VN Italije: Lewis i Sainz sa začelja, kazne za Maxa i Pereza

Automoto 10. ruj 20229:41 > 9:41
Podijeli:
AP Photo/Andre Penner

Lewis Hamilton jedan je od tri vozača koji će startati sa začelja na VN Italije u Monzi zbog uzimanja nove pogonske jedinice za što će dobiti više od 15 kaznenih mjesta, ali oba vozača Red Bulla dobit će kazne zbog novih motora kao i Carlos Sainz u Ferrariju. Trening, kvalifikacije i utrku pratite na Sport Klubu 2.

Hamilton je zbog gubitka motora u Belgiji, gdje se sudario s Alonsom, prisiljen ranije uzeti četvrti motor, turbo, MGU-H i MGU-K, što su mu četvrti primjerci tih elemenata i za svaki dobiva po 10 mjesta kazne, a uzet će i četvrti ispušni sustav za koji neće dobiti kaznena mjesta jer se smije koristiti osam ispušnih sustava u sezoni, donosi MAXF1.net.

Budući da u Hamilton u zbroju ima 40 kaznenih mjesta, pravila kažu da svaki vozač koji tijekom vikenda skupi više od 15 mjesta starta sa začelja, a ista sudbina čeka i Tsunodu u AlphaTauriju.

Bottas u Alfa Romeu dobit će novi motor, turbo i MGU-H što će mu ukupno donijeti 15 mjesta kazne.

Perez je uzeo četvrti motor, za što će dobiti 10 mjesta kazne, a Verstappen peti, što mu donosi pet mjesta kazne. Sainz u Ferrariju uzeo je peti MGU-K, što mu donosi pet mjesta kazne, treći spremnik energije, koji mu donosi još 10 mjesta kazne, i četvrtu kontrolnu elektroniku (pet mjesta), a novi mjenjač još deset pa će Španjolac na domaćoj utrci za Ferrari imati 30 mjesta kazne što znači da će se pridužiti Hamiltonu i Tsunodi u startu sa začelja.

Vozači na raspolaganju imaju 3 ICE, 3 TC, 3 MGU-H, 3 MGU-K, 2 ES, 2 CE i 8 EX tijekom F1 sezone 2022.

Ukoliko broj utrka F1 prvenstva 2022. padne na 19 ili manje, broj dopuštenih MGU-K jedinica smanjuje se na 2.

U slučaju da vozač koristi veći broj bilo kojega od elemenata dobit će 10 mjesta kazne na startu utrke na kojoj je korišten prvi dodatni element, a za svaki idući prekomjerni element toga tipa vozač će dobiti 5 mjesta kazne.

Ukoliko broj kaznenih mjesta dobivenih na ovaj način bude veći od 15 vozač mora startati s posljednjega mjesta.

Smatra se da je vozač koristio bilo koji od sedam elemenata pogonskih jedinica kad transponder na bolidu pokaže da je napustio stazu boksa.

Tijekom trkaćega vikenda, ukoliko vozač uvede više od jednoga primjerka istoga elementa pogonske jedinice koji dovede do kazne, samo posljednji element smije se koristiti na idućim utrkama bez dobivanja kazni.

Ukoliko je vozač zamijenjen drugim vozačem tijekom prvenstva, novi vozač naslijedit će njegovu alokaciju elemenata pogonske jedinice.

Gledatelji u Hrvatskoj program regionalnog sportskog kanala Sport Klub mogu pratiti na Telemachu, Total TV-u, Optima Telekomu i preko platforme EON koja je dostupna svim gledateljima.

Komentari

Vaš komentar