Verstappen sljedeće godine očekuje pad brzine bolida

Formula 1 26. tra. 202113:14
Podijeli:
Dan Mullan/Getty Images

Max Verstappen kaže da iduće godine očekuje pad brzine bolida na razinu iz 2014. ili 2015. zahvaljujući novim pravilima koja će znatno ograničiti razine downforcea kako bi se popravilo utrkivanje.

U vjerojatno najvećoj promjeni tehničkoga pravilnika u suvremenoj F1 povijesti, FIA želi značajno usporiti bolide kako bi manje ovisili o aerodinamičkom pritisku i bili manje osjetljivi na turbulencije od bolida ispred sebe, piše maxF1.net

To bi vozačima trebalo omogućiti da se mogu bliže pratiti kroz zavoje i lakše pretjecati, ali to dolazi uz cijenu puno sporijih vremena po krugu.

Verstappen očekuje da će bolidi biti puno sporiji po krugu, otprilike na razini bolida iz 2014. i 2015. kada je Nizozemac započeo svoju F1 karijeru – 2014. je ostvario prvi nastup na F1 vikendu u Japanu kada je nastupio na prvom treningu za Toro Rosso, a 2015. mu je bila prva puna sezona u istoj momčadi.

Bolidi su 2014. bili između pet i deset sekundi sporiji od rekordno brzih bolida iz 2020., ovisno o stazi, a najveća razlika u vremenima po krugu je na stazama na kojima downforce najviše doprinosi vremenu po krugu poput Barcelone na kojima su 2020. bili gotovo deset sekundi brži nego 2014.

Foto: REUTERS/Hamad I Mohammed

Naravno, još nisam vozio novi bolid tako da ne mogu točno reći,” rekao je Verstappen o F1 bolidima za 2022. za svoju web stranicu.

Ali znamo da će bolidi biti puno sporiji.

Također, koliko ja razumijem bolidi će imati jako različite vozne karakteristike. Motori će ostati isti pa ćemo imati istu ili veću snagu i manje prianjanja tako da neće biti lako.”

Vidjet ćemo. Mislim da ćemo se vratiti na razine prianjanja iz 2014. ili 2015. tako da će to biti velika promjena.”

Komentari

Vaš komentar