Kaotična utrka s krivo proglašenim pobjednikom

Automoto 6. tra. 202110:16 > 10:17
Podijeli:
Izvor: imago/Andreas Beil

Na današnji dan 2003. održana je VN Brazila, jedna najboljih utrka te sezone koja je imala sve – teške uvjete, spektakularna izlijetanja, pretjecanja, četiri izlaska sigurnosnog automobila, četiri vozača u vodstvu i neočekivanog pobjednika koji je tek naknadno utvrđen zbog prekida utrke.

Teški uvjeti na stazi doveli su do brojnih izlijetanja, uključujući i aktualnog svjetskog prvaka Michaela Schumachera koji je time prekinuo niz završenih utrka koji je počeo na VN Mađarske 2001. (ukupno 24 završene utrke u nizu). Rubens Barrichello je nakon tijesnog pole positiona (prva četiri bolida u 0.059 s) odustao s prve pozicije u 47. krugu, desetak krugova prije prekida utrke, donosi MAXF1.net.

U vodstvu su bili Coulthard (24 kruga), Raikkonen (17 krugova), Barrichello (10 krugova) i Fisichella (1 krug). Coulthard je trebao slaviti, ali je neposredno prije neočekivanog prekida utrke obavio svoje posljednje zaustavljanje u boksu i pao na četvrto mjesto, dok su Fisichella, Raikkonen i Alonso tek trebali u boks.

Alonso je imao veliku nesreću u posljednjem sektoru zbog čega je utrka prekinuta. Tada je nastala konfuzija oko pobjednika. U tom trenutku vodeći je bio Fisichella koji je upravo pretekao Raikkonena, ali je pobjednikom proglašen Finac jer se u slučaju prekida utrke uzima poredak od dva kruga ranije.

Odluka je promijenjena nekoliko dana kasnije na sudu u Parizu nakon novih dokaza koji su pokazali da je Fisichella dvaput prešao ciljnu crtu u vodstvu prije Alonsove nesreće, čime je zasluženi pobjednik.

Talijanu je trofej uručen uoči VN San Marina u Imoli koja je bila iduća utrka prvenstva.

Tako na pobjedničkom postolju VN Brazila 2003. nitko nije stajao na svom mjestu – Raikkonen i Fisichella stajali su na obrnutim pozicijama, a Fernando Alonso je nakon sudara zbog kojeg je prekinuta utrka trebao liječničku pomoć pa nije mogao prisustvovati na pobjedničkom postolju.