Verstappenova strateška prednost u odnosu na Mercedes

Automoto 28. ožu. 202117:06 > 17:11
Podijeli:
Izvor: Getty

Max Verstappen jučer se izborio za najbolju startnu poziciju na prvoj utrci sezone u Bahrainu ispred dvaju vozača Mercedesa, ali je ujedno uspio i ostvariti blagu stratešku prednost po pitanju dostupnih guma.

Vozači na raspolaganju imaju po 13 setova guma za suho tijekom GP vikenda, a svi imaju jedna broj hard, medium i soft komponente – dva seta harda, tri seta mediuma i osam setova softa, piše MAXF1.net.

Verstappen je nakon kvalifikacija sačuvao jedan set medium guma, za razliku od Hamiltona i Bottasa koji nemaju nijedan novi set žuto označenih guma iako imaju po jedan set hard guma više od Verstappena.

Budući da će i Verstappen i vozači Mercedesa startati na korištenim medium gumama na kojima su odvozili svoje najbolje krugove u Q2 to znači da će u utrci morati koristiti i drugu komponentu, bilo da je riječ o softu ili hardu, kako bi zadovoljili pravilo o korištenju dvaju različitih komponenti guma u utrci.

U slučaju jednoga zaustavljanja u boksu to bi značilo da će im u utrci trebati najviše jedan set harda što poništava Mercedesovu prednost s dva seta novih hard guma, ali i Verstappenovu prednost s jednim novim setom mediuma kojega u tom slučaju ne bi mogao koristiti.

Ako vozači budu dvaput ulazili na promjenu guma, što je vrlo moguće, malo je vjerojatno Mercedes odlučiti na kombinaciju s dvije dionice na hard gumama njihova prednost u jednom setu novih hard guma više od Verstappena neće se materijalizirati.

S obzirom da je medium najbolji kompromis između brzine i izdržljivosti Verstappen bi u slučaju dvaju ulazaka u boks vjerojatno koristio jedan set novih medium guma i jedan set harda ili softa, ovisno o dužini dionica i njihovom rasporedu.

Osim Verstappena i dva vozača Mercedesa, Gasly se također plasirao u Q3 na medium gumama, a ostali vozači iz prvih deset moraju startati na softu. Vozači koji su se plasirali na 11. mjesto ili niže imaju slobodu odabira guma na kojima će startati.