BACKCHECK 13: ‘Životinjsko’ carstvo i Povratak Kraljeva

Blog 19. sij 202218:04 > 21. sij 2022 13:59 0 komentara
NHL Media

Na Istoku NHL-a tjedan iza nas bio je osobito uspješan za dva kluba „životinjskih“ nadimaka (Bruins i Panthers) koji su proždrli sav plijen koji im se našao na putu. Na zapadnoj strani, hokejaši Los Angelesa svoje su utakmice odigrali, baš kako im i njihov nadimak kaže, „kraljevski“ te su se popeli na vrh svoje divizije. Piše: Nikola Hodalj

Bruinsi su već u ponedjeljak dokazali svima, ako to slučajno nekome nije bilo jasno, da manjak odigranih utakmica do sada u sezoni nije ostavio baš nikakvog traga na natjecateljsku formu momčadi te da četiri pobjede u prethodnih pet utakmica (uključujući i gotovo pa savršenu izvedbu protiv aktualnih prvaka u gostima, pobjeda 5:2 u nedjelju 9. siječnja) nisu samo prolazni hir. Boston je u gostima demolirao Aleksa Ovječkina i njegove Capitalse s čak 7:3! „Pasta“ je zabio hat trick, a branič Matt Grzelcyk postao je prvi bek u ligi koji je ove sezone upisao 5 bodova i tek 5. bek u klupskoj povijesti s pet bodova u jednoj utakmici. Naravno da je zaslužio i mjesto u momčadi tjedna Sport Kluba.

NHL Media

Do kraja tjedna Bruinsi su nanizali, najveće rivale, Canadiense (pobjeda 5:1 u 752. izdanju najvećeg NHL derbija), Flyerse (3:2. Povratnička utakmica legendarnog finskog vratara Tukke Raska) i Nashville Predatorse (4:3 nakon produžetka u iznimno uzbudljivom dvoboju koji ste mogli gledati na SK). Za Boston cijeli tjedan brljirao sjajni Brad Marchand, koji je ukupno ubilježio 10 bodova (6 golova i 4 asistencije) – zabio je hat trick Montréalu, zabio za pobjedu, zabio s igračem manje, zabio dva puta s igračem više, nema toga što ovaj čovjek nije učinio prošli tjedan! Osim što je u našoj momčadi tjedna, izabrali smo ga za igrača tjedna, a uslijedilo je i priznanje od službene stranice lige – nhl.com ga je proglasio prvom zvijezdom tjedna.

NHL Media

Ako je Bruinsima trebalo neko vrijeme da se pronađu ove sezone, to se ne može tvrditi za Florida Pantherse koji od starta drže vrh Istočne konferencije i cijele lige, a njihove izvedbe u tjednu za nama ukazuju na to da „Mačke“ ne namjeravaju stati, dapače, kao da se tek zagrijavaju. U utorak su Bruceu Boudreau i njegovim Canucksima nanijeli prvi poraz unutar 60 minuta utakmice nakon 10 utakmica, no to je bila samo uvertira u ono što je uslijedilo za vikend. S petka na subotu dočekali su Dallas Starse i utrpali im 7 komada u impresivnoj pobjedi (primili su samo 1 gol). A kao da im to nije dosta, nepunih 24 sata poslije pogostili su se Columbus Blue Jacketsima 9:2!! Florida djeluje nezaustavljivo, odlično su posloženi u svim navalama, obrani i na golu. Njihova perjanica ove sezone i motor ekipe ipak je lijevo krilo Jonathan Huberdeau (opet izabran u našu momčad tjedna).

NHL Media

Kako je sezona odmicala malotko je mogao pretpostaviti da će Los Angeles Kingsi nakon skoro polovice odigranih utakmica biti u vrhu divizije. Bilo je razdoblja kada su igrali dobro, koketirali s prva 4 mjesta u diviziji, no u zadnje vrijeme, a osobito protekli tjedan su naglo skočili. Od tri susreta pobjedili su sva tri te skupili 6 pobjeda u zadnjih 7 utakmica. Fenomenalno igraju igrači „iz drugog plana“: lijevo krilo Trevor Moore (12 bodova u zadnjih 9 utakmica) i centar Adrian Kempe (7 bodova u zadnjih 8 utakmica). Kingsi imaju jedan od najbogatijih „bazena“ mladih hokejaša koji dobijaju sve veću minutažu (bekovi Sean Durzi, Mikey Anderson i Tobias Bjornfot te napadači Rasmus Kupari, Arthur Kaliyev i Alex Turcotte). Kada te nebrušene dijamante pod svoje okrilje uzmu legende poput Doughtya, Kopitara, Browna te uz odličnu formu iskusnih prinova u momčadi Arvidssona i Danaulta, možda Kraljevi doista ove sezone iznenade sve i uđu u doigravanje (treba doduše napomenuti da u trenutku dovršavanja ovog izdanja Backchecka Kingsi u gostima protiv velikih rivala San Jose Sharksa gube 1:6, no nitko nije rekao da će biti lagano ući u doigravanje).

NHL Media

Niti Colorado Avalanche nisu makli nogu s gasa prošli tjedan. Pobjedili su 3 od 4 susreta uz gol razliku 17:10. Dvije pobjede ostvarili su kod kuće i tako bodovni niz pred domaćim navijačima produljili na 15 utakmica. Colorado je ukupno gledajući pobjedio 6 od svojih 7 zadnjih utakmica, a zanimljivost je da su u svakoj došli do pobjede nakon preokreta.

NHL Media

Nikita Kučerov imao je izvrstan tjedan. desno krilo aktualnih prvaka, pokazuje opet da dulje razdoblje izbivanja s hokejaških borilišta nimalo ne utječu na njegovu formu. U dvoboju protiv Buffalo Sabresa, u visokoj pobjedi 6:1, Kučerov je postigao „tek“ 4. hat trick u svojoj karijeri, ali učinio je to na impresivan način. U druge dvije utakmice bio je „tih“ sa po 2 asistencije u svakoj.

Drugi ruski dragulj, legendarni Jevgenij „Gino“ Malkin, konačno se vratio ove sezone, nakon oporavka od ozljede. U svojoj prvoj utakmici, u pobjedi Pingvina nad Patkama u Anaheimu (4:1), Malkin je postigao dva pogotka i upisao jednu asistenciju.

NHL Media

U četvrtak je Liga objavila All-Star momčadi za svaku od četiriju divizija. Jedan od kriterija odabira u momčad je da iz svakog kluba u diviziji budem barem po jedan igrač, a u svakoj momčadi nedostaje još jedan član, a njega biraju navijači putem službene stranice lige nhl.com.

Približili smo se polovici sezone. Do idućeg Backchecka velik će dio momčadi odigrati svoju 41. utakmicu. Ljestvica Istočne konferencije izgleda kao da su sudionici doigravanja već poznati. Na Zapadu sve dublje tonu Flamesi i Oilersi, a odgođene utakmice zbog korona virusa nimalo im ne pomažu.

Svaki se tjedan događa nešto uzbudljivo na hokejaškim borilištima, ruše se rekordi, pljušte golovi, frcaju iskre na derbi dvobojima. Unatoč svemu lošem što se događa oko nas, hokej i dalje unosi radost i fascinaciju, makar preko malih ekrana.

NHL Media

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!