I kvalitet i kvantitet – počinje nova bitka za LE

Aitor Alcalde, Getty Images

U četvrtak startuje nova sezona grupne faze Lige Evrope, osma po redu od kako ovo takmičenje nosi aktuelni naziv. Prošle sezone, gledali smo fantastične utakmice, čak i neke nezaboravne, i Liga Evrope je dokazala da nije “samo ono drugo evropsko takmičenje”.

Finale između Sevilje i Liverpula u Bazelu je bilo iščekivanije i bolje od mnogih finala Lige šampiona. Očigledno je odluka da se pobedniku dodeli u mesto u evropskoj eliti bila pun pogodak, a sve to treba opravdati i ove sezone.

I tokom ove sezone u drugom po važnosti klupskom takmičenju na Starom kontinentu učestvovaće 48. klubova podeljenih u 12. grupa. Prolaz u eliminacionu fazu obezbediće 24. tima, kojima će se priključiti još osam ekipa koje budu zauzele treće mesto u grupnoj fazi Ligi Šampiona.

Aitor Alcalde, Getty Images

Aktuelni trostruki uzastopni šampion je Sevilja, koja upravo zahvaljujući tome što je u prethodnoj slavila u pomenutom takmičenju tokom ove sezone igra u Ligi Šampiona. Teoretski, Sevilja bi mogla da odbrani titulu ako bude treća u svojoj grupi u Ligi šampiona, a upravo tako je prošle sezone tim Unaja Emerija došao do trofeja.

Ne sme se zaboraviti još jedna stvar koju je uvela Evropa liga – dva termina odigravanja utakmica, u 19:00 i 21:05, koji će najverovatnije uskoro “prepisati” i Liga šampiona a naravno, imitacija je najviši znak priznanja. Na žalost, za razliku od prethodnih sezona, neće biti timova sa ovih prostora u Ligi Evrope, ali to je tema za neko drugo vreme i za neki drugi tekst

ISTORIJA LIGE EVROPE

Ovo takmičenje je osnovano 1971. Velika promena je napravljena 1999. kada je ukinut Kup Pobednika kupova i svi učesnici tog takmičenja premešteni su u UEFA kup.

Do sada, bilo je 27 šampiona, a 12 od tih 27 klubova podizalo je pehar dva ili više puta.
Zanimljiva je činjenica da je 926. klubova od osnivanja učestvovalo u ovom takmičenju bez obzira na naziv istog.

Legendarni defanzivac Intera Đuzepe Bergomi je rekord po broju nastupa, zabeležio ih je 96. ukupno, drugi je nemački golman Frank Rost sa 90, a treći grčki vezista Dimitris Salpingidis sa 76.

Clive Rose, Getty Images Sport

Najbolji strelac u istoriji ovog takmičenja sa 40. golova je Henrik Larson, drugi je Klas Jan Huntelar sa 33, a treći Radamel Falkao sa 31. pogotkom.

Ovosezonsko finale Lige Evrope igra se 24.5.2017. godine u Švedskoj na stadionu Frends Arena u Solni predgrađu Stokholma.

ZANIMLJIVOSTI LIGE EVROPE

Do 1997. finale se igralo na dve utakmice. Poslednje po takvom sistemu odigrali su Inter iz Milana i Šalke iz Gelzenkirhena, a trofej je podigao italijanski klub nakon boljeg izvođenja penala.

Nikada ovolika teritorija nije bila pokrivena jednim klupskim takmičenjem pod okriljem UEFA. Recimo, razdaljina Dandalk – Astana je 6371 kilometar.

Ove godine, 21. država će imati svog predstavnika u ovom takmičenju. U grupnoj fazi, od uvođenja ovakvog formata takmičenja, debitovati sledeći timovi: Astana, Selta, Dandalk, Hapoel, Konja, Majnc, Mančester Junajted, Nica, Olimpijakos, Osmanlispor, Sasuolo, Sautempton i Zarja iz Luhanjska.

BROJKE LIGE EVROPE

Od 2010 od kada je uveden ovakav sistem takmičenja, najviše utakmica ima Danijel Kariko za Sevilju, 54, Oskar Kardozo je sakupio 44 za Benfiku i Trabzon, dok je Mati Fernandes u dresu Fiorentine i Viljareala došao do brojke od 43.

Mike Lawrie/Getty Images

Samo dva puta od kada je uvedeno da se finale igra na jednu utakmicu i od kada se domaćin tog finala ranije određuje, dogodilo se da baš tim iz tog grada uđe u finale. Bilo je to 2002. kada je Fejenord osvojio trofej pobedivši Borusiju Dortmund i 2005. kada je Sporting Lisabon izgubio od CSKA iz Moskve.

Između dve sezone, preko fer plej formata, odrede se tri države koje će imati dodatnog predstavnika u Evropa ligi. Obično to bude tim koji je imao najmanje kartona u datim ligama, a već nije izborio mesto u Evropi.

Trenutno, na večnoj listi poena Evropa lige vode Španci sa 238. Drugi su Italijani sa 212, dok Englezi imaju 199. Četvrti su Nemci.

GRUPA A
Zarja Luhanjsk
Fenerbahče
Fejenord
Mančester Junajted

GRUPA B
Apoel Nikozija
Jang Bojs
Astana
Olimpijakos

GRUPA C
Majnc
Sent Etjen
Gabala
Anderleht

Getty Images/Marco Luzzani

GRUPA D
AZ Alkmar
Dandalk
Zenit
Makabi Tel Aviv

GRUPA E
Roma
Astra Đurđu
Viktorija Plzenj
Austrija Beč

GRUPA F
Bilbao
Genk
Rapid Beč
Sasuolo

GRUPA G
Ajaks
Panatinaikos
Standard Lijež
Selta Vigo

GRUPA H
Šahtjor
Gent
Konja
Braga

Getty Images/Ben Hoskins

GRUPA I
Krasnodar
Salcburg
Šalke
Nica

GRUPA J
Fiorentina
Slovan Liberec
PAOK
Karabag

GRUPA K
Sparta Prag
Inter
Hapoel Ber Ševa
Sautempton

GRUPA L
Steaua
Cirih
Osmanlispor
Viljareal