SKener: Gazdi je odzvonilo, Dinamo u vječnost

Igor Flak 19. ožu 202119:14 > 19:26
AP Photo/Andriy Lukatsky via Guliver

Dinamo će za tri mjeseca ostati bez pfenniga - rekao je bjegunac od hrvatskog pravosuđa

U jednoj divnoj maksimirskoj noći sublimirana je sva Dinamova simbolika kroz povijest. U tom sretno – nesretnom gemištu, koji 18. ožujka 2021. godine nije bio kisel, već slađi od najslađeg meda. Zdravko i Zoran Mamić su prije tri, odnosno dva dana formalno odstupili sa svih funkcija u Dinamu, a Mesislav Oršić je hat-trickom srušio Jose Mourinha, srušio Tottenham, te donio najveću pobjedu Dinamu nakon 1967. godine.

U nešto više od pola stoljeća – svijet se potpuno promijenio. Pao je zid u Berlinu, vođeni su ratovi nakon kojih je nastalo puno novih društvenih uređenja, prošao je Novi val, u Zagrebu je održana Univerzijada, uzdrmao ga je najjači potres u posljednjih 140 godina. Hrvatska je postala samostalna država, odrađena je privatizacija (čitaj: najveća pljačka u povijesti), Neil Armstrong je stao na Mjesec, ubijen je John Lennon, zaspao je najdraži Papa Wojtyla, došao prvi Papa socijal demokrat. Održano je 13 svjetskih prvenstava, na posljednjem je Hrvatska bila druga. Pojavio se pametni telefon, a jedan virus bojim se pokreće nešto nakon čega ova civilzacija više nikad neće biti ista.

Dinamova povijest u sebi krije mnogo mistike. Bilo je tu velikih pobjeda – Eintracht u Zagrebu 1967., Crvena zvezda 1982., Partizan 1997., bolnih poraza Newcastle, Auxerre, Atalanta, Šahtar, nenadmašnih igrača Franjo Wolfl, Dražan Jerković, Rudi Belin, Slaven Zambata, Stjepan Lamza, Velimir Zajec, Zlatko Kranjčar, Marko Mlinarić, Snješko Cerin, Robert Prosinečki, Zvone Boban, Igor Cvitanovć, Luka Modrić….

Kada su otišli drugovi, a došli veliki Hrvati podno juga je napravljane kapelica. Da se pokuša tog maksimirskog vraga prognati jednom zauvijek. A u tih 30 godina zapravo iz Dinama nije izašao vrag. Jedan mu je mijenjao ime, drugi se posvađao s navijačkim korpusom, a treći ga čak i represijom gazio. A taj posljednji vrag uspio je složiti Dinamo koji može u financijskoj diskrapanciji nadjačati Tottenham. Nakon Crvene zvezde 1991. godine Dinamova pobjeda protiv Tottenhama je najveći rezultat jednog nogometnog kluba iza nekadašnje – željezne zavjese.

Netko je u redakciji dobacio – osjećam proljeće 1967. Da, bilo je ovo na tragu generacije iz 1967. Oršić je bio Lamza, a ne može Dinamo bez prokletstva, a to je što jednu od najvećih pobjeda u povijesti s tribina nije mogao vidjeti nitko.

Zdravko Mamić je prije tri dana izjavio da će Dinamo nakon tri mjeseca kada će se on i posve povući ostati bez pfenninga. Ako netko dobro poznaje situaciju onda je to svakako gazda. Negdje će zauvijek ostati da je znao posao, ali da će ga se uvijek pamtiti po “Hvaljen Isus i mafija”.

Gazdi je odzvonilo, a Dinamo u vječnost.