Formula 2: Nova pravila, ruki vozači…

Drugi deo najave nove F1 sezone počinjemo pokušajem da objasnimo novi sistem kvalifikacija, koji je uveden na “brzinu” pred sam početak sezone.
Uprkos nezadovoljstvu vozača i navijača, nakon 10 godina, pravila kvalifikacija za trke Formule 1 su promenjena pred sam početak sezone. I primenjivaće se već od trke na Albert Parku.
Fernando Alonso je jedan bio jedan od najglasnijih protivnika promene pravila, ali ne zbog samih vozača već zbog navijača.
Kako je rekao, svi timovi imaju ljude koji su zaduženi za te stvari i vozačima će pravila biti detaljno objašnjena, ali je pitanje koliko će navijačima trebati vremena da ih razumeju.
Alonsa najviše brine što se sada menja stvar koja je navijačima bila najjednostavinija za razumevanje. Osnovna razlika novog u odnosu na stari sistem kvalifikacija je što ćemo sada imati više bolida i vozača na stazi a vozači će biti eliminisani u određenom vremenskom roku u toku sesije.
Iz Mercedesa su prilično besni zbog ove novine jer u njoj ne vide ništa dobro. Za timove to znači da će morati da u kvalifikacije ulaze sa novim gumama, dok u Q3 neće biti mnogo vozača na stazi, posebno u poslednjih 8 minuta, kada je ranije bio “potpuni haos”.
Tokom ove sezone, biće promenjena i pravila o radio komunikaciji koja će biti redukovana, što je dodatno razljutilo vozače, ali ni navijači, posebno oni kraj TV ekrana neće biti oduševljeni jer će mogućnost da, uslovno rečeno, sede u bolidu sa vozačima, biti umanjena.
Priča o pravilu “tokena”
Da bismo pojasnili pravilo “tokena” odnosno “žetona” u slobodnom prevodu, moramo da krenemo od njegovog uvođenja.
2014. sa namerom da se smanji jaz između bogatih i siromašnih i da se minimalizuju troškovi, ograničen je broj delova koji je mogao da se promeni na šasiji u toku sezone. Svaki deo je vredeo 1-3 “tokena” a ukupno, šasija ima 66 tokena.
Počelo je sa pravilom da svaki tim ima pravo na 32 “žetona” godišnje, a trebalo je da se smanjuje iz godine u godinu da bi 2020. došlo do pet. Umesto toga, pravilo tokena će biti ukinuto 2017.  i timovi će biti moći da menjaju koliko im se prohte tokom sezone.
Naravno, nije ovo samo borba oko žetona, oko jednog pravila, već je to i borba moćnika F1 iza kulisa. U suštini, ovo pravilo je donelo dominaciju Mercedesu, a zajedničkim snagama, Honda, Ferari i Reno su uspeli da ih pobede, bar van staze.
Ali, to je mač sa dve oštrice. Ako ih ne pobede na stazi, Reno, Ferari i Honda više neće imati opravdanje za to zašto ne mogu ništa Mercedesu. Iako ga više neće biti od 2017. nekako sve ukazuje na to da nismo čuli poslednju reč o “pravilu tokena”.
Novajlije na gridu
Ove sezone, videćemo tri nova vozača u Formuli 1.
Džojlon Palmer će biti u bolidu Renoa. Ovaj momak je mnogima poznat kao šampion GP2 serije iz 2014. U toj seriji je startovao na 84 trke i zabeležio sedam pobeda uz četiri pol pozicije.
Ovaj 25-godišnjak iz britanskog mesta Horšam će nositi broj 30. Nije da baš bez iskustva dolazi u Formulu. Prošle sezone je bio test vozač ovog tima, koji se tada zvao Lotus i imao nekoliko zapaženih nastupa na slobodnim treninzima. Nosiće broj 30
Paskal Velrajn će biti za volanom Manora. Ovaj 21-godišnjak se smatra za jednog od najvećih talenata automobilizma i Mercedes ga vidi kao naslednika Nika Rozberga.
Ovaj 21-godišnjak se ne boji nikoga i ničega, što je dokazao postavši najmlađi pobednik trke u istoriji DTM-a. Prošle godine je rutinski osvojio titulu iako nije nijednom bio na pol poziciji, što je samo potvrdilo njegov status nebrušenog dijamanta.
On je do sada vozio bolide Mercedesa i Fors Indije, a nemojte se začuditi ako bolid sa brojem 94 vidite na mnogo boljoj poziciji nego što ste očekivali
Imaćemo i egzotičnog Rija Harjanta na gridu. On će voziti Manor uz Paskala Velrajna i veliku pomoć indonezijske vlade.
Ovaj momak će biti i najveća nepoznanica među 22 vozača, a ono što se zna o njemu iz vožnji u GP2 i GP3 seriji je da je izuzetno hrabar i izuzetno brz po kiši. Brojke kažu da je prošle godine u GP2 šampionatu u bolidu Kampos Rejsinga zabeležio tri pobede na 22. trke.
Harjantova veza sa ovim timom traje još od 2010. kada je vozio juniorske testove za njih. Pravi bolid je oprobao prvi put 2012. sa Maksom Čiltonom, a 18. februara ove godine, zvanično je postao prvi Indonežanin u istoriji Formule 1 i nosiće broj 88.
The 2016 F1 driver line-up
Mercedes 
Nico Rosberg
Lewis Hamilton
Ferrari 
Sebastian Vettel 
Kimi Raikkonen 
Red Bull TAG-Heuer 
Daniel Ricciardo 
Daniil Kvyat 
Williams-Mercedes 
Valtteri Bottas 
Felipe Massa 
McLaren-Honda 
Fernando Alonso 
Jenson Button 
Force India-Mercedes 
Nico Hulkenberg 
Sergio Perez 
Toro Rosso-Ferrari 
Max Verstappen 
Carlos Sainz 
Renault 
Kevin Magnussen 
Jolyon Palmer 
Sauber-Ferrari 
Marcus Ericsson 
Felipe Nasr 
Manor-Mercedes 
Pascal Wehrlein 
Rio Hartyanto
Haas-Ferrari 
Romain Grosjean 
Esteban Gutierrez
Četvrtak i petak: Najava Moto GP šampionata