Marquez: Neću odmah biti stari Mark

Automoto 22. velj. 202114:07 > 14:14
Podijeli:
Foto: Honda Racing Corporation

Repsol Honda predstavila je motor za ovogodišnje prvenstvo, a tom prilikom Mark Marquez se prvi put pojavio u javnosti u timskim bojama od prošlogodišnje Velike nagrade Andaluzije.

U odnosu na prethodne sezone nema velikih promena u izgledu samog modela RC213V. Boje tvorničkog tima Honde ove sezone branit će Marquez, iako se još ne zna kada će se točno vratiti na stazu, te Pol Espargaro, koji je u prethodne četiri godine vozio za KTM.

Osmerostruki svjetski prvak nije vozio od prošlog srpnja, zbog loma nadlaktice tijekom prve utrke sezone u Jerezu. Marquez je pokušao voziti tjedan dana kasnije na istoj stazi, ali se povukao iz ostatka vikenda i propustio je ostatak sezone.

U posljednjih sedam meseci Marquez je tri puta operiran, a Honda je prije dva tjedna objavila da mu je ruka konačno počela zarastati. On sam je istaknuo na prezentaciji novog motora da ne može previditi kada će biti spreman za povratak. Trenutno su male šanse da će Marquez voziti testiranja u ožujku, kao i da će voziti prvu utrku sezone, Veliku nagradu Katara, 28. ožujka.

“Svakog tjedna se osjećam bolje, optimist sam da ću se naći na motoru što je prije moguće. Ne znam kada će se to dogoditi. Obično mi je pred svaku sezonu cilj borba za naslova, ali mi je sada da uživam i ponovno budem na stazi, a zatim da korak po korak budem brz kao ranije. Ne može se dogoditi da odmah budem isti Mark, to svi moraju shvatiti”, rekao je Marquez.

Honda je u Marquezovom odsustvu prvi put od 1982. godine sezonu u kraljevskoj klasi završila bez ijedne pobjede. Dva podija japanskom timu donio je Alex Marquez, Markov mlađi brat, koji će u sljedeće dvije sezone voziti za LCR Hondu. Starijeg Marqueza je tijekom cijele sezone mijenjao test vozač Stefan Bradl, a najbolji rezultat bilo mu je sedmo mejsto na posljednjoj utrci u Portugalu.

Čini se da će Marqueza dok se ne oporavi i ove sezone mijenjati Bradl, a Espargaro je postao njegov treći timski kolega u tri godine. Prve dvije godine boje Honde branio je Jorge Lorenco, koji se iznenada povukao na kraju sezone, pa ga je nasledio Marquez, a još prije početka prošlogodišnjeg prvenstva potvrđen je dolazak Espargara.

Ovogodišnje Moto GP prvenstvo starta 28. ožujka, a možete ga ekskluzivno pratiti na kanalima Sportkluba.