Hamiltonu drama u Bahreinu!

Automoto 28. ožu. 202118:39 > 19:05
Podijeli:
Izvor: AP Photo/Kamran Jebreili

Lewis Hamilton pobjednik je prve utrke nove sezone Formule, Velike nagrade Bahreina. U dramatičnoj utrci četiri kruga prije kraja izgubio je prvo mjesto od Maxa Verstappena, da bi ga ubrzo vratio te na kraju slavio.

Verstappen je napao i prestigao Hamiltona četiri kruga prije kraja nakon što je na 11 krugova novijim gumama smanjio zaostatak od osam sekundi, ali Verstappen je morao vratiti poziciju jer ga je prestigao izvan granica staze u četvrtom zavoju, piše MAXF1.net.

Bottas je završio treći za Mercedes, a Norris u McLarenu četvrti nakon što je u prvom krugu prestigao momčadskoga kolegu Ricciarda koji je završio sedmi.

Perez stao u krugu zagrijavanja

Perez je stao na stazi u krugu zagrijavanja pa su vozači ponovno morali u krug zagrijavanja dok Meksikanac nije upalio svoj Red Bull, došao do boksa i pripremio se za start iz boksa.

Vozači su se ponovno poredali na svoje startne pozicije, a Verstappen je zadržao vodstvo ispred Hamiltona, Bottasa i Leclerca dok se Gasly borio s McLarenovim vozačima Ricciardom i Norrisom.

Norris je uspio prestići Ricciarda, a Alonso se probio na osmo mjesto prestigavši Sainza u Ferrariju koji je izgubio dva mjesta od Alonsa i Strolla.

Mazepin se izvrtio zbog previše gasa preko rubnika u vrhu trećega zavoja i zabio u barijere s lijeve strane staze zbog čega je na stazu izašao sigurnosni automobil i neutralizirao utrku.

Perez je za vrijeme sigurnosnoga automobila iskoristio priliku da set medium guma zamijeni novim mediumom, a utrka je nastavljena u četvrtom krugu.

Verstappen je zadržao vodstvo ispred Hamiltona, ali Leclerc je prestigao Bottasa dok je Gasly izgubio prednje krilo u borbi s McLarenovim vozačima što je izazvalo uvjete virtualnoga sigurnosnog automobila.

Verstappen se nastavio žaliti momčadi na problem s bolidom koji momčad nije znala objasniti, a Gasly je uspio doći do boksa, zamijeniti nos i prednje krilo i medium gume zamijeniti hardom.

Bottas je prestigao Leclerca na glavnom pravcu u šestom krugu uz pomoć DRS-a, ali Leclerc mu je zaprijetio nakon trećega zavoja iako nije uspio vratiti izgubljeno treće mjesto.

Norris je prvi puta pokušao prestići Leclerca u osmom krugu, ali mu je Leclerc zatvorio putanju u četvrtom zavoju. Ali Leclerc se nije uspio obraniti krug kasnije kada ga je Norris prestigao na startno-ciljnom pravcu i uspio se obraniti na idućem pravcu.

Prvi odlasci u boks

Alonso je u 12. krugu prvi ušao u boks na redovnu promjenu guma i soft gume zamijenio mediumom, a u idućem krugu slijedili su ga Stroll, Norris i Leclerc koji su također soft zamijenili mediumom.

Ricciardo je krug kasnije soft zamijenio mediumom i izgubio mjesto od Alonsa, a Hamilton je u 14. krugu medium zamijenio hardom i vratio se iza Sainza kojega je lako prestigao na pravcu prije četvrtoga zavoja.

Bottas je svoje medium gume zamijenio hardom u 17. krugu, a Verstappen je u boks ušao krug kasnije i svoj set mediuma zamijenio novim setom iste komponente. Duži ostanak na stazu stajao ga je vodstva i Hamilton je od 18. kruga preuzeo vodeću poziciju na tvrđim gumama.

Bottas je u 18. krugu prestigao Pereza na DRS pravcu u drugom sektoru na 17 krugova starijim gumama i vratio treće mjesto, A Alonso je u 21. krugu prestigao Vettela koji još nije bio u boksu i odmah nakon toga izgubio pozicije i od Vettela i Sainza.

Tsunoda je u 24. krugu na glavnom pravcu prestigao Vettela koji još nije bio u boksu, a Perez je sjajno prestigao Leclerca s vanjske strane četvrtoga zavoja u 25. krugu. U istom krugu Vettel je obavio svoju prvu promjenu guma i medium zamijenio hardom čime je postalo jasno da će probati završiti utrku sa samo jednom promjenom guma.

Verstappen je smanjio Hamiltonovo vodstvo sa sedam na manje od dvije sekunde, a Mercedes je u 28. krugu reagirao i pozvao Hamiltona da potrošeni hard zamijeni novim dok su Bottasa pozvali dva kruga kasnije i predugo ga zadržali zbog problema sa skidanjem prednje desne gume.

Alonso je u 33. krugu postao drugi vozač nakon Mazepina koji je odustao, a Španjolca je momčad pozvala u boks zbog uočenih problema s kočnicama koje su na ovoj stazi pod velikim opterećenjem.

Perez je drugi puta u boks ušao u 39. krugu, hard gume zamijenio mediumom i vratio se na sedmo mjesto, a Verstappen je krug kasnije ušao drugi puta u boks i medium zamijenio hardom uz promjenu guma bržu od dvije sekunde.

Verstappen se vratio 8.7 sekundi iza Hamiltona koji je bio na 11 krugova starim hard gumama i počeo ga značajno sustizati, sedam krugova prije kraja stigao mu je na dvije sekunde zaostatka, a pet krugova prije kraja mogao je koristiti DRS jer mu je stigao na manje od sekunde zaostatka.

Borba Hamiltona i Verstappena

Verstappen je napao Hamiltona u 53. krugu s vanjske strane četvrtoga zavoja, ali Verstappen je morao vratiti poziciju jer ga je prestigao izvan granica staze.

Perez je završio peti nakon starta s 11. mjesta i loših kvalifikacija, a Leclerc je bio šesti za Ferrari nakon što je u prvom krugu bio treći.

Ricciardo je završio sedmi u drugom McLarenu ispred Sainza u drugom Ferrariju, a Stroll u Aston Martinu osvojio je dva boda na devetom mjestu.

Tsunoda je u svojoj prvoj F1 utrci završio deseti za AlphaTauri i osvojio prvi bod u F1 karijeri.

Iduća utrka na rasporedu je za tri tjedna u Imoli.