Liga Evrope, brojke, i zašto više nije 'ono drugo takmičenje'

Čini se da je ideja UEFA uspela, Liga Evrope više nije samo “ono takmičenje koje gledamo kad nema više Lige šampiona”.
Možda je prelomna bila odluka da se pobedniku dodeli mesto u Ligi šampiona, što je momentalno za nekoliko nivoa podiglo takmičarski značaj. 
Istina je, imali su malo i sreće da od početka učestvuje klub kao što je Liverpul i da ispadne tim kao što je Mančester Junajted. Gledajući tabelu PL, ovo je njima jedina šansa da se dokopaju evropske elite naredne sezone pa će krenuti na sve ili ništa.
Čak i tradicionalno uzdržani Italijani i Španci sada ozbiljno igraju ovo takmičenje, koje su do nedavno smatrali kao nepotreban teret, i to maksimalno ozbiljno. Postoje 32. želje, ali samo je jedan pehar, samo je jedno mesto u LŠ, a čini se da je interesovanje nikad veće.
Jedan meč je već odigran, Fenerbahče je savladao Lokomotivu sa 2-0. Ali, većini je jači utisak sa tog meča ostavila majica sa likom Putina koju je imao Tarasov nego dešavanja na Šukur Saraćoglu. Pred ostale duele, mi ćemo, kao i u Ligi šampiona, kroz brojke pokušati da vam dočaramo ovo takmičenje koje, imate osećaj, tek sada zaista počinje.
U igri je ostalo 11 timova koji su osvajali Ligu Evrope, odnosno bivši UEFA kup, odnosno, bivši kup Sajamskih gradova. Tu je i pet bivših šampiona kontinenta, koji između sebe imaju 12 “ušatih”. Borusija Dortmund i Mančester Junajted bi mogli da kompletiraju evropske trofeje ukoliko se raduju na kraju sezone.
Četiri od 32 tima koja su ostala u takmičenju su šampioni svojih zemalja (Mitjilend, Bazel, Olimpijakos, Galatasaraj). Dva puta do sada se dogodilo da tim koji kao treći u grupi ispadne iz Lige šampiona osvoji Evropa ligu (Atletiko Madrid 2012. i Čelsi 2013.)
Ubedljivo najefikasniji tim u Evropa ligi do sada je Napoli. Postigli su 22 gola u mečevima u grupi (3.67 po utakmici). Raul Bobadilja je zajedno sa Arizom Aduricom bio najbolji strelac u grupi sa šest golova, po pet su postigli Kaljehon, Di Santo, Lafata, Lamela, Mertens, i Abubakar Umaru iz Partizana
Najbolji strelac u istoriji Lige Evrope je Radamel Falkao sa 30 golova. On ima i najberićetniju sezonu svih vremena, 2010-2011. je čak 18 puta tresao mrežu protivnika. Najviše nastupa u istoriji ovog takmičenja ima Danijel Kariko, koji je igrajući za Sporting i Sevilju došao do brojke od 48.
Karlitos iz Siona je pretrpeo je najviše faulova u grupnoj fazi, čak 22 puta je sudija morao da reaguje. Henrik Mkitarijan iz Borusije Dortmund je tri puta imao tu nesreću da pogodi okvir gola. I za kraj, Ajaks ima najviše pojavljivanja u ovoj rundi Lige Evrope (6), ali ove sezone, kopljanika Franka De Bura neće biti.
Tu je nepresušna energija Jirgena Klopa, tu su znakovi pitanja pored imena i statusa Gerija Nevila i Luisa Van Gala, tu je fantastični Totenhem, tu je Sevilja, koja želi trećim uzastopnim trofejem da ispiše istoriju, pa Molde sa dvojicom ubica dečijeg lica, Solskajerom na klupi i Gudjonsenom na terenu, kao i “Hulk za siromašne” Raul Bobadilja. Tu su i mnogi klubovi koji sa punim pravom smatraju da im je mesto u LŠ. Koji od njih će to na terenu izboriti?
19:00 Anderlecht ? – ? Olympiacos
19:00 Borussia Dortmund ? – ? FC Porto
19:00 FC Midtjylland ? – ? Manchester United
19:00 Fiorentina ? – ? Tottenham Hotspur
19:00 Saint-Etienne ? – ? Basel
19:00 Sevilla ? – ? Molde
19:00 Villarreal ? – ? SSC Napoli
21:05 Augsburg ? – ? Liverpool
21:05 Galatasaray ? – ? Lazio
21:05 Marseille ? – ? Athletic Bilbao
21:05 Shakhtar Donetsk ? – ? Schalke 04
21:05 Sion ? – ? Braga
21:05 Sparta Prague ? – ? FC Krasnodar
21:05 Sporting CP ? – ? Bayer Leverkusen
21:05 Valencia ? – ? Rapid Wien