SKener: Daliću, iza Slovenije se teško sakriti!

Blog 24. ožu 202123:37 > 23:41
Harry Trump / Stringer

Dalić je u Stožicama ušao u Kekolovku i jednostavno nije imao recept za Slovence.

Matjaž Kek je pragmatičan trener, dobar taktičar i zna igrati na rezultat”, rekao je dan prije utakmice Mladen Dabanović, bivši golman slovenske nogometne reprezentacije.

Matjaž Kek, pod tom svojom legendarnom šiltericom skriva mnoge nogometne mudrosti. A nogomet ima u malo prstu lijeve ruke. Jedan čudesni golman, jedan španer i devet dobro pripremljenih nogometaša koji samo moraju slušati što im govori taj lukavi fant iz Maribora.

A on je na travnjaku Stožica postavio jednu Kekolovku, vratio se na svjoju polovicu, pustio posjed protivniku, ali pripremo svoje igrače da stoje sasvim blizu svom igraču, te da silnom agresijom onemogući kretivnostu koji hrvatski nogometaši nedvojbeno imaju.

Lopta je bila dugo u nogama Hrvata, ali osim Modrićeve lucidnosti, koja ne može uvijek prevagnuti na Vatrenu stranu vidjeli smo jednu bezidejnu momčad. Koja je bila naoko nadmoćna, ali zapravo vrlo nemoćna. Bez protoka, bez tečnosti i funkcioniranja linija kako treba.

Nije imao Petkovića na raspolaganju, no na travnjak je poslao nominalno najbolji sastav. Nakon vrlo slabog prvog poluvremena, Dalić je tražio odgovore. Dinamov junak Oršić, pa Budimir umjesto slabog Vlašića, Brekalo umjesto nevidljivog Kramarića. No, tko kod bio u crnom, rezervnom dresu, koji nam je godinama bio sretniji od “kocastog crveno-bijelog” u Ljubljani nije imao ni snagu, ni moć. Dalić nije uspio pronaći recpet.

I protiv takve igre se jedna pametna momčad zna i može obraniti, a to nam je Slovenija zorno pokazala. I nakon trideset godina naših sporadičnih sučeljavanja i prvi put pobijedila.

Dalić je nakon utakmice izjavio: ovo je naša klasika. Pritom je vjerojatno mislio na probleme koje sami sebi stvaramo u svakim kvalifikacijama koje igramo. I iz kojih se u pravilu uvijek izvućemo, odemo na veliko natjecanje i ponekad iznenadimo i sebe i cijeli svijet.

Srebro je nešto što će ga držati u Hrvatskoj ‘Kući slavnih’, ali od 2018. godine do danas odigrali smo previše slabih utakmica da bi to bilo slučajno. Kada te ispraše Francuska, Portugal, Španjolska i Engleska, tada se možeš sakriti iza imena velikog suparnika, nakon ovakve večeri kad izgubiš od Slovenije, e tu te više ni Luka Modrić ne može spasiti.