažnijih gradskih aduta u utrci za novog zagrebačkog gradonačelnika. I naravno, svaki od kandidata ima svoj stav, svoje mišljenje. Primjerice, Tomislav Tomašević, ako postane gradonačelnik, razgovarao bi s Dinamovom upravom samo u slučaju da se provedu izbori za Dinamovu skupštinu – po modelu jedan član, jedan glas. Vesnu Šare Ožbolt ne smeta tko vodi Dinamo, ona misli da se pravosuđe mora baviti svojim poslom, a ona bi razgovarala sa svim Mamićevim ljudima u klubu oko toga kako i na koji način bi Grad i Dinamo tu imali zajedničku korist. Istina, također kao predizborni pamflet, svi se ograđuju od činjenice da bi Grad Dinamo dao jednu lipu.

Od svega navedenog, a naravno da ne vjerujem nikome, zažuljalo me otkriće u kakvoj su vezi – Grad, Dinamo i Otto Barić – arhitekt. Naime, u subotu je Dinamo predstavio taj projekt. Stadion od 34.000 mjesta bio bi potpuno nov, stajao bi oko 60 milijuna eura (5 do 7 bi otpalo na rušenje). Stadion je projektirao sin nekadašnjeg Dinamovog trenera Otta Barića. I manje više mi nije tu ništa sporno, sve do detalja koji je otkrila Bandićeva nasljednica Jelena Pavičić Vukičević.

“Kada kažemo da nam je obnova Zagreba prioritet, da nam je prioritet transformacija Grada u jednu modernu, energičnu i vitalnu metropolu te da nam je Dinamo u srcu, mnogi od vas naslućuju da se radi o poznatom arhitektu sa svjetskim referencama”. Otta Barića je, kaže, pozvala kao graditelja i vizionara, strogog kritičara onoga što u urbanom prostru Zagreba ne valja ali i zagovaratelja stvaranja novih vrijednosti.

U programu N1 odmah je  drugi kandidat za gradonačelnika Mirando Mršić rekao – postoji li klasičniji sukob interesa.

Na kraju, kad smo kod Dinama, koji u četvrtak opet igra “povijesnu utakmicu” ne želim preskočiti – Route 12. Tako sam nazvao ‘kumstvo’ Dinama i Lokomotive posljednjih desetak godina. Igrali su 41 utakmicu, Dinamo je ostvario 35 pobjeda, preostalih šest dvoboja Loksa je upisala tri pobjede (dvije, kad je Dinamo već bio prvak) i tri remija. Da ne govorim o prelascima iz kluba u klub, o činjenici da je to Dinamo II, zakamufliran u HNS-ove pravilnike. Zamislite se malo nad činjenicom da jedna momčad u svaku sezonu ulazi sa 12, gdjekad možda 10 bodova prednosti, a da se još nijedna lopta nije zakotrljala s centra.

Tko sam ja da sudim Dinamovim navijačima kako će oni slaviti sve te titule i velike povijesne euro pobjede.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!