Šest vozača na prvom motoru, Alonso koristio četiri

Automoto 10. lip. 202211:41 > 13:54
Podijeli:
AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake via Guliver

Nakon prve trećine sezone šest vozača još uvijek koristi prve primjerke V6 motora, a Fernando Alonso jedini je vozač koji je koristio već četiri motora – donosimo pregled korištenja elemenata pogonskih jedinica uoči osme utrke sezone u Azerbajdžanu. Prijenos treninga, kvalifikacija i utrku pratite na kanalima Sport Kluba.

Vozači na raspolaganju imaju 3 ICE, 3 TC, 3 MGU-H, 3 MGU-K, 2 ES, 2 CE i 8 EX tijekom F1 sezone 2022, donosi MAXF1.net.

Ukoliko broj utrka F1 prvenstva 2022. padne na 19 ili manje, broj dopuštenih MGU-K jedinica smanjuje se na 2.

U slučaju da vozač koristi veći broj bilo kojega od elemenata dobit će 10 mjesta kazne na startu utrke na kojoj je korišten prvi dodatni element, a za svaki idući prekomjerni element toga tipa vozač će dobiti 5 mjesta kazne.

Ukoliko broj kaznenih mjesta dobivenih na ovaj način bude veći od 15 vozač mora startati s posljednjega mjesta.

Smatra se da je vozač koristio bilo koji od sedam elemenata pogonskih jedinica kad transponder na bolidu pokaže da je napustio stazu boksa.

Tijekom trkaćega vikenda, ukoliko vozač uvede više od jednoga primjerka istoga elementa pogonske jedinice koji dovede do kazne, samo posljednji element smije se koristiti na idućim utrkama bez dobivanja kazni.

Ukoliko je vozač zamijenjen drugim vozačem tijekom prvenstva, novi vozač naslijedit će njegovu alokaciju elemenata pogonske jedinice.