‘Gej vozač u F1? Imao bi pozitivan utjecaj!’

Automoto 9. lip. 202216:26 > 16:28
Podijeli:
AP Photo/Jon Super

Vozač Aston Martina Sebastian Vettel prethodnih godina nametnuo se kao jedan od najvećih boraca za LGBTQ prava u svijetu automoto sporta, a prvenstvo Formule 1 često je bio podvrgnut kritikama jer se utrke održavaju u zemljama gdje se prava ovih zajednica često surovo krše.

Međutim, 34-godišnji Nijemac ne deli mišljenje nekih da bi F1 trebalo da se kloni netolerantnih država po ovom pitanju, već naprotiv, da podiže svijest o problemima koji nesumnjivo postoje.

Četverostruki prvak svijeta se 2021. godine javno pobunio protiv zakona koji je stupio na snagu u Mađarskoj i koji podrazumijeva sprečavanje opisivanja i obrazovanja djece mlađe od 18 godina o homoseksualizmu i transrodnim osobama.

„Formula 1 će se voziti u 23 države tijekom ove sezone i neke su strože od drugih. Međutim, što bi se dogodilo ako bismo bojkotirali zemlje u kojima se krše prava? Na taj način bismo ostali nemoćni u pogledu mijenjanja stava. Mislim da pozitivan efekt možemo postići ako se utrkujemo i pristojno, ali i čvrsto i nedvosmisleno, kažemo koje je naše mišljenje. Vrijednosti i principi ne smiju ostati na graničnim prijelazima“, rekao je Sebastian Vettel, koji je u znak podrške LGBTQ zajednici na „Hungaroringu“ nosio obuću u bojama duge.

„Ne podržavam LGBTQ prava da bih bio popularan, već da bih olakšao poziciju tim ljudima. Ako sam nekome uspio skrenuti pažnju na ovaj problem, to je odlično. Mislim da gej ljudi mogu reći da imaju mene kao straight saveznika. Mislim je prije to bilo teško ostvarivo, ali sada bi gej vozač u F1 prvenstvu imao pozitivan utjecaj“, kaže Nijemac za popularni gej časopis „Attitude“.

Komentari

Vaš komentar