BACKCHECK: Od legendi u dvorani slavnih do gola Lindgrena

Blog 22. stu 202117:17 > 20:36 0 komentara
NHL media

Naš NHL stručnjak Nikola Hodalj pobrinuo se za osvrt na protekli tjedan u najjačoj hokejaškoj ligi svijeta.

Tjedan je počeo svečano, u ponedjeljak je šest poznatih hokejaških osobnosti primljeno u hokejašku kuću slavnih. Ken Holland, aktualni glavni direktor Edmonton Oilersa, osvojio je 3 Stanley kupa kao glavni direktor Detroita. Jedan je od pet glavnih direktora u NHL povijesti koji je ostvario preko 1000 pobjeda sa svojim momčadima. Marian Hossa, desno krilo iz Slovačke, trostruki osvajač Stanley kupa s Chicagom, jedan od osam igrača iz Europe koji je postigao 500 golova u karijeri. Odigrao 1309 utakmica i upisao 1134 boda. Jarome Iginla, legendarno kanadsko desno krilo, koji je najveći dio svoje karijere proveo u Calgary Flamesima (16 sezona). Odigrao 1554 utakmice i upisao 1300 bodova. Dvostruki osvajača zlatne olimpijske medalje s kanadskom reprezentacijom. Kevin Lowe, kanadski bek iz 80ih. Peterostruki osvajač Stanley kupa s Edmonton Oilersima i osvajač jednog naslova prvaka s NY Rangersima. Jedini igrač u povijesti Oilersa koji je odigrao 1000 utakmica za klub.

Kim St. Pierre, kanadska vratarka. Osma žena i prva vratarka u Dvorani slavnih. Trostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje s Kanadom i peterostruka svjetska prvakinja s Kanadom. Doug Wilson, od 2003. glavni direktor San Jose Sharksa. Kao igrač bio je bek koji drži rekord po postignutim golovima, asistencijama i bodovima među bekovima u povijesti Chicago Blackhawksa. Bio je prvi kapetan u povijesti San Jose Sharksa. Osvajač Norrisovog trofeja (za najboljeg beka lige) u sezoni 1981./82.

NHL media

Odigrano je 48 dvoboja u kojima su postignuta 274 pogotka (5.71 po utakmici). 14 utakmica mogli ste pratiti izravno na Sport klubu, a među njima jedan od zanimljivijih bio je dvoboj između Flyersa i aktualnih prvaka Lightninga u Philadelphiji u četvrtak. U dvoboju punom preokreta najviše su se istaknuli kapetani momčadi, Steven Stamkos za Tampu i Claude Giroux za Philadelphiju. Boltsi su preokrenuli 0:2 na 3:2 dvije minute prije kraja utakmice golom Stamkosa, da bi 9 sekundi prije zadnje sirene Giroux izjednačio, no na koncu je u raspucavanju Tampa ipak slavila golovima Stamkosa i Pointa.

NHL media

Najuspješniji tjedan imali su Carolina Hurricanesi i Florida Panthersi sa 3 pobjede u isto toliko utakmica. Florida Panthersi nastavljaju dominirati kod kuće, upisali su 10 pobjedu za redom na domaćem ledu ove sezone i na korak su do izjednačenja klupskog rekorda (uzmemo li u obzir rezultate od kraja prošle sezone, Mačke imaju 14 pobjeda u 14 utakmica pred svojim navijačima). Također su sedmi puta ove sezone zabili barem 5 golova suparniku na domaćem ledu.

NHL media

Vrlo uspješan tjedan imali su i Calgary Flamesi s 3 pobjede u 4 gostujuće utakmice te jednim porazom u produžetku. Calgary je dvije od svoje tri pobjede ostvario uz „shutout“. Njihovo lijevo krilo, Andrew Mangiapane, maestralno igra u gostima, upisao je bod u 12. uzastopnoj utakmici te je zabio 14 od svojih 15 golova u sezoni u gostima. Njegov suigrač, vratar Jakob Markstrom također potvrđuje vrhunsku formu sa svojim 5. „shutoutom“ ove sezone (vodeći u ligi).

NHL media

Bek NY Islandersa, 39-godišnji Andy Greene, u dvoboju protiv Tampa Baya, u ponedjeljak, odigrao je svoju 1000. utakmicu u NHL karijeri. Greene je najveći dio karijere (13 i pol sezona) proveo u New Jersey Devilsima, a zadnje 2 i pol godine je u Islandersima. Greenov jubilej ujedno je i jedina lijepa stvar koja se protekli tjedan dogodila Islandersima (a možda i jednina lijepa stvar od početka sezone). Nakon 13 uzastopnih utakmica u gostima od početka sezone Islandersi konačno su zaigrali pred svojim navijačima po prvi puta u novoj dvorani, UBS Arena u Belmont Parku na Long Islandu. Na žalost po njih, loša forma im se nastavlja, a premijeru u novoj dvorani pokvarili su „vrući“ Calgary Flamesi svladavši ih s neugodnih 5:2. Islandersi su poraženi u sve tri svoje utakmice.

NHL media

Kapetan Anaheim Ducksa, 36-godišnji kanadski centar Ryan Getzlaf, u utorak je upisao  asistenciju u pobjedi Patki nad Capitalsima, a time je došao do svog 1000. boda u NHL karijeri. Getzlaf cijelu karijeru (17 sezona) igra za Anaheim i prvi je igrač u klupskoj povijesti koji je ubilježio 1000 bodova za klub. Getzlaf je ujedno postao i 7. aktivni igrač u ligi koji je 1000 bodova upisao za jedan klub i time se pridružio Sidneyu Crosbyu i Jevgeniju Malkinu (Pittsburgh), Patricku Kaneu (Chicago), Anžeu Kopitaru (Los Angeles), Alexu Ovječkinu (Washington) i Joeu Thorntonu (San Jose). Niz nepobjedivosti Anaheima zaustavljen je na 8 utakmica porazom 1:2 od Carolina Hurricanesa.

NHL media

Dvije najlošije momčadi do sada kao da dolaze do daha: Chicago Blackhawksi ostvarili su i četvrtu pobjedu u četiri utakmice koliko ih vodi novi trener Derek King. Po prvi puta ove sezone zajedno su u istom dresu zaigrala dvojica braće, Caleb i Seth Jones. Arizona Coyotesi ostvarili su 3 pobjede u 4 utakmice.

NHL media

Connor McDavid  nastavlja sa svojim bodovnim nizom, koji je sada na 17 utakmica, a opet zabija i gol koji ulazi u kategoriju „gol sezone“. Nakon što je prije 13 dana ispremiješao obranu Rangersa, danas su Jetsi bili u ulozi promatrača.

U petak je kapetan Pittsburgha, Sidney Crosby postigao je svoj prvi gol sezone (u demoliranju Canadiensa 6:0) u svojoj četvrtoj utakmici otkako se vratio nakon ozljede, a Minnesota Wild je sa 7 golova koje su utrpali Dallasu postala 10. momčad ove sezone koja je suparniku zabila sedam komada.

NHL media

Colorado Avalanche su u usponu. Pobijedili su 4 utakmicu za redom uz ukupnu gol razliku 24:8. Ujedno su protiv Seattlea drugi puta ove sezone utrpali suparniku 7 komada. (Oni i Bluesi 2 puta ove sezone). Zbog velikog broja igrača zaraženih korona virusom tri utakmice Ottawa Senatorsa odgođene su do 22.11.

Za urnebesnu završnicu prošlog tjedna zaduženi su NY Rangersi i njihov bek, Ryan Lindgren, koji je postigao gol za pobjedu 5:4 sedam stotinki prije zvuka sirene za kraj utakmice.

NHL media

Stanje na ljestvici po divizijama je slijedeće: na Istoku, u diviziji Metropolitan vodeći su Carolina Hurricanesi s 28 bodova, bodom ispred Washington Capitalsa, a trećeplasirani su NY Rangersi s 25 bodova. U diviziji Atlantic vode Florida Panthersi (ujedno i najbolja momčad lige) sa 29 bodova, dva više od Toronto Maple Leafsa i šest više od Tampa Bay Laightning.

Na Zapadu, u diviziji Central prvi su Minnesota Wild sa 23 boda. Bod manje imaju Winnipeg Jetsi, a treći su St. Louis Blues s 20 bodova. U diviziji Pacific vode Calgary Flamesi s 27 bodova, drugi su Edmonton Oilersi s 26, a treći su Anaheim Ducksi s 23 boda. Najlošije momčadi po divizijama su trenutno NY Islandersi (Metropolitan); Ottawa Senatorsi (Atlantic); Arizona Coyotes (Central) i Seattle Kraken (Pacific).

NHL media

Idealnu petorku ili „Momčad tjedna“ čine: Vratar Capitalsa, Ilya Samsonov, koji u dvije utakmice ima dvije pobjede bez primljenog gola. Bekovski par su Cale Makar (Colorado Avalanche) s 5 bodova (3 gola i 2 asistencije) u 2 utakmice i Zach Werenski (Columbus Blue Jackets) s 5 bodova (2 gola, 3 asistencije) u 3 odigrane utakmice. U napadu, na centarskoj poziciji je Nazem Kadri (Colorado Avalanche) – 5 bodova (1 gol, 4 asistencije) u 2 utakmice. Na krilima su najučinkovitiji igrači prošlog tjedna: lijevo Kirill Kaprizov (Minnesota Wild) – 7 bodova (2 gola, 5 asistencija – najbolji asistent tjedna) u 4 utakmice, a desno Johnny Gaudreau (Calgary Flames) – 7 bodova (4 gola, 3 asistencije) u 4 utakmice. Najbolji strijelac tjedna je lijevo krilo Calgarya, Andrew Mangiapane s 5 golova.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!