Teniski 'March madness' – Indian Wells

Za mnoge, ovo je pravi početak teniske sezone. 
Ne bez razloga, nazivaju ga petim Grend Slemom. Bogati stanovnici Los Anđelesa beže u ovo mestašce od nekoliko hiljada stanovnika da bi pronašli mir i dve nedelje godišnje, pogledali vrhunski tenis.
Takođe, i pejzaži su vrhunski. „Tenis garden“ se nalazi u sred kalifornijske pustinje, a okolo su planine, čiji vrhovi su neretko prekirveni poslednjim ostacima snega. Centralni stadion je drugi najveći teniski objekat na svetu iza Artur Eša u Njujorku.
Turnir je osnovan 1974. Našao se u velikoj krizi dok ga nije kupio prebogati Leri Elison 2009. Od opasnosti da se ugasi, došao je do toga da ponovo bude odmah iza Grend slemova. Osim toga, užurbano se radi na novogradnji i poboljšanju celog kompleksa.
Leri Elison je obećao još jedno iznenađenje tokom ovog turnira, a pretpostavlja se da je to izgradnja još jednog terena i hotela u samom kompleksu, gde bi igrači i igračice bili smešteni. On kao dugoročni plan ima da ovaj kompleks bude korišćen tokom cele godine, za muzičke koncerte i druge sportove. Svojevremeno, ovde je odigrana čak i egzibiciona NBA utakmica. Snage su odmerili 2008. Finiks Sansi i Denver Nagitsi.
Još jedna stvar po kojoj je poznat Indijan Vels je incident sa sestrama Vilijams. 2001. Venus je predala polufinale Sereni, a publika je bila nezadovoljna, pa je Venus ispratila zvužducima i rasističkim povicima, a isto se desilo i Sereni u finalu u kojem je čak pobedila Kim Klajsters. Tek posle više od decenije, oprostile su organizatorima i publici i odlučile da se ponovo pojave na Indijan Velsu.
Podloga u Indijan Velsu je dosta brza. Temperatura je visoka, ali vazduh je suv, pa igračima nije toliko teško. Problem je u tome što u pustinji uveče temperatura naglo pada, pa se večernji mečevi igraju u potpuno drugačijim uslovima, čak može da se desi da bude i previše hladno.
Prvi šampion u muškoj konkurenciji bio je Australijanac Džon Njukomb, koji je savladao čuvenog Artura Eša u finalu 1974. godine. Titulu će braniti Novak Đoković, koji je pobedio Rodžera Federera u finalu. Švajcarca ove godine neće biti jer se još oporavlja od povrede kolena. Mesta u glavnom žrebu ima za 96 tenisera, a nagradni fond je 3.645 miliona dolara.
Kod dama, ovaj turnir se održava od 1989. a prvi pehar podigla je Manuela Maleeva iz Bugarske. Zanimljivo je da nijedna teniserka nije uspevala da osvoji Indijan Vels više od dva puta. 
Pehar će braniti Simona Halep, koja je savladala Jelenu Janković u finalu 2015. Velika zvezda koja će izostati je Marija Šarapova, koju muči povreda podlaktice i novonastali doping skandal o kojem ćemo tek pisati. Isto kao i kod muškaraca, u glavnom žrebu ima mesta za 96 igračica, a nagradni fond je veći, čak 5.185 miliona zelenih novčanica
Crtice iz Indijan Velsa
– Ceo kompleks zauzima tačno 80 hektara zemljišta
– Centralni stadion ima 44 VIP lože
– Ukupno, na Indijan Velsu ima 19 terena
– Kapacitet centralnog terena je tačno 16.100 mesta.
Treba li napominjati da ćete sve najzanimljvije mečeve moći da gledate na Sport Klubu?